Ben jij het jongste kind? Dan herken je dit sowieso!
Jongste kinderen: opgelet! De geboortevolgorde schijnt nogal uit te maken voor wie jij bent en hoe je je gedraagt. Herken jij je – net als Francien - in het stereotype van het jongste kind?
De jongste: de vrolijke grappenmaker
Het jongste kind is vaak de vrolijke grappenmaker van de familie. Extravert ten top, maar hij/zij kan ook lekker rebels zijn. Op een bepaalde manier moet ergens toch de aandacht van ‘ouderslief’ gewonnen worden?! Het verantwoordelijkheidsgevoel is ver te zoeken. De oudere broers en zussen hebben tenslotte al veel (tot alles) uit handen genomen. Vaak wordt de jongste onbewust klein gehouden. Je bent en blijft tenslotte altijd de jongste. Daar staat tegenover dat de jongste het meest relaxed in het leven staat. Overspannenheid of burn-outs komen bij deze benjamins dan ook minder snel voor. Waarom zou je zo perfectionistisch zijn, daar is het leven toch veel te kort en mooi voor?! Goede sociale vaardigheden zijn ook wel aan de jongste besteed, omdat hij zijn hele leven al heeft moeten onderhandelen met de oudere broers en/of zussen. Ze zijn eerder geneigd sociale steun bij anderen te zoeken en zijn daardoor minder individualistisch dan de oudste. Hierdoor passen ze zich sneller aan in een nieuwe omgeving met andere omgangsnormen. Een relatie tussen twee jongste kinderen betekent vaak veel creativiteit, hectiek en chaos, omdat ze allebei moeilijk kunnen plannen. Een relatie tussen een oudste en jongste werkt in het algemeen wel heel goed. Deze tegenpolen vullen elkaar mooi aan. De oudste heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en is meestal erg georganiseerd. De jongste is afhankelijker en een grote levensgenieter. De oudste wil zorgen, de jongste wil verzorgd worden. Goede match, nietwaar? Bekende jongste kinderen: Eddie Murphy, Margaret Thather, Céline Dion, Ronald Reagan (acteur én president), Joram Kaat. ;-) Typische ‘jongste kind’-beroepen: kwaliteit boven kwantiteit! De jongste is een jobhopper. Lager geschoolde jobs maken niet uit, zolang je maar plezier hebt. Het zijn vaak creatieve beroepen als acteurs, journalisten, cabaretiers.
Francien is de jongste van vijf:
“Ik herken me voor een groot gedeelte wel in de omschrijving. Ik was thuis het bijdehante zusje om wie vaak gelachen werd. Ook vinden anderen mij altijd relaxed en ben ik een grote levensgenieter. Ook typisch: mijn studie was een zooitje. Ik kon niet zo veel met planningen en deadlines. Gelukkig is dat weer helemaal bijgetrokken.”
Kanttekening: geboortevolgorde een mythe?
In 2015 kwam uit het onderzoek ‘Examining the effects of birth order on personality‘ naar voren dat het ‘jongste middelste oudste’-verhaal een mythe is. De verschillen zouden vooral komen door leeftijdverschil, ontwikkelingsniveau en verwachtingspatronen.
Bron: Birth Order van de Amerikaanse psychologe Linda Blair.