Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM RECENSEERT: Katten

Scherpe standpunten, geniale gedachtes, rake recensies

13 december 2023 · Leestijd 4 min

Het einde van dit kalenderjaar nadert. Het wordt buiten alsmaar kouder en jij hebt ál je energie nodig om jezelf warm te houden. Dan kan het weleens voorkomen dat je geen puf meer over hebt om een eigen mening te vormen. Gelukkig kan dat voor je worden geregeld: in deze rubriek wordt ALLES (en nog wat) gerecenseerd, zodat jij niet meer zelf na hoeft te denken.

Vandaag op de recensietafel: ‘katten’

Algemene kennis

Katten zijn van nature verschrikkelijke beesten. Ze zijn vaak eigenwijs, terughoudend en negeren je om de haverklap. Aan de andere kant zijn ze wél heel goed in hun grenzen aangeven; als ze iets niet zint, dan laten ze dat weten ook. Met hun scherpe klauwen (waar trouwens ook weer snorharen opzitten, gekke beesten) krassen ze je helemaal open als je niet oppast. Kssssst!!!

Even zonder grappen: katten zijn natuurlijk best uniek. Ze werden niet voor niets door de oude Egyptenaren met het goddelijke in verband gebracht; hier komen trouwens ook de negen levens vandaan die we nog steeds wel eens aan de kat toe-eigenen. Daarnaast komt de kat door de rekbare huid en de flexibele gewrichten (bijna) altijd op zijn pootjes terecht. Door deze soepele bouw worden katten ook extra beschermd tegen ziektes en infecties; heel indrukwekkend.

Wat voor gevoel krijg je erbij?

Laten we even wat dingen op een rijtje zetten. Katten slapen veel. Heel veel. Twee derde van hun leven spenderen ze in dromenland. Ze gooien kopjes en glazen van tafel, puur voor hun eigen plezier. Ze likken zichzelf regelmatig: van de tijd waarin een kat zichzelf likt, zit hij tien procent aan zijn poepgat. Dit smeert ‘ie vervolgens weer uit over z’n eigen huid en vervolgens komt dat aan JOUW handen. Van het gekrab of gebijt van je kat kan je veel sneller een ontsteking krijgen dan bij je hond. En als je kat dan eens lief wil doen, komt ‘ie niet thuis met een mooie, grote tak uit het bos, maar met een spartelend, halfdood vogeltje. EN NIET OMDAT ‘IE HONGER HEEFT, MAAR GEWOON OMDAT HIJ VAN LEEDVERMAAK HOUDT. Kssssssstttt!!!

BEAMs Wist-Je-Datjes:

Wist je dat...

  • de zandbak waar jij vroeger in speelde, een walhalla is voor kattenstront?! Die kleine, donkerbruine stukjes die jij met je schepje opgroef, was stront. HIER HET BEWIJS!!1!
  • katten net zoals wij links-of rechtspotig zijn? Dat kan je checken als ze weer eens je mooiste theeglas op de grond mieteren.
  • katten hartstikke kieskeurig zijn? Oké, kieskeurig is misschien niet het goede woord, maar geef ze NOOIT: uien, knoflook, groene tomaat, chocola, druiven of rozijnen. En oh ja: geef ze GEEN melk! Krijgen ze buikpijn van.
  • je ouders het onderstaande filmpje waarschijnlijk HILARISCH vinden? Dit was een halve eeuw geleden de top van de komedie. En waarschijnlijk grinnik jij ook wat grapjes weg hoor!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Stel, de dijken breken. Vergroot een kat je overlevingskans?

Nee.

Als je hart is gebroken, kan een kat je dan troosten?

Een kat kan dienen als steun en toeverlaat, en studies hebben wel degelijk aangetoond dat katten tot op zekere hoogte je verdriet kunnen aanvoelen. Een kopje kan dan heel fijn aanvoelen. Maar als jij door al je verdriet vergeet zijn avondeten op te dienen, dan zijn de rapen gaar!

Stel, Jezus had katten tot zijn beschikking. Zou Hij hen hebben gebruikt voor het verspreiden van zijn boodschap?

Primeurtje in deze BEAM Recenseert: Jezus had wel degelijk katten tot zijn beschikking! Helaas worden huiskatten niet bij naam genoemd in de Bijbel. Ik ben dus bang dat dit het harde antwoord op deze vraag is: nee.

Conclusie

Mysterieus, koppig en onbezwaard. Maar toch blijven het unieke beesten!

In BEAM recenseert geeft redacteur Jelte samen met stagiair Yoran zijn ongezouten mening over ALLES. Bedenk het zo gek, en ze doen het: het weer, een breinaald of BEAM-redacteur Gerben. Met deze rubriek brengen we luchtigheid tussen de zware onderwerpen én het is gewoon heel fijn om ongeremd dingen te kunnen uitkramen. De waarschuwing aan het begin van de video (deze rubriek is enorm partijdig, volledig krankjorum en dient niet serieus opgevat te worden) menen wij dan ook.

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡