Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BIBLEBELT CITY GUIDE: Harderwijk is tha bomb!

6 oktober 2017 Leestijd 3 min

Om je vrije tijd te vieren, hoef je niet per se het buitenland op te zoeken. Ons eigen landje heeft genoeg moois te bieden. Niet voor niets reizen ieder jaar 15 miljoen toeristen naar Nederland af. Veel van hen blijven in of om onze hoofdstad hangen. Gidsen over Randstedelijke hotspots zijn er genoeg. City guides over het pracht en praal van de Biblebelt blijven nog een beetje uit. Daar moet verandering in komen, dachten wij bij BEAM. Deze week alles over dolfijn Harderwijk!

Met de Veluwe in de achtertuin en het Veluwemeer in de voortuin is Hanzestad Harderwijk dé ideale locatie voor (christelijke) dagjesmensen, watersporters en natuurliefhebbers. Harderwijk heeft een overdosis aan historie, waarvan de watersnood in 1916 misschien wel de grootste gevolgen voor de stad heeft gehad.

1. Watersnoodwandeling

Stadsmuseum Harderwijk

is the place to be. De geschiedenis van Harderwijk staat hier centraal. De Watersnood heeft sinds 2016 een bijzondere plek in het museum, omdat het toen exact honderd jaar geleden was dat deze ramp zich voltrok. Buiten het museum maak je een speciale wandeling in het teken van deze ramp, of een stadswandeling, inclusief lunch, langs talloze monumenten onder leiding van Stichting Rondeel. HOEZEE.

2. Koren op je molen

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het is al een oud beestje, maar de oude stellingmolen De Hoop uit 1778 is nog steeds als korenmolen in gebruik. Naast bezichtigen, koop je hier ook je huisgemaakte pannenkoekenmeel, broodbeleg 茅n klompen. Nederland op z'n best!

3. De Oude Synagoge

Hier staat de koffie altijd klaar. Voor de bezoeker van Harderwijk, maar ook voor mensen die behoefte hebben aan een gastvrije, veilige ontmoetingsplaats. De Oude Synagoge is een inloophuis, dat wordt gerund door vrijwilligers vanuit een christelijke levensovertuiging en met betrokkenheid van de plaatselijke kerken. #welike

4. Fietsroutes

Maar liefst negen routes voor een flinke fietstocht over de Veluwe, door de stad Harderwijk of langs de voormalige Zuiderzee. Wie er wel van houdt om stevig op de pedalen te staan en de wind door de haren te voelen. Anders ga je gewoon ergens binnen zitten en mensen zien ploeteren op hun OV-fiets. Ook leuk.

5. Dolfinarium, duh

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een gemoedelijk dierenpark, waar onder andere zeehonden, dolfijnen en roggen te bewonderen zijn, is natuurlijk: Jorams toilet. Nee grapje, het Dolfinarium. Duik onder in de wondere wereld van de zee. Of nee, blijf liever veilig op het droge.

Woon jij in de Biblebelt en wil je dat jouw stad bij ons in de spotlight wordt gezet? Deel het met ons! Mail naar beamredactie@eo.nl 

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕