Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM-videomaker Wouter over zijn zoektocht in geloof: “Mijn verstand zit me nog wel eens in de weg”

18 december 2020 · Leestijd 4 min

Wouter is christelijk opgevoed en een leven met God leek logisch. “Ik vertrouwde erop dat Hij de aarde heeft gemaakt, want dat kreeg ik mee vanuit huis. Twijfel over het geloof was niet goed of nodig.” Nu hij wat ouder is, merkt Wouter dat zijn verstand zijn relatie met God in de weg zit.

“Vroeger had ik gesprekken met God, bijvoorbeeld over Zijn plan met mijn leven. Ik was er namelijk van overtuigd dat Hij een plan voor mij had dat vaststond. Dat kwam ook terug in mijn belijdenistekst Jeremia 29:11: 'Mijn plan met jullie staat vast - spreekt de Heer.' God heeft een plan voor mij, zodat ik terechtkom waar ik hoor te zijn. Wat dat zou zijn wist ik niet, ik geloofde dat Hij mij speciaal heeft gemaakt en daarom een plan voor mij had.”

Wat als God toch niet echt is?

“Nu ben ik er niet zo zeker van als toen. Ik zou me kunnen voorstellen dat God zich nu bezighoudt met grotere dingen op de wereld dan mij naar een bestemming te leiden. Er zijn genoeg christenen die voor God kiezen, maar niet zo lekker op hun plek zitten. Dan vraag ik me af of God die situatie heeft bedacht of niet. Als jongere dacht ik ook wel eens: wat nou als God toch niet echt is? Zijn dan alle momenten waarin ik Hem heb opgezocht voor niks geweest als ik doodga?”

Zoektocht

“Eén ding is voor mij ondertussen zeker: toeval bestaat niet en God is echt. Ik kom Hem overal tegen, bijvoorbeeld in muziek en kunst. Die dingen maken dat God logisch voor mij is. Dat ik voor Jezus heb gekozen, betekent alleen niet dat ik nooit vragen heb. Mijn leven met God is nog een flinke zoektocht."

Mijn geloofsleven is een relatie in ontwikkeling

"Wie is Hij? Als Hij de persoon is die achter de schepping van de wereld zit, wat wil Hij dan met mij? In de kerk en op bijbelstudies hoor ik vaak dat ik de Bijbel moet lezen om dit te ontdekken. Zelf ben ik erachter gekomen dat ik het prettiger vind om er met mijn vrienden en collega's over te praten. Zo leer ik hoe zij naar God kijken en dat helpt mij."

Verstand zit in de weg

“Ik zie mijn geloofsleven als een relatie in ontwikkeling, want mijn verstand zit me nog wel eens in de weg. Het is meer een hoop, dan dat het een zekerheid voor mij is. Ik hoop bijvoorbeeld dat Jezus is zoals in de Bijbel, in dat geval gaan we een prachtige toekomst tegemoet. Jezus is onze Redder door wat Hij voor ons deed aan het kruis. Die liefde is groter dan welk ego dan ook. Ik hoop dat ik daar meer over mag ontdekken en leren en geloof dat we elkaar daarvoor nodig hebben.”

Ik ben wel eens bang dat er geen einde aan deze zoektocht komt

Opnieuw ontdekken

“Door de gesprekken die ik heb met vrienden en wat ik tegenkom bij BEAM, zie ik dat veel mensen zoekend zijn in hun leven met God. Ik denk dat die zoektocht oké en gezond is. Soms mag je het geloof even wegdenken om opnieuw na te denken over de plek die het heeft. Het mooie is dan, wanneer je weer bij God uitkomt, dat geloof extra logisch kan worden. Je hebt het namelijk opnieuw ontdekt, wat kan leiden naar meer zekerheid.”

Ik kies voor God

“Toch ben ik wel eens bang dat er geen einde aan deze zoektocht komt. Dat ik altijd op zoek zal blijven naar Jezus en niet meer zo vol vertrouwen in mijn geloof kan staan als vroeger. Daarom heb ik een keuze gemaakt, zodat ik in ieder geval ergens voor sta, ook al ben ik nog op onderzoek uit. Die keuze is voor God. Ik ben christelijk, dat ben ik altijd geweest. Samen met de mensen om mij heen zal ik in die Hoop op zoek blijven naar zekerheid.”

#ikkiesvoorjezus is een rubriek waarin we getuigenissen van jongeren delen om jou te inspireren in je geloof en te laten zien hoe andere jongeren God in hun leven ervaren. Zelf een (bijzondere) getuigenis? Mail ons via beamredactie@eo.nl of dm op www.instagram.com/eobeam

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡