Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM AWARDS: ‘Het is feest als Marcus en Dirk zijn geweest!’

1 april 2016 · Leestijd 6 min

Dit Friese duo is niet uit de Opstandingskerk weg te denken: Dirk Grit (41) en Marcus van de Berg (45). Hun reputatie: enthousiast, grappig en open. De nominaties voor de BEAM Awards stroomden binnen voor deze Leeuwarders. Beide zijn al vijftien jaar met heel veel liefde in de weer met Bijbelstudies en onvergetelijke gezellige avonden.

DE NOMINEERDERS

Namens de nomineerders: Wilma (18), Samuella (18), Rianne (17), Evelien (18), Chiara (17) en Dominique (23). Hallo allemaal! Wie zijn Dirk en Marcus?
Rianne:

"Dirk en Marcus zijn de hoofdleiding van de jeugd in onze kerk. Onze jeugd is in leeftijdsgroepen verdeeld voor Bijbelstudie en voor elke groep zijn er twee leiders." 
Wilma: "Marcus leidt de jeugdavonden en is jeugdleider van de oudere jeugd (18-19 jaar) en Dirk is parttime jeugdleider van de jonge jeugd (15-17 jaar)."
Samuella: "Ze helpen ook mee op het Make a Choice kamp, een kamp voor christelijke jongeren. Daar leerde ik hen kennen. Toen ik met mijn ouders naar de Opstandingskerk ging, kwam ik hen tot mijn verbazing weer tegen als jeugdleiders!" Wat maakt hen zulke leuke jeugdleiders?
Evelien: "Marcus en Dirk nemen echt de tijd voor je, ze helpen je waar ze kunnen en staan altijd voor ons klaar."
Chiara: "Ze voelen de jeugd aan, je voelt je op je gemak in de groep. Ze betrekken iedereen erbij en maken grapjes, wat het gelijk gezellig maakt."
Dominique: "Je kunt veel van hen leren wat betreft het geloof, maar je kunt ook met hen over allerlei dingen praten. Ze zijn tegelijkertijd grappig en serieus."
Samuella: "Je kunt bij ze terecht."
Chiara: "En ze houden van diepgang, bij de Bijbelstudie bijvoorbeeld. Ik vind dat heel fijn, ze zorgen voor een vertrouwelijke sfeer." Hebben jullie nog een goed verhaal over deze mannen?
Dominique: "Ik zat een keer bij Dirk in de auto naar een activiteit voor de jeugd en het verkeer zat nogal tegen. Al die automobilisten waren ongeduldig en hij grapte: ‘Geduld is een gave van de geest.’"
Wilma: "Marcus kan zo lekker snurken. Dat is altijd weer fijn om te horen als we bij Opwekking in tentjes slapen."
Evelien: "Dirk gooit standaard iemand in het water als we aan het zwemmen zijn en Marcus plaagt Joëlle, de andere leidster van de jeugd standaard, haha." Waarom verdienen deze heren een BEAM Award?
Rianne:
"Met de award willen we laten zien dat wij ze als jeugd waarderen en belonen voor hun inzet!"
Evelien: "Ze doen ontzettend veel voor ons en hebben zoveel voor ons over. We willen hen bedanken voor de veilige, vertrouwde en vriendschappelijke jeugdgroep die we hebben."
Samuella: "Het is feest als Marcus en Dirk langs zijn geweest!"

DE GENOMINEERDEN

Dan is het woord aan Marcus en Dirk! Ze zijn actief in verschillende groepen, maar samen deel van de hoofdjeugdleiding.Heren, jullie zijn samen heel vaak genomineerd voor een BEAM Award!
Marcus:

"Ja, leuk!"
Dirk: "Ik ben verrast! Het raakt mij, om zo een stukje waardering terug te krijgen voor iets wat je met liefde doet." 

Sinds wanneer zijn jullie jeugdleider?
Dirk:
"Samen met mijn vrouw verhuisde ik zestien jaar geleden naar Leeuwarden. We kwamen bij deze gemeente terecht en na een jaar hadden we allebei het idee: ‘We willen graag iets meer doen.’ Een week later stond onze voorganger voor de deur met de vraag of we mee wilden helpen in het jeugdwerk! Ik heb altijd al een passie gehad voor de jeugd dus daar hoefden we niet lang over na te denken."
Marcus: "Ik was eerst leiding van de bovenbouw, de jongere jeugd, tot een vriend van mij stopte met het jeugdwerk. Hij vroeg of ik dat wilde doen, eerst zag ik het niet zo zitten. ‘Als ik een antwoord van God krijg, dan doe ik het,’ dacht ik. Even later las ik uit de Bijbel en hoorde ik een preek die me ontzettend aansprak: dat was voor mij het teken om het jeugdwerk te doen. Dat is inmiddels vijftien jaar geleden, nog steeds doe ik het met heel veel enthousiasme."  Hoe vind je het om jeugdleider te zijn?
Dirk: "Super. Al moet ik ook mijn vrouw Sonja noemen, samen hebben we het kunnen doen en zonder haar had ik het niet gekund. Ik heb nu als oudste een paar van mijn jongeren mogen dopen en dat is dan zo gaaf! Ik zie de jongeren echt als mijn ‘geestelijke kinderen’, zo voelt het."
Marcus: "Het is heel bijzonder om te zien dat er steeds meer jongeren bijkomen en dat ze zo hecht zijn met elkaar. Ik vind het leuk om hen te leren kenen en te zien dat ze elkaar leren kennen en accepteren. Je krijgt er zo veel voor terug."
Dirk: "Mijn zoontje was helemaal fan van Pluk van de Petteflet, in een van die verhalen krijgen de Stampertjes een boomhut. Hij wilde dit ook en ik vertelde dat aan een jeugdgroep. Het resultaat: mijn zoontje heeft een tuinhuis in de boom, compleet met terras en glijbaan. Ze zijn drie dagen bezig geweest om het te maken. Ik hoefde alleen maar hout te halen. Het feit dat ze zo betrokken zijn en dat hebben gemaakt, is me heel dierbaar."  Dirk, jij gaat over een paar maanden stoppen met het jeugdwerk omdat je sinds twee jaar oudste bent. Hoe voelt dat?
Dirk:
"Moeilijk, ik ga het echt missen. Soms moet je kiezen met je verstand: het is samen te veel werk en ik heb thuis drie kinderen die ook mijn aandacht verdienen. Als oudste heb ik de portefeuille jeugd, dus op die manier kan ik nog steeds wat doen met het jeugdwerk. En als ze te weinig leiding hebben voor een jeugdkamp, weten ze me te vinden, haha."  Wat is belangrijk voor een jeugdleider, denken jullie?
Marcus: "Enthousiasme. Je moet in alles enthousiasme uitstralen en laten zien dat je er voor hen wil zijn. Dat de jongeren altijd welkom zijn en dat je hen een luisterend oor biedt. Daarbij is het belangrijk om open te zijn en je kwetsbaar op te stellen." 
Dirk: "Er voor hen zijn. En geen vrome verhalen houden, daar prikken ze zo doorheen. Eerlijk zijn en vertellen over wat je zelf gedaan hebt en welke problemen je had. Je kwetsbaar opstellen. Als er bij een jongere iets mis gaat, veroordeel die niet en ga met een arm om hem of haar heen staan." 
Marcus: "Een keer in de twee weken hebben we ook een gezellige avond en ik zeg altijd: als er iets is, kom naar ons toe. Lucht je hart, het blijft in deze groep. We proberen je te helpen of regelen hulp voor je. We hopen dat de jongeren zich thuis voelen en hun ei kwijt kunnen." Ken jij een jongere in je omgeving dit op een grote of kleine manier de wereld een stukje mooier maakt? Of heb jij de allerleukste jeugdleider? En wie vind je de meest liefdevolle Bekende Nederlander? Geef hem of haar dan hier op voor de BEAM-Awards en wie weet staat hij of zij dit jaar op het EO-Jongerendagpodium om zijn of haar prijs in ontvangst te nemen!  

HET KAN TOT ZONDAGAVOND 3 APRIL, 23:59 DUS NOMINEER NU!
Tekst: Janita Kers

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡