Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 fabels over de liefde: "Niemand kan ooit alles aan jou geven wat je zoekt"

3 februari 2021 · Leestijd 7 min

Zoek jij naar de ware, die jou compleet gaat maken? Dan kan je lang zoeken, weten Margo den Ouden en Rinke Verkerk uit ervaring. In hun boek ‘De ware worden’ is de liefde een stuk rommeliger dan series en socials je doen geloven. BEAM legt Margo en Rinke 7 liefdesleuzen voor.

1. De ware bestaat, ik hoef hem alleen nog maar te vinden

Margo: “Als tiener was ik helemaal niet bezig met de liefde. Ik klom in bomen en stookte vuurtjes met vrienden in de Soesterduinen. Thuis leerde ik dat het belangrijk is om je eigen persoon te worden en goed voor jezelf te zorgen.”

Rinke: “Ik had als tiener niet veel vrienden. Wel een slepende knipperlichtrelatie. Telkens als het even leuk was, werd het weer drama. Maar ik was zo van die jongen onder de indruk, dat ik alles deed om hem te houden. Achteraf denk ik: wat zonde van mijn tijd.”

2. Mijn ware is alles wat ik niet ben of heb

Margo: “In alle Disneyfilms zag ik een meisje dat moest worden gered door een prins. Als je op zoek gaat naar een wederhelft die alles heeft wat bij jou mist, dan kun je lang zoeken. Die ‘missing half’ bestaat niet. Ik zou op zoek gaan naar de minst imperfecte persoon voor jou.”

Rinke: “Dat zie ik vaak in films: twee mensen vinden in elkaar alles wat ze ooit zochten en zijn voor altijd supergelukkig. Maar dat is niet de realiteit. Het is niet eerlijk als je in een relatie stapt met het idee dat de ander jou moet genezen. Ik ben nu getrouwd, maar ook in mijn huwelijk blijven mijn man en ik grotendeels verantwoordelijk voor onze eigen sores.”

3. Ik date alleen met potentiele huwelijkskandidaten

Rinke: “Ik gun het tieners om nog niet bezig te zijn met het plaatje van ‘later’. Je hoeft echt nog niet degene te vinden met wie je je leven gaat delen. Als je wilt daten zou ik dat heel relaxt doen, en ook veel afspreken met vrienden erbij.”

4. Ik ben pas ‘af’ als ik een relatie heb

Margo: “We zijn zó geobsedeerd met daten, dat je bijna vergeet wie je zelf aan het worden bent. Je bent ook af in je eentje! Sluit vrede met jezelf, leer van jezelf houden, troost jezelf, zeg lieve dingen tegen jezelf.”

Rinke: “Dat is echt moeilijk. Als tiener wilde ik dat iedereen mij leuk vond. Soms stond ik huilend voor de spiegel, omdat ik zoveel puistjes had, dat ik niet naar school wilde. Ik was mezelf constant aan het vergelijken met vriendinnen. Leer te denken: ik mag er zijn. Toen ik afgelopen zomer in een meer aan het zwemmen was, hoorde ik twee meiden op een luchtbed elkaar grappend ‘lelijk’ en ‘bitch’ noemen. Ik heb me omgedraaid en gezegd: ‘Als iemand in het leven je moet vertellen dat je ertoe doet, zijn jullie het. Zeg gewoon fijne dingen tegen elkaar. Ik vind jullie fantastisch, jullie zijn bloedmooi.’ Ik zag ze gewoon opklaren. Je hebt goede vrienden nodig.”

Soms stond ik huilend voor de spiegel

Margo: “Dit is de mooiste tijd om jezelf te leren kennen. Het is zo leuk om erachter te komen waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Probeer vrijwilligerswerk, leer een gekke taal, schrijf stukjes, ga op rolschaatsen of klimmen. Als je weet wie je bent, heb je daar de rest van je leven wat aan.”

Rinke: Jongens op mijn school hadden het vaak over chicks scoren, maar voor de chick die niet te krijgen was hadden de meesten toch het meeste respect. Dus leer ‘nee’ zeggen. Als tiener durfde ik dat niet echt. Daardoor kon ik slecht voelen wat ik wilde. Want wilde ik iets, omdat ik het écht wilde, of omdat ik geen nee durfde te zeggen? Om er supergraag bij te horen?.”

5. Als ik seks heb gehad met mijn vriendje of vriendinnetje, moet ik wel met hem trouwen

Rinke: “Alsjeblieft niet. Weet je, ik raad niemand aan om seks te hebben voor het huwelijk. En ik weet hoe lastig dat is. Ik heb seks gehad met mijn eerste vriendje. Dat had ik liever anders gezien, maar ik ben blij dat ik niet óók nog met hem ben getrouwd. Seks wordt soms als dè graadmeter gezien van of je het allemaal christelijk genoeg doet in je relatie of niet. Maar voor mij is degene die seks voor het huwelijk heeft gehad niet minder heilig dan degene die misschien niet gesekst heeft, maar wel freaking jaloers en roddelend door het leven gaat of continu lelijke dingen over zichzelf denkt. Jezus is groter dan al die dingen. Vertel het aan iemand die je vertrouwt als je ergens mee worstelt.”

6. Als ik helemaal mezelf zou zijn, ben ik bang dat ik mijn vriend(in) kwijtraak

Rinke: “Tijdens mijn eerste relatie was ik heel onzeker. Hoe ik me voelde, liet ik bepalen door mijn vriendje. Als hij mij leuk vond, vond ik mezelf heel wat, maar als hij niet leuk deed, dacht ik: zie je wel, ik ben stom. Het is zo zonde dat ik mijn zelfbeeld liet afhangen van iemand die zelf nog een tiener was.”

Margo: “Probeer maar eens een date. Doe iets leuks. Houd elkaars had vast, kus maar even. Kun je als je zo verliefd bent nog helemaal jezelf zijn? Voel je je beter of slechter als je bij je vriendje bent geweest? Dat is goed om eerlijk te checken. Het allerbelangrijkste is dat iemand goed voor je zorgt.”

Voel je je beter of slechter als je bij je vriendje bent geweest?

Rinke: “Dat kan je ook aan je vrienden of ouders vragen: Hoe vinden jullie dat iemand met mij omgaat? En ook een goeie check: Hoe gedraagt jouw vriendje zich ten opzichte van jou als zijn vrienden erbij zijn? Doet hij stoer omdat hij jou heeft gescoord, of behandelt hij je met respect?

Margo: “We hebben onszelf kwetsbaar opgesteld in ons boek, bijvoorbeeld over het feit dat mannen niet oké omgingen met ons, maar wij ook niet met hen. Het begint allemaal met eerlijkheid. Vertel eens iets eerlijks tegen een vriendin wat je eigenlijk niet durft. Dat je jaloers bent, of je ergens voor schaamt. Dat is doodeng, maar grote kans dat je erachter komt: Mensen houden toch meer van mij dan ik dacht.”

7. Als ik en mijn vriend(in) genoeg hebben aan elkaar, zit het goed tussen ons

Rinke: “Ik dacht oprecht dat samen in een bubbel zitten het teken van een goede relatie was. Not! Haha. Niemand kan ooit alles aan jou geven wat je zoekt. Dus als je eenmaal verkering hebt, ga je je vrienden alleen maar harder nodig hebben. Blijf zeker afspreken. Het helpt enorm als ik sommige problemen bespreek met mijn vriendinnen, zodat ik mijn man Job even uit de wind kan houden. Voor een goede relatie heb je goede vriendschappen nodig.”

Benieuwd wat andere jongeren denken over de ware? Je leest het in het nieuwste BEAM Magazine!

Geschreven door

Charlotte van Egmond

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡