Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marline (14): “Kan je als christen naar een openbare school gaan?”

14 mei 2021 · Leestijd 3 min

Ruim 280 jongeren vormen samen de BEAM Helpdesk. Via WhatsApp gaven zij advies aan Marline (14): “Voor mijn droomberoep moet ik na de Mavo naar een openbare school, want op de christelijke scholen is er geen opleiding voor. Daarom vroeg ik me af: kan je als christen wel naar een openbare school gaan?”

Jullie antwoorden:

Amber, 20: "Ik ben bewust naar een openbare school gegaan. Zo verbreed ik mijn kennis over de maatschappij en kan ik ook beter laten zien wie Jezus is! Ik heb echt interessante gesprekken kunnen voeren, bijvoorbeeld over de Bijbeltekst die in mijn Whatsapp-bio stond. Ik moet toegeven dat het niet de makkelijkste weg is, want de kans is groter dat je normen verschillen van je klasgenoten. Zo wilde mijn projectgroep een keer op zondagmiddag samen komen. Ik leer door die momenten om echt te staan voor de keuzes die ik maak."

Timo, 21: "Omdat wij zijn gezonden om Zijn licht te zijn in de wereld, kunnen we dat ook doen op school, of waar we ook naartoe gaan. In Johannes 17:14-18 zegt Jezus dat Hij niet aan God vraagt om ons 'uit de wereld te nemen', maar om ons te beschermen tegen het kwaad. Wees het licht! We hoeven ons als christenen niet te verstoppen voor de wereld of als een klein clubje bij elkaar te blijven."

Robin, 17: "Ja natuurlijk! We zijn als christenen niet geroepen om alleen maar in onze bubbel te blijven. Daarom is het ook goed om tijdens je opleiding mensen te spreken die een andere achtergrond hebben."

Nienke, 14: "Ik vind wel dat je als christen naar een openbare school kan, zolang je maar aan je geloof vasthoudt. Het lijkt me juist wel mooi als je bijvoorbeeld je vrienden een keer mee kan nemen naar de kerk!"

Rieneke, 23: "Ik kwam van de mavo en ging ook een opleiding doen die niet op een christelijke school werd aangeboden. Ik was bang dat ze mij op een openbare school zouden veroordelen, maar ze waren juist heel erg geïnteresseerd en ik heb veel waardevolle gesprekken gehad met mijn klasgenoten. Inmiddels zit ik op het hbo en zijn die gesprekken nog waardevoller geworden. Doordat je van Jezus getuigt naar je niet-gelovige klasgenoten, bouw je aan een stevige basis voor jouw geloof."

Sam, 21: "Ik zou je studiekeuze zeker niet laten beïnvloeden als de enige reden is dat het niet op een christelijke school is! Je komt op een openbare school in aanraking met andere geloven en culturen, waardoor je zelf wel meer op je eigen standpunten moet letten. Maar als je respectvol bent en aan je vrienden aangeeft wat je grenzen en normen en waarden zijn, denk ik dat het geen probleem is. Ik heb zelf hele goede niet-christelijke vrienden gemaakt, waarvan sommigen nieuwsgierig zijn geworden naar het geloof!"

Britney schreef voor ons een column over hoe het is om als christen op een openbare school te belanden: "Ik moet uit mijn christenbubbel en ben bang"

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡