Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bert van Leeuwen met 3 gouden tips als de irritaties thuis oplopen

7 april 2020 Leestijd 3 min

Bert van Leeuwen is presentator van Het Familiediner, een televisieprogramma waar familieruzies worden opgelost. Hij geeft tijdens de radioshow van BEAM-presentator Joram op 3FM tips om het fijn te houden thuis als je allemaal op elkaars lip zit in deze quarantaine tijd. Bert: "Dit is helaas een perfecte voedingsbodem voor flinke familieruzies."

"Bij Het Familiediner heb ik veel verschillende ruzies gezien met verschillende oorzaken: geld, erfenissen of wanneer mensen met elkaar zaken gaan doen. Maar ook echt een goede voedingsbodem voor ruzies is als je opeens op elkaars lip zit. Dit heb je misschien weleens gemerkt als je met elkaar op vakantie gaat. Quarantaine is geen vakantie, maar het is enigszins vergelijkbaar: Iedereen heeft een ander ritme en zit op een paar vierkante meter met elkaar. Dan is het lastig om de irritatie niet te laten oplopen."

Tip 1: Blijf praten

"Het gesprek aan blijven gaan. Je denkt misschien: dat kan bijna niet anders toch, als je met elkaar opgesloten zit? Nou jawel. Iedereen verzuipt vaak in z'n eigen dingetjes en zit vooral achter zijn of haar laptop. Er wordt helemaal niet zoveel gepraat. Maak af en toe bewust tijd om met elkaar te kletsen. Dit is ook het moment om uit te spreken als je bepaalde dingen lastig vindt nu je allemaal bij elkaar zit. Écht communiceren is super belangrijk."

Tip 2: Maak afspraken

’"Het klinkt misschien een beetje zakelijk, maar goede afspraken maken is echt belangrijk en voorkomt heel veel gezanik en gezeik. Werken er meerdere mensen thuis? Spreek af wie er 's ochtends in de woonkamer werkt en wie 's middags. Vinden je ouders dat je te weinig doet in huis? Stel voor om de huishoudelijke taken te verdelen, dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Maak goede afspraken en houd je eraan. Dat voorkomt irritaties en uiteindelijk ruzie."

Tip 3: Maak het gezellig

"De eerste paar dagen van thuis-quarantaine voelden misschien een beetje als vakantie, maar intussen is de lol er wel af. Het is ook geen vakantie, want de meeste mensen hebben nog steeds van alles te doen voor school of werk. De situatie is nou eenmaal zo, maak er dan iets gezelligs van. Ontbijten moet je toch, dus maak een lekker ontbijtje. Bedenk een manier die bij jou past, maar maak het gezellig. Dan kom je deze dagen samen veel beter door."

Met nietalleen.nl verbinden we tijdens de coronacrisis mensen die willen helpen aan hulpvragers. Zo staan we klaar voor elkaar in deze bijzondere tijd, want je bent #Nietalleen.Meld je aan als je wil helpen of geholpen worden!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕