Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM test: Weet wat je dieet!?

4 januari 2016 · Leestijd 5 min

De sportscholen puilen deze week elke avond uit, de komkommer is waarschijnlijk de hele week uitverkocht en natuurlijk bijt niemand meer nagels. Zoals elk jaar in januari lijkt iedereen zich te hebben voorgenomen een betere versie van zichzelf te worden. Charlotte, Joram en Marjolie duiken deze week in de wereld van diëten en levensveranderende methodes, om te testen wat wel en wat niet werkt.

Charlotte: Alleen eten tussen 17 en 22 uur

"Je mag álles eten wat je wil. Honger is niet meer dan een vaag gevoel in je maag. Je hebt onbegrensde energie. En je valt ook nog eens probleemloos af. Huh, hoe dan, hoor ik je denken. Het is simpel: beperk je eetraam (dus de tijd waarin je eet) tot een periode van vijf uur per dag. That’s it. Geen moeilijke recepten, vieze shakes of gekke kunstjes.

Het is de (gratis) Fast-methode van legerarts Bert Herring, waar mijn man Rik al ruim twee maanden zoet mee is en waar ik nu zo nieuwsgierig naar ben, dat ik het besluit uit te proberen. Je traint je lichaam om vooral vet (en niet glucose uit de dingen die je eet) te gebruiken als brandstof. Dat geeft een gelijkmatige energie zonder ups en downs dan wanneer je een paar keer per dag eet en je suikerspiegel dus omhoog en omlaag duikt (denk: after-lunch-dip). In de 19 uur die je vast geef je je lichaam de tijd om zich niet alleen maar op spijsvertering, maar ook op andere belangrijke processen te richten. Volgens meneer Herring zal je er uiteindelijk, als je lichaam eenmaal gewend is aan je nieuwe eetpatroon (na zes weken!!), zo’n 300 gram per week van afvallen, tot je je ideale gewicht bereikt. Maar er blijken nog veel meer voordelen aan te zitten. Allergieën zouden verdwijnen, het verlost je van hoge bloeddruk, ongezond tandvlees en maakt de kans op kanker, hart- en vaatziekten en meer van dat soort ziektes kleiner. En je zou je overdag een stuk helderder voelen.

Moet ik nog verder gaan? De afgelopen weken heb ik Rik vaak voor gek verklaard, maar als ik het zelf nog niet heb geprobeerd, heb ik geen recht van spreken vind ik. Dus ik zet mijn verstand op nul, blik op oneindig en ga het gewoon eens proberen. Ik eet, in ieder geval deze week, ongeveer tussen 17 en 22 uur. Vooral het sociale aspect (gezellig lunchen met collega’s is er niet meer bij) lijkt me megalastig. Maar alles voor een gezond lichaam, toch?"

Joram: Een week lang op poeder

"De filosofie achter Joylent is dat alles wat je nodig hebt in één poeder zit: vitaminen, mineralen, eiwitten, koolhydraten. Dus niet meer moeilijk doen over wat ik ga eten en wat ik nodig heb qua voedingsstoffen. Alles zit in het poeder, waarmee ik drie shakes per dag maak. Daarmee krijg ik 2119 calorieën binnen, dat is ongeveer net zoveel als met drie maaltijden normaal. Sommigen zweren erbij, anderen denken: Je bent gek!

De jongen die dit gemaakt heeft is een jonge kunstenaar, die vaak vergat te eten. Dan ging hij 's nachts naar de nachtwinkel voor een zak chips, omdat hij geen zin had om te koken. Hij vroeg zich af of het niet makkelijker kon en is gaan opschrijven wat je als mens nodig hebt op een dag. Daar heeft hij dit poeder van gemaakt. Ik herken het wel. Ik skip ook wel eens een maaltijd, als ik geen zin of tijd heb om te eten. Ontbijten doe ik daarom alleen in het weekend, doordeweeks krijg ik ‘s ochtends niets weg. Het is niet zo dat ik vaak ongezond eten bestel, maar wel dat ik meestal simpel eet of ergens ga eten, omdat ik gewoon geen zin heb om te koken.

Eten kost tijd en geld, dus als deze shakes werken ga ik dit de rest van mijn leven doen. Niet voor elke maaltijd, maar bijvoorbeeld in plaats van een ontbijt. Waarom zoveel tijd en geld verspillen, als het gewoon met een poedertje kan, wat maar €5 per zak kost?

Het is geen dieet, maar een vervanging van mijn maaltijden, dus ik verwacht niet dat ik ga afvallen. Ik ben vanmorgen begonnen en had na de eerste shake een vol gevoel. Nu is het een paar uur later en begin ik wel echt honger te krijgen. Ik ben benieuwd of het werkt."

Marjolie: Belangrijkste week van je leven

"Ik ga een week lang buiten mijn comfortzone leven door mijn dagelijkse leven op de kop te zetten. Tijdens deze Helweek, met als slogan 'Zeven dagen die je leven veranderen', stap ik uit mijn dagelijkse routine en gewoonten. Ik leef al maanden op de automatische piloot, doe altijd meerdere dingen tegelijk en stel bijna alles uit. Tijd dus om de slogan eens te testen! Want waarschijnlijk dacht je bij het lezen daarvan net als ik: Dat zal wel. Daarom volg ik deze week de 17 vrij extreme regels van de Helweek.

Ik moet elke ochtend om vijf uur op staan om te gaan sporten, gezond eten, extra hard werken zonder iets uit te stellen, social media en sociale contacten uitstellen tot de avond (ik ben nu al nieuwsgierig naar de 47 ongelezen berichten op WhatsApp) en extra aandacht aan mijn uiterlijk besteden. En o ja, ik zit midden in een goede serie, maar mag de hele week geen televisie kijken.

Niet extreem genoeg? De nacht van donderdag op vrijdag moet ik overslaan en in plaats van lekker slapen ga ik hard werken om alles wat al heel lang op mijn to do-list staat te doen. Inmiddels is die lijst al zolang dat ik mij afvraag of ik dat in één nacht red. Gelukkig duurt het nog even voor het zover is en moet ik eerst nog drie keer om vijf uur ’s morgens de strijd met mijn gewoonte om door te slapen winnen. Ik ben nog maar net begonnen, en tel de dagen nu al af. Toch kijk ik nu al uit naar alle kleine overwinningen, want om vijf uur opstaan is lastig, maar het voelt zo goed!"

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡