Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bepaal zelf wie er op een blind date gaan

26 juli 2016 · Leestijd 4 min

Koppel online verschillende culturen aan elkaar, EO maakt het mogelijk met de interactieve webdocumentaire ‘Blind Date’. Op de website blinddate.eo.nl kun je drie vreemdelingen koppelen met drie Nederlanders. De vreemdelingen zijn een Jezidi, Mandeeër of Assyriër: mensen van vaak vergeten en bedreigde volken uit het Midden-Oosten. Maar wat weten we nu eigenlijk over hen? BEAM-redacteur Esther sprak met deelnemer Wahhab, hij is in 2014 uit Irak gevlucht.

Wahhab, waarom heb je deed je mee met de documentaire?

“Eigenlijk wilde ik dat eerst helemaal niet! Ik hielp bij het opzetten van de documentaire en ze hadden me wel gevraagd, maar ik vond de vragen wel erg persoonlijk. Een vraag is bijvoorbeeld of je nog maagd bent, nou dat hoeft niet de hele wereld te weten. Uiteindelijk konden ze alleen niemand anders vinden, en toen heb ik toch toegestemd. Ik heb er geen spijt van gehad. Ik denk dat het goed is dat mensen dit zien. Zo leer je kennis maken met mensen die een heel ander leven hebben gehad. Mensen die alleen maar ellende kennen en zoeken naar een toekomst met veiligheid en vrijheid. Mensen die zich dankbaar voelen voor de dingen die ze hebben.”

Ik heb hier een stapeltje vragen liggen. Zie je het zitten om een paar samen te beantwoorden, net zoals in de documentaire?
“Ja, natuurlijk!”

Geloof je in de hemel?
Wahhab: “Ja ik geloof in de hemel. Ik denk dat het een plek is waar alleen maar mensen zijn die liefde voor elkaar hebben en geen vlieg kwaad doen. Ik heb er niet echt een beeld bij, het is meer een plek waar alle zielen zijn. Denk ik.”
Esther: “Ja, ik geloof ook in de hemel. Ik denk dat je iedereen die is overleden terugziet. Als ik aan de hemel denk, zie ik gouden straten. Waarom, weet ik niet precies. Volgens mij komt het uit een liedje.”

Vind je dat jongeren over seks moeten kunnen praten?
Esther: “Ja, ik denk dat er een taboe heerst. Veel van mijn vrienden worden ongemakkelijk als ze over seks praten. Hierdoor denk ik dat veel jongeren onzeker zijn als het om seks gaat en bovendien niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Mijn oma zei altijd dat je over seks moet praten. En oma’s hebben altijd gelijk.”
Wahhab: “Ik vind niet dat jongeren per se over seks moeten praten, maar ik vind het wel belangrijk dat ze weten welke gevolgen seks heeft. Ik bespreek het wel eens met mijn vrienden. Dan vragen we aan elkaar wie seks gehad heeft, en of dat veilig ging. Dat laatste houdt mij wel bezig. Als je seks hebt met een vreemde weet je niet of hij/zij een SOA heeft. Maar als je seks hebt binnen een relatie hoeft het niet veilig, denk ik. Dat weet je van elkaar of je een SOA hebt of niet. Ik wil eigenlijk alleen seks met mensen die ik ken en waarvan ik houd, niet met vreemden.

Hoe ervaar je God?
Wahhab: “Ik ben een jezidi. Dit is een van de oudste geloven in Irak. Tot 2014 woonde ik met mijn familie is een gebied waar IS actief was. Toen zijn we gevlucht. Een groot deel van de jezidi woont nu in Duitsland en Turkije, hier in Nederland zijn er niet zoveel. Op momenten dat ik kracht nodig heb ervaar ik God. In zo’n situatie vraag ik God om hulp. Ik heb al zoveel voorbeelden waarin ik ook daadwerkelijk kracht ontving, dat ik zeker weet dat God bestaat. Hij heeft mij altijd gesteund als ik hem nodig had. In ons geloof bidden we niet echt, maar denken we aan God, dat is eigenlijk het bidden voor ons. Ook gaan we niet naar een kerk.”
Esther: “Ik ervaar God vooral door de dingen die ik doe. Ik ben niet iemand die snel haar handen omhoog zou doen in de kerk, dan voel ik me altijd een beetje ongemakkelijk. Maar als ik bijvoorbeeld een artikel voor BEAM heb geschreven, en ik zie dat mensen er wat aan hebben, dan ervaar ik dat God door mij heen werkt. Dat is heel gaaf!”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koppel nu zelf een vreemdeling met een Nederlander op blinddate.eo.nl

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡