Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM's yoga-debat: "Yoga kan mij dichter bij God brengen"

23 februari 2021 · Leestijd 3 min

Yoga als christen, kan dat? In BEAMs yogadebat gaan Laurien en Silvana in gesprek over dit onderwerp. Laurien geeft zelf christelijke yoga, en is dus voorstander. "Als jij je hart openzet voor de God van de bijbel en Hem eert, is daar niks mis mee."

Aanbid je met yoga andere goden?

“Voor mij is yoga een beoefening van je lichaam. Hiermee kun je je lichaam, ziel en geest één maken. Door bewegingen en ademhalingstechnieken bijvoorbeeld. Ik zie dit niet als het aanbidden van een andere god. Je eigen intentie is daarin heel belangrijk; waarom doe je het? Als jij op zoek gaat naar verlichting en een bepaalde godheid, zul je die waarschijnlijk ook vinden. Maar als jij je hart openzet voor de God van de bijbel en Hem eert, is daar niks mis mee. God kijkt naar je hart, niet naar de techniek. Er zijn daarom ook bepaalde yogatechnieken die ik nooit zou doen, omdat die je wél verder van God af brengen.”

Is yoga bedacht door de duivel?

“Yoga is bedacht en gemaakt door mensen, niet door de duivel. Mensen zijn geschapen in het evenbeeld van God, wij lijken op Hem. Ook mensen die in het Oosten wonen en yoga hebben bedacht. Zelf heb ik een jaar in Thailand gewoond. Ik vond het prachtig om te zien dat er in zoveel culturen iets te zien is van Gods schoonheid. Ik geloof dat de bewegingen en ademhalingstechnieken van yoga door God in mensen zijn gelegd.”

Kan yoga je dichter bij God brengen?

“Yoga kan mij dichter bij God brengen, dat heb ik zelf heel erg ervaren. Toen ik yoga ontdekte, studeerde ik theologie. Ik was veel bezig met boeken lezen en zat vast in mijn eigen hoofd. Ik merkte dat ik iets met mijn lichaam wilde doen. Toen ontdekte ik christelijke yoga. Door mijn lichaam te gebruiken terwijl er bijbelteksten werden genoemd, of er worshipmuziek op de achtergrond afspeelde, ervoer ik God heel erg. Ook de mensen die ik nu lesgeef, ervaren dit. Het is goed dat je waakzaam blijft als je nieuwe dingen probeert. Maar als dit voor jou dé manier is om stille tijd te hebben, hoef je in mijn ogen niet bang te zijn dat God dat afkeurt.”

Kijk hieronder het yogadebat terug en ontdek wat Silvana over yoga vindt.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡