Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lyona (18): “Mag je mediteren als je christen bent?”

16 april 2021 · Leestijd 3 min

Ruim 280 jongeren geven via Whatsap advies. Lyona (18) heeft veel last van stress en kreeg de tip om te gaan mediteren. Ze twijfelt of dit het juiste is om te doen en of je dit wel mag doen als christen. Haar vraag aan de BEAM Helpdesk is: Mag je mediteren als je christen bent? Dit is het advies!

Laura, 17: ”Ik mediteer zelf ook af en toe. Ik geloof dat er niks mis is met tot rust willen komen. Maar ook bidden kun je als vorm van mediteren gebruiken. Het heeft mij heel erg geholpen om te praten met God. Ik vertel Hem al mijn gedachten en leg ze bij Hem neer. Ik snap dat het soms heel druk kan zijn in je hoofd en je dan liever mediteert.”

Freek, 25: “Mediteren kan denk ik prima, hoor! Het belangrijkste is wel om te beseffen dat ons geluk in God is en niet in een soort van ‘zen-staat’ (leegmaken van jezelf). Als je zeker wi weten dat je je op God richt, zou ik dus niet meedoen aan meditatie waarvan je niet weet wat het doel is. Maar als je gaat mediteren om stil te worden en te luisteren naar jezelf, je lichaam en God, is het denk ik prima!”

Joanne, 19: ”Ik heb werkelijk geen idee wat de Bijbel over mediteren zegt. Als jij je er goed bij voelt moet je het gewoon doen. Ik mediteer zelf niet, maar wat bij mij helpt tegen stress is bijvoorbeeld rustig in mijn kamer zitten: of ik ga buiten de honden uitlaten om even alleen na te kunnen denken.”

Geraldine, 25: “Je ziet in de Bijbel dat Jezus zich vaak afzondert, bijvoorbeeld in Markus 1:35, Lukas 4:42 en in Mattheüs 14:23. Hij doet dat om zich te kunnen focussen op de Vader! Ik mediteer daarom altijd met het doel om me terug te trekken en tijd bij de Vader te besteden. Als ik mediteer begin ik eerst met bidden, ik geef al mijn gedachten aan Hem. Meestal zet ik dan instrumentale worship aan en luister ik naar de muziek om even alles uit mijn hoofd te zetten.”

Esther, 16: “Hoi! Ik doe zelf niet aan mediteren, maar wat voor mij heel goed werkt is ademhalingsoefeningen doen! Ik doe dit in plaats van mediteren omdat ik bij het doen van de oefeningen zeker weet dat het goed is.”

Anna, 19: “Het hangt vooral af van je doel: als je mediteert met het doel om bij Nirvana te komen, zoals de boeddhisten doen, denk ik niet dat je goed zit. Het hangt er dus vanaf op welke manier je wilt mediteren. De technieken die je tijdens het mediteren gebruikt, kunnen je wel helpen om een sterkere band met God op te bouwen. Een tip van mij: Google eens eens op ‘meditatief bijbellezen’. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!”

Heb jij net als Lyona soms moeite om echt tot rust te komen? Joline Zuidema sprak hierover in de BEAM Kerkdienst! Ze neemt ons in de preek mee de stilte in en legt uit hoe je God kunt vinden in een wereld vol met afleidingen.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Edwin

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡