Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM Worshipband-drummer Joël: “Wanneer ik Hem aanbid, komt er een lach op Zijn gezicht”

1 april 2021 · Leestijd 4 min

Joël is al sinds 2014 drummer van de BEAM Worshipband en veteraan binnen de (christelijke) muziekwereld. Hij vertelt ons hoe zijn keuze voor Jezus zijn blik op muziek veranderde: “Ik was echt een ontzettend arrogante muzikant. Maar nadat ik voor Jezus koos, ging het niet langer om mij.”

Joël: “Muziek is altijd mijn hobby en werk geweest, het is een groot onderdeel van mijn leven. Ik doe optredens, ik werk veel voor artiesten in studiosessies en geef ook drumlessen. Mijn muzikale interesse had ik al als klein jongetje: als er in mijn familie muziek werd gemaakt, speelde ik de drums. Ik oefende veel en vanaf mijn zesde speelde ik ook in de kerk en in bandjes. Op mijn 17e ging ik naar het conservatorium, want ik wist dat ik van drummen mijn beroep wilde maken. Daar leerde ik de professionele kant van het drummen en kwam op een gegeven moment ook binnen de kringen van bekendere artiesten, ik heb bijvoorbeeld met rapper Akwasi, Ruth Jacott en vele anderen gewerkt."

afbeelding
De kerk was meer een plek om mezelf als artiest te laten zien, dan een plek om God te aanbidden

“Muziek was echt álles voor mij. Het was een manier om mij te uiten en iets waar ik mijn gevoel en passie in kwijt kon. Maar die passie had ook een schaduwkant: Als ik aan die tijd terugdenk was ik echt zó arrogant, het was echt erg man! Ik was net zoals veel mensen waar ik mee werkte best veel bezig met mijn status, ik wilde het liefste in de spotlights komen. Ik merkte dat in die tijd mijn doel met muziek maken was om door andere mensen gezien te worden, ook binnen de christelijke muziek. De kerk was meer een ander podium waar ik mezelf kon presenteren, dan een plek waar ik kwam om God te aanbidden. Ik was vooral met het praktische deel van muziek maken bezig, vooral goed drummen. Er was voor mij eigenlijk niet zoveel verschil in het maken van christelijke en niet-christelijke muziek.”

afbeelding
Ik begon door mijn keuze voor God anders naar muziek te kijken

“Het geloof in God was in mijn jeugd wel altijd een onderdeel van mijn leven, maar niet iets waar ik zelf echt voor koos. Naar de kerk gaan was gewoon een traditie, een onderdeel van mijn leven. Ik ging mee omdat ik geen andere keuze had, ik moest met mama mee. Nadat ik de persoonlijke keuze had gemaakt om voor God te leven, begon ik anders naar muziek te kijken. Een mooi voorbeeld daarvan: Ik zat laatst in de auto met mijn vriendin en luisterde het liedje “Stil, mijn ziel wees stil”. Daar zit helemaal geen indrukwekkende drum in en toch raakte het mij op dat moment veel meer dan andere nummers waar geweldig goeie drumstukken in zitten. De technische skills, de dingen die ik misschien heel tof vind komen op een hele andere plek te staan dan vroeger.”

Muziek wordt een manier om God te laten horen wie Hij voor mij is

“Ik ben door God gemaakt om Hem te aanbidden met mijn talent, in mijn geval de drums. Woorden hebben kracht: met woorden kan je iemand een goed gevoel kan geven of juist niet. Ik geloof dat het net zo is met muziek: doormiddel van klanken en geluid kun je een bepaald gevoel opwekken bij iemand. Denk maar aan een film: de muziek geeft je een gevoel bij wat er op het scherm gebeurt. Bij aanbidding gaat het dieper: dan wordt muziek een manier om met klanken aan God te laten horen wie Hij voor mij is. Als ik iets positiefs tegen jou zeg, dan komt er een lach op jouw gezicht. Als ik drum en aan God denk, wanneer ik God aanbid met mijn muziek, dan geloof ik dat er een lach op Zijn gezicht komt. Daar doe ik het voor.”

Eerder interviewden wij BEAM worshipband-toetsenist Raoul waarom hij zich volledig is gaan richten op christelijke muziek. Raoul: “Het is mijn werk om muziek te maken voor God, hoe vet is dat?” Lees hier het hele interview. 

Geschreven door

Edwin

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡