Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BIBLEBELT CITY GUIDE: Alles wat jij wilt weten over Apeldoorn!

10 september 2017 · Leestijd 4 min

Om de zomer te vieren hoef je niet per se het buitenland op te zoeken. Ons eigen landje heeft genoeg moois te bieden. Niet voor niets reizen ieder jaar 15 miljoen toeristen naar ons landje af. Veel van hen blijven in of om onze hoofdstad hangen. Gidsen over Randstedelijke hotspots zijn er genoeg. City guides over het pracht en praal van de Biblebelt blijven nog een beetje uit. Daar moet verandering in komen, dachten wij bij BEAM. En vandaag zijn we in… Apeldoorn!

De prinsengang als sluiproute?

Veel steden hebben zo hun onbekende plekjes in de stad verborgen. Ook Apeldoorn komt in dit rijtje voor, maar dan met een plek die wel heel goed verborgen is: De Prinsengang! Vroeger was de Prinsengang een pad tussen de tuinen. Prinsen en prinsessen namen die route naar de Mariakerk, die op het Raadhuisplein stond. Later werd dit een steegje waar je langs Café Het Oude Huis kan lopen om vervolgens bij restaurant Jules Verne uit te komen.  Heb je dit smalste steegje van Apeldoorn nooit gespot? Je bent niet alleen. Deze steeg zit zelfs zo goed verstopt dat het gerucht gaat dat de overgrootvader van koning Willem-Alexander deze steeg gebruikte als sluiproute naar zijn favoriete kroeg!

In kleuren en... geuren!

De oprichter van Zwitsal is de Apendoornse apotheker Dhr. Jansen. Hij richtte de Zwitsalfabriek ‘Nederlandse Fabriek van Pharmaceutische Producten’ op aan de Deventerstraat. Later verhuisde hij naar een nog grotere fabriek aan de Vlijtseweg! Hier ging hij een zogenaamd ‘wondermiddel’, dat hij in Zwitserland had ontdekt, verkopen. Later veranderde deze naam naar Zwitsal. (Tip: Je kunt zelfs de Zwitsalhallen in Apeldoorn bezoeken om alles te weten te komen over Zwitsal!)

afbeelding

Christelijk hart

Apeldoorn levert met haar Theologische Universiteit jaarlijks weer kersverse predikanten. In totaal telt de stad zo’n 18 kerken. Keuze genoeg dus op zondag! 

'De stad in het groen'

Apeldoorners zijn trots op hun stad en zijn nog niet helemaal van hun ouderwetse ‘dorpse’ imago afgekomen. Niet alleen dat kenmerkt deze gezellige stad, ook wordt het vaak 'de stad in het groen' genoemd. Apeldoorn wordt namelijk gezien als kloppend hart van de Veluwe. Dit komt door de vele omliggende bossen waar je urenlang kan ronddwalen en genieten van de prachtige natuur. Er zijn veel routes waar je je als sportieve fietser zeker een keer aan zou moeten wagen! 

afbeelding

Geinig feitje

We kennen allemaal wel die spuuglelijke grijze schakelgebouwtjes die naast het spoor staan opgesteld. Een graffiti-artist uit Apeldoorn zag deze staan en besloot er iets leuks van te maken. Vind jij dit net als de andere Apeldoorners een goede oplossing

Want gezelligheid kent geen tijd!

Was dit een beetje te veel cultuur voor jou en ga je liever lekker uit je plaat op de dansvloer? Dan is Apeldoorn ook zeker een plek om eens te bezoeken! Het Caterplein, Raadhuisplein en Leienplein bevatten tal aan gezellige cafés en kroegen. Proost! 

Bezoek het Glazen Huis!

Als je nog een goede reden zoekt om deze gave stad zelf te bewonderen, heb je er nu één gevonden! Het Glazen Huis waar de dj’s van 3FM zich jaarlijks laten opsluiten, staat dit jaar van 18 tot en met 24 december op het Marktplein in Apeldoorn! Weet jij al wat je gaat zeggen als je vooraan staat?

Woon jij in de Biblebelt en wil je dat jouw stad bij ons in de spotlight wordt gezet? Deel het met ons! Mail naar beamredactie@eo.nl 

Geschreven door

Nienke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡