Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hardinxveld-Giessendam | “Een prachtige tussenstop naar de randstad”

3 juni 2020 · Leestijd 3 min

Nu de (buitenlandse) zomervakantie op losse schroeven staat door het coronavirus, zullen we het dichter bij huis moeten zoeken. Gelukkig kent Nederland tal van prachtige plaatsen, maar die zijn lang niet allemaal even bekend. Daarom blazen wij onze oude rubriek - Biblebelt City Guide - nieuw leven in. Dit keer vertelt Jiska (19) over haar gemeente Hardinxveld-Giessendam.

Gemeente? Hoe heet je woonplaats dan?

“Dat is altijd wat ingewikkeld. Officieel heet de gemeente Hardinxveld-Giessendam en de dorpjes die daaronder vallen zijn Boven-Hardinxveld en Giessendam - Neder-Hardinxveld. Een hele mond vol, maar we noemen we het gewoon Hardinxveld. Meestal hebben mensen ook geen idee waar ik woon. Als ik dan vertel dat het in de buurt van Dordrecht en Rotterdam ligt, begint het al wat duidelijker te worden.”

(De tekst gaat onder de foto verder)

afbeelding

Hoe groot is Hardinxveld-Giessendam?

“Het is niet heel erg groot, maar vooral lang en smal. De gemeente bestaat dus uit twee dorpjes en er heerst soms een competitieve strijd tussen beiden. Maar als we kijken naar de omliggende dorpjes zoals Sliedrecht of Werkendam, dan slaan we de handen ineen en ‘strijden’ we samen tegen onze buurtgenoten. Die noemen we voor de grap de Baggeraars (Sliedrecht) en de Meuzikken (Werkendam), maar of ze dat zelf zo leuk vinden...”

Je woont in de Biblebelt. Hoe kun je dat zien?

“Klopt! Hardinxveld-Giessendam ligt in de Biblebelt en dat is ook goed te zien. Vooral op de zondagen onderscheiden we ons een beetje. Dat verschil merkte ik pas toen ik ging studeren in een andere stad. Daar was het hartstikke druk op zondag, terwijl het in Hardinxveld muisstil is. Er is niemand op straat en alleen als de kerken beginnen of eindigen zie je een stoet van mensen in het dorp. En die kerken zijn er genoeg; Hardinxveld telt zo’n 20 gemeenten. Maar zoveel christenen in een dorp, zorgt ook weleens voor onenigheid.”

(De tekst gaat onder de foto verder)

afbeelding

Onenigheid?

“Toen Jebroer zou optreden in Hardinxveld was het hele dorp verdeeld. Zijn hit ‘Kind van de duivel’ zorgde ervoor dat veel inwoners hem niet wilde ontvangen. De andere groep zag juist een mogelijkheid om te evangeliseren en met de jongeren in gesprek te gaan over de teksten van Jebroer. Uiteindelijk is hij niet gekomen en is zo’n verdeeldheid in het dorp ook niet vaker voorgekomen.”

Waarom zou ik een kijkje moeten nemen in Hardinxveld?

“Hardinxveld ligt aan een rivier waar je heerlijk kan zwemmen. Daarnaast kun je in de omgeving prima fietsen. Het museum De Koperen Knop is ook zeker een aanrader om eens te bezoeken en De Biesbosch is dichtbij. Het is een prachtige tussenstop om te kijken in Dordrecht, Rotterdam of Gorinchem.”

Woon jij nou in de Biblebelt en wil je ook wat vertellen over jouw dorp of stad? Lees dan hier verder!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡