Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BIBLEBELT CITY GUIDE: Het eigenzinnige Hardinxveld - Giessendam

5 november 2017 · Leestijd 3 min

Om vakantie te vieren hoef je niet per se het buitenland op te zoeken. Ons eigen landje heeft genoeg moois te bieden. Niet voor niets reizen ieder jaar 15 miljoen toeristen naar ons land af. Veel van hen blijven in of om onze hoofdstad hangen. Gidsen over Randstedelijke hotspots zijn er genoeg. City guides over het pracht en praal van de Biblebelt blijven nog een beetje uit. Daar moet verandering in komen, dachten wij bij BEAM. Deze week alles over de eigenzinnige gemeente Hardinxveld-Giessendam!

1. Op zondag is het fietspad geen fietspad

Onder andere aan de straat Buitendams zijn ontzettend veel kerken te vinden. Oud Gereformeerd, Hersteld Hervormd, Nederlands Gereformeerd, Hervormd, het is daar onnoemelijk druk op zondag. Niemand houdt de tel nog bij maar er zijn dus een heel aantal opvallend grote reformatorische kerken te vinden. De Eben-Haëzerkerk van de Gereformeerde Gemeente telt zo’n 1200 zitplaatsen. Op zondag is het fietspad dan ook geen fietspad, want er lopen 3 breed kerkgangers overheen.

2. 60-jarig jubileum

De gemeente Hardinxveld-Giessendam viert dit jaar haar 60-jarig jubileum. In 1957 werden de dorpen – je raadt het niet – Hardinxveld en Giessendam aan elkaar gekoppeld, dus dit jaar is het feest. De huidige gemeente heeft ruim 17.000 inwoners en bestaat uit de dorpen Boven-Hardinxveld en Giessendam - Neder-Hardinxveld.

3. WAT?! VERANDERING??!

De grootste schok van de afgelopen jaren was dat de oude vertrouwde Bas van der Heijden supermarkt de naam plotseling veranderde naar ‘Dirk’. De helft van de inwoners heeft hier slapeloze nachten van gehad.

4. Rivaliteit

Boven-Hardinxveld wordt door mensen die in het centrum van de gemeente wonen ook wel het gehandicapte broertje genoemd. Toch slaat heel de gemeente de handen in elkaar als het er echt op aankomt, dan valt de onderlinge rivaliteit in het niet. Zo verenigen ze zich gebroederlijk tegen omliggende dorpen die ze de Baggeraars (Sliedrecht) en de Meuzikken (Werkendam) noemen.

5. Gekke dingen

Hardinxveld-Giessendam was recent nog in het nieuws. Sommige inwoners wilden rapper ‘Je broer’ niet in hun gemeente hebben in verband met zijn hit ‘Kind van de duivel’. Uiteindelijk is hij inderdaad niet komen optreden. Ook hebben Hardinxvelders de neiging de liefde binnen de gemeente te zoeken. Zo wordt er gezegd dat de plaatselijke kroeg ‘De Dam’ al veel lokale liefdes heeft doen opbloeien.

Woon jij ook in een ontzettend christelijk dorp / christelijke gemeente? Lachen! Stuur ons informatie (beamredactie@eo.nl) en wie weet komt jouw dorp binnenkort in deze rubriek voorbij. Deze editie is samengesteld met de hulp van Quintijn Muilwijk.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡