Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM Worshipband toetsenist Raoul: “Het is mijn werk om muziek te maken voor God, hoe vet is dat?”

25 februari 2021 · Leestijd 4 min

Raoul (23) kun je kennen als toetsenist bij de BEAM Worshipband, waar hij elke zondag breed lachend het ene na het andere akkoord speelt. Tijdens zijn opleiding op het conservatorium kwam Raoul erachter dat hij geen popmuziek wil maken, maar muziek voor God. Raoul: “Als ik speelde in coverbandjes kwam ik thuis met een leeg gevoel, maar als ik speel voor God dan brandt er iets in me.”

“Ik groeide op in een muzikale omgeving. Mijn vader is drummer en probeerde mij op jonge leeftijd al te overtuigen dat ik in zijn voetstappen zou treden, door een klein drumstelletje voor me te kopen. De grote piano in de woonkamer waar ik soms op mocht rammen vond ik alleen veel interessanter en dus zorgde mijn moeder ervoor dat ik op pianoles ging toen ik zeven was. Vanaf dat moment ben ik eigenlijk nooit meer gestopt.”

Ik geloof!

“Mijn ouders hebben me gelovig opgevoed, maar ook de ruimte gegeven om mijn eigen keuze te maken voor God en zelf op onderzoek uit te gaan. Ik heb geen vet verhaal over hoe ik tot geloof ben gekomen, ik wist het gewoon: God bestaat! Ik zag Hem in de mensen om me heen en ik voelde Hem tijdens aanbidding. Als ik zing of muziek maak voor God dan word ik helemaal warm vanbinnen. Dat gevoel heb ik nog nooit gehad als ik een popliedje meezong. Alleen Gods Geest kan je dat gevoel geven.” 

Het artikel gaat verder onder de afbeelding

afbeelding

Geraakt & geroepen

“Na de middelbare school werd ik aangenomen op het conservatorium in Enschede en ging ik helemaal voor de muziek. Het was een school waar weinig christenen waren en je eigenlijk alle muziekgenres speelde. Ik was toen toetsenist in een coverbandje, maar merkte dat ik na het spelen een leeg gevoel had en dacht: ‘waar diende dit nou voor?’ Ik heb in die tijd ervaren dat God tot mij sprak en steeds opnieuw de woorden ‘bouw aan Mijn koninkrijk’ in mijn gedachten legde. Ik ben me toen volledig op christelijke muziek gaan richten, wat best wennen was voor mijn niet-gelovige leraren en klasgenoten. Ik kwam niet aan met jazz of rock, maar ik nam worshipnummers mee naar leraren zodat zij die mij konden leren. Best spannend, maar ik stond sterk in mijn schoenen en wist dat God dit van mij vroeg.”

Het mooie is dat iedereen in de band uit een andere kerkstroming komt, maar muziek ons altijd weer met elkaar verbindt. 

Docu

“Na vier jaar conservatorium was het tijd om af te studeren. De bedoeling was dat ik een worship-concert ging organiseren, maar door corona kon dat helaas niet doorgaan. In plaats daarvan heb ik een documentaire gemaakt genaamd ‘Heart for Worship’. In de docu interview ik bekende Nederlandse worship singer-songwriters zoals Reyer en Hanne de Vries over wat aanbidding voor hen betekent. Ik kreeg veel positieve reacties, ook van mensen die niets met het christelijke geloof hebben, maar hierdoor wel nieuwsgierig zijn geworden. Ik besefte toen dat als je staat voor je geloof, God je gaat gebruiken.”

Van het een kwam het ander

“Uiteindelijk heeft die documentaire me ook bij BEAM gebracht. Iemand die mijn afstudeerproject had gezien tipte mij door toen de BEAM Worshipband op zoek was naar een nieuwe toetsenist. Het is nu mijn werk om muziek te maken voor God, hoe vet is dat? Het mooie is dat iedereen in de band uit een andere kerkstroming komt, maar muziek ons altijd weer met elkaar verbindt. Wat een eer dat ik door muziek te maken aan Gods koninkrijk mag bouwen.”

Eerder interviewden wij BEAM-worshipzangeres Lotte over haar keuze voor Jezus. Lotte: “In het leven ga je door seizoenen, waar je relatie met God steeds anders is.” Lees hier het hele interview. 

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡