Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bas (16) doet ongelofelijke archeologische vondst en vertelt het niemand: “Iedereen verklaarde me voor gek”

22 juni 2021 · Leestijd 3 min

Een uit de hand gelopen hobby kun je het wel noemen: Bas vond met zijn metaaldetector unieke voorwerpen uit de tijd van de Romeinen. Wat je vindt mag je houden, zou je denken, maar zo werkt het in de praktijk niet helemaal. Bas: “Ik weet dat iedereen mij voor gek verklaard, maar dit is een keuze waar ik geen spijt van ga hebben.”

Nijmegen staat al langer bekend als een vroegere militaire stad van de Romeinen. Ooit kampte daar het tiende Romeinse legioen, opgezet door Julius Caesar. Dat er nog dingen uit die tijd gevonden worden is heel zeldzaam, maar het gebeurde bij Bas. “Omdat ik later graag archeoloog wil worden, kreeg ik vorig jaar voor mijn verjaardag een metaaldetector. Sindsdien loop ik er heel Nijmegen mee door, op zoek naar voorwerpen met een bijzondere geschiedenis.”

Schatzoeken

Vorige week was daar het moment waar archeologen alleen maar van kunnen dromen. Langs de Waal begon de metaaldetector van Bas als een malle te piepen. “Ik begon voorzichtig te graven en dacht dat het weer een blikje of oude schroef zou zijn. Steeds als ik wat dieper kwam, checkte ik met mijn metaaldetector of ik dichterbij kwam. Steeds ging hij harde piepen tot ik na drie uur graven eindelijk wat zag. Tot mijn verbazing kwamen er een oud zwaard en schild naar boven. Ik herkende het meteen: deze waren van het bekende legioen van Julius Caesar.”

Da's pech, schat weg

Bas was al snel weer van de roze wolk af toen hij erachter kwam dat hij was gaan graven op een stuk grond van een boer. “Als ergens een archeologische vondst gedaan wordt, is het normaal dat het stuk grond wordt opgekocht door de archeologen zodat ze rustig hun gang kunnen gaan én daadwerkelijk eigenaar zijn van de dingen die ze vinden. Na al die moeite moest ik er niet aan denken om deze ontdekking af te staan. Daarom begroef ik het zwaard en schild weer en vertelde niemand wat ik die middag gevonden had. Mijn plan was het kleine stukje grond te kopen zonder dat iemand door zou hebben hoe waardevol het zou zijn.

Wat is het je waard?

“Heel veel geld had ik niet en dus zat niks anders op dan al mijn spullen te verkopen. Mijn bed, Playstation, schoenen en telefoon zette ik op Marktplaats. Mijn moeder keek wel raar op toen ik het luchtbed in mijn lege kamer stond op te blazen voordat ik ging slapen. ‘Ik spaar voor een eigen stukje strand’, verzon ik. ‘Iedereen heeft tegenwoordig een stukje land aan de waal.’ Ik sloot met dit smoesje zelfs leningen af bij familie en vrienden. Voor mij is niks waardevoller dan dit bijzondere stukje geschiedenis. Ik weet dat iedereen mij voor gek verklaard, maar dit is een keuze waar ik geen spijt van ga hebben. Ook al lijkt het alsof ik straks niks meer heb, in werkelijkheid heb ik alles waar ik ooit van zou durven dromen.”

BEAM 'vertaalt' in de serie Bijbelvirals met een knipoog Bijbelverhalen die vandaag de dag zeker viral zouden zijn gegaan. Komt dit verhaal je bekend voor?

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡