Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tiemen Westerduin spreekt in de BEAM Kerkdienst: “Jezus gebruikt de storm om mij te vertellen dat Hij sterker is”

29 januari 2021 · Leestijd 4 min

Tiemen Westerduin spreekt deze zondag alweer voor de vierde keer in de BEAM Kerkdienst. Zijn boodschap? Jezus is groter dan de storm. Weet hij dit uit eigen ervaring? En wat moet je doen als je Jezus in de storm niet meer ziet? BEAM legde jullie vragen aan Tiemen voor!

Lysette: ‘Hoe kan ik rust vinden in deze onrustige tijd?’

“Het gevaar is dat we van alle onrust willen vluchten. Dat we hele dagen achter ons scherm zitten, non-stop gamen, steeds het nieuws checken, oneindig bingewatchen… En na afloop denk je dan: ‘Kak, zo had ik mijn dag niet willen invullen.’ Het helpt mij vaak om iets te doen waar je echt voor kiest. Dat kan gewoon iets kleins zijn; een klein stapje, maar wel in de goede richting. Ga iets gezonder eten of daag jezelf uit om over een paar weken 10 kilometer te kunnen hardlopen. En bedenk ’s ochtends: hoe zou ik mijn dag willen besteden? Deel dit met een vriend of vriendin, zodat je elkaar kunt steunen in het maken van gezonde keuzes. De chaos wordt iets minder door zo’n ritme in te bouwen.”

Maartje over het thema van de dienst: ‘Zeker een mooie boodschap, maar wat als je Jezus niet meer ziet door de storm?’

“Dat is wat er vaak precies gebeurt in een storm: door omstandigheden raken je emoties en je geloof volledig in de war. Dat zie je ook bij de discipelen gebeuren. Ze raakten volledig in paniek: ‘Kan het Jezus dan niets schelen dat we in deze storm zitten? Wat héb ik eigenlijk aan hem?’ Ze schreeuwen het uit. En niet meer als een vraag, maar als een verwijt. ‘Het maakt u niets uit dat ik hier verga.’ Wat mij geruststelt is dat zelfs Jezus’ goeie vrienden dit kunnen ervaren. Als de discipelen al hun angst en twijfel laten zien, dan mag jij dat ook! Bovendien geloof ik dat elke nieuwe storm weer wat haalbaarder is als je eerder hebt gezien hoe Jezus je hielp. Dus praat eens met mensen die door een crisis zijn gegaan en vraag ze ‘hoe ben je hier doorheen gekomen?’. Als je het zelf niet meer ziet, kun je altijd nog hulp vragen.”

Mariëlle: ‘Waarom staat Jezus de storm toe?’

“Ik zie het eerder andersom: Jezus staat de storm uiteindelijk juist niet toe. Hij legt de storm het zwijgen op. De storm is duidelijk van een andere macht. Maar Jezus gebruikt de storm wel. Om de discipelen – en mij – te vertellen dat Hij sterker is. Als Jezus tegen de storm zegt ‘Zwijg! Wees stil!’, dan gebruikt hij hetzelfde woord waarmee hij ziektes bestraft en demonen wegstuurt. Dat wat niet binnen het koninkrijk van God hoort, legt hij het zwijgen op."

Danique: ‘Heeft elke storm het doel om jou beter of sterker te maken?'

“Dan zeg je eigenlijk dat de storm gemaakt is met een positief doel. Zo zie ik het niet. Ik denk wél dat de storm de gelegenheid geeft om nieuwe dingen te leren over Jezus of je confronteert met hoe je op dat moment je leven leidt. Daarnaast denk ik niet dat het van onze eigen kracht afhangt of we God kunnen blijven zien. Zelfs als het leven je ontnomen wordt, dan is God sterker. Jezus verloor zelf het leven, maar Hij kwam weer terug! Dat biedt enorm veel hoop.”

En een vraag die veel gesteld werd: ‘Wat was de grootste storm in jouw leven?’

“Wat een goede vraag, zeg! Hier ga ik nog even goed over nadenken. Kijk deze zondag naar de BEAM Kerkdienst voor mijn antwoord op deze vraag.”

Ben je benieuwd naar Tiemens verhaal? Kijk dan aanstaande zondag om 11:00 naar de BEAM Kerkdienst op NPO2 en Youtube.

BEELD: EO Visie / Ruben Timman

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡