Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ben jij een 'superchristen'? | Denkstof #23

21 november 2017 · Leestijd 9 min

Soms voelt christen zijn als een loodzware opgave. Je hoort van die grote verhalen van heiligen en helden en je denkt: maar in mijn leven gebeurt niets bijzonders… Geloof je dan te weinig? En hoe werkt geloven dan, als je geen spectaculaire dingen meemaakt?

Jij! Ja jij! Jij moet het doen! Deze stad wacht, dit land wacht, ja, de wereld wacht – totdat jij in actie komt! Nederland kan veranderen, Nederland heeft het nodig, Nederland heeft jou nodig. Geloof het! Ga ervoor! Verander! Dus kom nu naar voren, dan gaan we voor je bidden.

Een goede christen verandert de wereld!

Want dan zou alles anders zijn... Dat was mijn verwachting vaak na zulke kerkdiensten. Maar het was niet anders. Ik moest vooral heel veel. Maar wat? Ik wist vaak niet wat ze precies bedoelden… Of mijn buurman gaat geloven? Of mijn straat gaat veranderen? Door mij? Ik heb echt heel hard geprobeerd mee te komen. Ik wilde zo graag. Maar die grote woorden leken voor mij niet op te gaan. En dat bracht me aan het wankelen.

Hoe moet ik op een normale dag geloven? Soms dacht ik dat ik er pas bij hoorde, als ik een hele wijk had bekeerd. Ik zeg het natuurlijk extreem, maar serieus, ik kwam er niet uit. En uiteindelijk haakte ik zelfs af. Blijkbaar was ik niet zo’n superchristen. Mijn leven was niet vol avontuur en wonderen. Blijkbaar was geloven niets voor mij… En ik twijfelde lange tijd aan alles.

Hoe ben ik een normale christen?

Op een goed moment bladerde ik toch maar weer eens door mijn bijbeltje en las Psalm 1. Je zult een mooi leven hebben als je je voldoening haalt uit God. Dat staat er. Dan ben je als een boom, vlak naast een fris stromend beekje. Je krijgt precies op tijd je vruchten. Sterker nog, je kent geen herfst, je bladeren vallen niet af. Het is altijd zomer.

En gek genoeg bleef ik maar nadenken over die boom. Bomen ploppen niet in één kerkdienst tevoorschijn. Dat gaat langzaam, bomen nemen gerust vijftig jaar de tijd. Maar dan hebben ze ook diepe wortels. Dan zitten ze moervast.

Het water, dat is wat God tegen me zegt. Elke dag een beetje. Ik ontdekte, als ik gewoon elke dag de Bijbel lees en met mensen praat over God – dan bloei ik op als mens. Net als een boom naast dat riviertje. Dat gaat langzaam, het duurt eindeloos voordat al die wijze lessen een beetje tot me doordringen, me zelfs veranderen – maar het gebeurt wel.

En de psalm belooft: ‘Als je zo leeft, ga je vruchten dragen.’ Een tros bananen of sappige mango’s! En weet je, een boom heeft altijd veel te veel vruchten, daar kan die zelf niets mee – die zijn voor wie ze plukken, voor anderen. Het zijn kleine cadeautjes aan mensen om je heen. Iets wat ze net even nodig hadden.

Geloof dat werkt

Zo werkt geloven, ontdekte ik. Meestal niet groots en meeslepend. Niet van ‘kom naar voren, dan is alles anders’. Maar gewoon, de wekker gaat… Ga ik eruit zodat ik nog een paar minuten heb om rustig de dag te beginnen met God en mijn bijbeltje. Of niet. Ik loop naar de bus. Iedereen gromt wat bij de chauff eur en ik probeer hem even aan te kijken. Bewust te groeten. Of niet. Bij het winkelcentrum later op de dag staat dezelfde straatkrantverkoper dag in dag uit. Ik bied haar aan of ik iets voor haar mee kan nemen uit de supermarkt. Of niet. Bij de kassa geeft de caissière per ongeluk teveel geld terug. Ik ben eerlijk en zeg het. Of niet. Later in de avond spreek ik af met een vriend voor een biertje. Hij vertelt me dat hij worstelt met zijn familie. En ook al vind ik dat eng, ik vraag of ik voor hem mag bidden. Of niet.

Kleine keuzes bouwen mijn geloof

Psalm 1 leerde me dat elke dag zijn eigen keuzes heeft. Duizend kleine keuzes. Maar wel tastbaar. Veel tastbaarder dan ik eerst dacht. Laat ik gewoon trouw zijn in de kleine keuzes van elke dag. Volhouden. God zoeken. Me in hem verdiepen. Dan ben ik als een jonge stek, net geplant bij dat bij stromende water. Dan word ik, na heel, heel veel jaren, een echte boom – die je met geen mogelijkheid meer de grond uit krijgt. En die elke dag een paar vruchten laat vallen, zodat mensen om mij heen ervan kunnen genieten.

Jij! Ja jij! Jij hoeft het allemaal niet alleen te doen. Het is vooral Gods werk. Je keuzes van elke dag, God ziet ze. Ze doen ertoe. Je groeit als een boom – elke dag een millimeter. Groeien gaat verschrikkelijk langzaam. Maar ook onstuitbaar. En God... hij heeft een eeuwigheid de tijd.

 1. Wat is volgens jou de boodschap van deze video?
 2. Wat vind je er lastig of vervelend aan? Wat spreekt je aan?
 3. Er wordt over een boom gesproken die langzaam groeit. Probeer dit eens concreet te maken voor jouw leven. Wat zijn in jouw leven bomen die langzaam en positief groeien?
 4. Herken je je in dat gevoel dat je kunt afhaken als steeds de verwachtingen zo groot worden gemaakt en je het gevoel hebt dat je daar niet aan kunt voldoen? Licht toe.

De Bijbel over superchristenen

Jurjen heeft het in zijn Denkstof veel over ‘vrucht dragen’. Dat is een beeld uit het Oude Testament dat Jezus overneemt.

Lees Matteüs 13:31-32: “Het koninkrijk van de hemel lijkt op een zaadje van de mosterdplant dat iemand meenam en in zijn akker zaaide. Het is weliswaar het kleinste van alle zaden, maar het groeit uit tot de grootste onder de planten. Het wordt een struik, en de vogels van de hemel komen nestelen in de takken.”

Geloof zo klein als een mosterdzaadje

Raar aan deze gelijkenis van Jezus is dat een mosterdzaadje helemaal niet zo klein is. Het is wat kleiner dan een peperkorrel, maar wat groter dan sesamzaad. Jezus noemt het zo, omdat het in zijn cultuur wél het kleinste was.

Raar is vervolgens ook dat hij de mosterdplant ‘het grootste’ noemt en ook dat is niet echt waar: het lijkt wel wat op koolzaad, het ziet er wat onkruid-achtig uit en wordt ongeveer een meter hoog. Met ‘grootste’ bedoelt Jezus dan waarschijnlijk ook ‘het uitgestrektste’: mosterd woekert namelijk en binnen de kortste keren zit je hele tuin er vol mee.

 1. Wat bedoelt Jezus met ‘het koninkrijk van de hemel’?
 2. Waarvoor staat dat zaadje?
 3. Wat is de betekenis ervan dat Jezus bewust zo’n klein zaadje in zijn voorbeeld gebruikt?
 4. Wat betekent het dat als het groot geworden is, het vervolgens een welkom is voor ‘de vogels van de hemel’? Waar staan die vogels voor?

Vrucht dragen

Lees Lucas 8:5-8 een andere gelijkenis van Jezus:
“Iemand ging eens naar zijn land om te zaaien. Terwijl hij daarmee bezig was, viel er wat zaad op de weg. Het werd vertrapt en door de vogels opgegeten. Er viel ook wat zaad op rotsachtige bodem, maar toen het opschoot, droogde het uit door gebrek aan water. Ander zaad viel tussen de distels, en toen de distels opschoten verstikten ze het. Maar er viel ook wat zaad in vruchtbare aarde, en dat bracht honderdvoudig vrucht voort toen het was opgeschoten.”

 1. Ook hier gebruikt Jezus het bekende beeld van vruchten. Het levert zelfs ‘honderdvoudig’ op, oftewel, er is één zaadje gezaaid en het levert 100 vruchten op. Dat is nog eens rendabel! Kun je noemen waar dat zaad voor staat? En wat zijn die vruchten dan? En hoezo kan dat honderdvoudig zijn?

Jezus legt de gelijkenis uit

Dit is de enige gelijkenis die Jezus zelf uitlegt, lees Lucas 8:9 & Lucas 11-15  

“Zijn leerlingen vroegen hem wat deze gelijkenis betekende… Jezus antwoordde: ‘Dit is de betekenis van de gelijkenis: Het zaad is het woord van God. Het zaad op de weg, dat zijn zij die geluisterd hebben, maar daarna komt de duivel en graait het woord weg uit hun hart, om te voorkomen dat ze worden gered door te geloven. Het zaad op de rotsachtige bodem, dat zijn zij die het woord vol vreugde aannemen wanneer ze het horen, maar het schiet geen wortel; ze geloven zolang het hun goed uitkomt, maar als ze op de proef worden gesteld, worden ze afvallig.

Waar vallen de zaden

Het zaad dat tussen de distels valt, dat zijn zij die wel geluisterd hebben, maar door zorgen en rijkdom en de genoegens van het leven worden ze gaandeweg verstikt, zodat ze geen vrucht dragen. Het zaad in de vruchtbare grond, dat zijn zij die met een goed en eerlijk hart naar het woord hebben geluisterd, het koesteren en door standvastigheid vrucht dragen.”

 1. Er zijn dus volgens Jezus vier soorten mensen. Kun je deze vier soorten in eigen woorden benoemen?
 2. Opvallend is dat Jezus het niet heeft over grote wonderen of spectaculaire gebeurtenissen bij het vierde slag mens, de ware gelovigen. Wat typeert hen wel?
 3. Roept het ‘grootse en meeslepende’ van sommige vormen van geloof bij jou stress en onzekerheid op?
 4. Welke keuzes zou jij morgen kunnen maken om je geloof vorm te geven?
 5. Kun je bedenken wat voor ‘vruchten’ je zou willen uitdelen aan je vrienden of familie?

Meer informatie over superchristenen

Doe iets goeds! Er zijn heel veel kleine, goede dingen die je vandaag nog kunt doen:

 • Stuur een kaartje aan iemand die het niet verwacht.
 • Verras een ouder iemand door even langs te wippen.
 • Ga een stuk lopen in de natuur.
 • Kijk vanavond geen tv, maar doe een spelletje (en dan eens niet op de computer!).
 • Schrijf 10 dingen op die je vandaag van God hebt gekregen.
 • Reken uit welk percentage van je bruto-inkomen je aan giften geeft.
 • Geef anoniem aan een (vage) bekende een envelop met 50 euro. Als je nog studeert 20 euro. Zorg dat het niet traceerbaar is van wie het geld komt.
 • Bel enkele familieleden of vrienden en nodig ze uit voor een ‘zomaar’-etentje. Eet luxer dan je gewend bent.
 • Geef je buren een kaartje waarin je zegt dat je het waardeert dat zij je buren zijn.

Wil je groeien in geloof? Je geloof groeit door de heilige geest. Als je meer wilt weten over de heilige geest, hemelvaart en pinksteren klik hier

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡