Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ben jij een typisch 'middelste kind'?

15 december 2016 · Leestijd 3 min

Middelste kinderen: Opgelet! De geboortevolgorde schijnt nogal uit te maken voor wie jij bent en hoe je je gedraagt. Herken jij je – net als Charlotte - in het stereotype van het middelste kind?

De conflictvermijdende bemiddelaar

Een middelst kind eist niet zo snel de aandacht van de ouders op. Het is niet zo volwassen als het oudste kind, maar ook niet zo schattig als het jongste kind. Deze middelsten hebben daardoor de neiging zich sneller achtergesteld te voelen. Best zielig, denk je misschien in eerste instantie. Toch zijn het deze gesandwichte kinderen die vaak heel succesvol in het leven zijn, doordat ze beter hebben leren onderhandelen en compromissen te sluiten (tussen de oudste en de jongste). Ze zijn empathisch, kunnen goed luisteren en zijn geduldig en onafhankelijk. Een combinatie voor gegarandeerd succes!
Toch maakt de gezinssamenstelling wel verschil! Ben je bijvoorbeeld een meisje tussen twee broers (of een jongen tussen twee meiden), dan zul je meer aandacht krijgen dan wanneer je uit een gezin van drie meiden komt. Hoe dan ook: middelste kind, jouw mening telt ook. Geef het bij je ouder(s) aan als je je niet gezien voelt. Heel vaak hebben ouders dit niet door! Nog een positief puntje: middelste kinderen liggen goed in de markt, ze zijn een goede match voor iedereen! Ze zijn gewend dat iemand anders de leiding neemt en dat de jongste vaak de meeste aandacht krijgt. Wel opletten dat dominante partners geen misbruik maken van het meegaande karakter! Ook is een relatie tussen een middelste en jongste kind een goede match, omdat de jongste niet wordt afgeremd. Let wel op dat deze relatie niet overgaat in vriendschap.  

afbeelding
afbeelding

Oud-redacteur Charlotte is het tweede kind van vier:

“Conflictvermijdend: CHECK! Diplomatiek: CHECK! Rustig: CHECK! Sociaal: CHECK! Het is bijna eng hoe zeer bovenstaande omschrijving bij mij past. Vroeger werd ik vaak ‘verlegen’ genoemd, wat ik nogal irritant vond, maar dat liet ik dan weer niet merken, want ik vermijd liever een conflict dan dat ik er een moet oplossen. Dat ik goed kan luisteren, komt me goed van pas als journalist. O ja, als gesandwichte middelste word ik vaak letterlijk gesandwicht door mijn zussen en broer, want we houden van knuffelen.”

Bekende middelste kinderen:
Madonna, prinses Diana, Bill Gates, Julia Roberts, Donald Trump, Marilyn Monroe, John F. Kennedy.

Typische 'middelste kind'-beroepen: 
Politieagent, rechter en diplomaat, managers die werknemers in een bedrijf goed kunnen laten samenwerken. Verder bezitten ze een creativiteit die heel goed van pas komt in de sales- en reclamewereld, of uiteraard in de creatieve beroepen.

INTERESSANT HE? Check hier wat typisch is voor het OUDSTE en JONGSTE kind.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡