Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM's geloofstussendoortje: Deel je vakantieplannen!

8 augustus 2015 · Leestijd 3 min

Wat zijn jouw plannen deze vakantie? Lekker uitslapen, dagje strand, films kijken, middagje varen? Kortom: jezelf verwennen en weer nieuwe energie opdoen? Goed idee!

In een gejaagd leven is het hard nodig om goed uit te rusten. Daar mag je zeker van genieten. Maar ons rusten heeft soms iets egoïstisch. We laten onszelf algauw wijsmaken dat we vooral aan onszelf moeten denken en al ons geld aan een welverdiende vakantie, het liefst heel ver weg, moeten uitgeven. Terwijl het veel leuker is om te delen, juist in deze tijd!

Laten we eens stellen dat de barmhartige Samaritaan op reis was voor een broodnodige break (Lucas 10:30-37). Hij had flink gespaard en lang naar zijn reis uitgekeken. Die ochtend vertrok hij vroeg, want hij wilde zo snel mogelijk op zijn vakantiebestemming zijn. Onderweg zag hij een man zwaargewond langs de weg liggen. Stel je voor dat hij voorbijgelopen was en dacht: ik ben er even niet, ik heb vakantie. Er komt vast wel iemand anders voorbij.

Gelukkig dacht hij dat niet. Hij gaf zijn comfortabele vervoersmiddel, reisgeld en broodjes voor onderweg allemaal aan deze vreemdeling. Misschien heeft hij al zijn vakantiegeld wel uitgegeven aan het verblijf van het slachtoffer. Hoe dankbaar en blij zal de gewonde man zijn geweest? Deze Samaritaan redde zijn leven!

Nu is dit voorbeeld natuurlijk een beetje extreem. Maar juist in de vakantieperiode, de tijd waarin je geld uitgeeft en zo veel mogelijk probeert te genieten, is het goed om te beseffen hoe rijk we zijn. Vrijheid, dagjes weg, op reis… niet iedereen kent die luxe. Het zou tof zijn als we anderen daarin zo nu en dan kunnen laten delen.

Jezus deelde uit aan iedereen die Hem nodig had en van Hem leren we dat echte vreugde zit in delen. Dat is een van de geheimen van Zijn Koninkrijk. Delen met mensen die ziek zijn of oud, of geen geld hebben. Tot rust komen en genieten wordt pas echt leuk als iemand daarin mag delen. Fijne vakantie!

To do-tips

  • Koop een appeltaart en geef hem, nadat je hebt afgerekend, aan de persoon achter je.

  • Laat een briefje achter in de trein. Plak twee euro op het briefje en schrijf erbij dat de vinder hier iets leuks voor mag kopen.

  • Als je op een terrasje zit, bestel dan iets te drinken voor iemand die alleen zit.

  • Koop een pak waterijsjes om die op een warme dag in een bejaardenhuis uit te delen. (Uiteraard in overleg; sommige ouderen mogen geen suiker bijvoorbeeld)

  • Bedenk wie in je omgeving of gemeente niet op vakantie kan en bezorg diegene een te gekke dag.

Almatine Leene is een van de schrijvers en sprekers van Denkstof. Ze is predikant in een kerk in Zuid-Afrika en onderzoeker aan de universiteit van Stellenbosch. Dit geloofstussendoortje verscheen eerder in het extra dikke zomernummer van BEAM Magazine. 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡