Bandleden Break Free Worship doen challenges om nieuwe muziek te financieren
In 2017 zijn ze door de EO gekroond tot Beste Kerkband van Nederland: Break Free Worship. De jonge band wil nu niets liever dan een eigen EP. Dat kost heel veel geld, helaas bloemenvaas. De bandleden bedachten daarom een originele manier om geld op te halen. Zangeres Charlotte (24) vertelt BEAM over de ins en outs!
Jullie zijn een jonge band. Hoe zijn jullie ontstaan?
“Break Fee Worship is 15 jaar geleden als band begonnen en gevormd in de kerk. De band groeide toen steeds verder en ontwikkelde een eigen vorm en stijl. We werden als muziekgroep zelfstandig. Een deel van de band speelt dus ook al heel lang samen. Zelf ben ik sinds april een van de zangeressen.”
Wat voor muziek maken jullie?
“Break Free Worship maakt vernieuwende Nederlandstalige worship-muziek, want we geloven dat aanbidding in je eigen taal het dichtst bij je hart ligt. Wij steken worship-muziek in een nieuw jasje. Onze bandnaam sluit hierbij aan: breek door! Dit kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Doorbreek om te vernieuwen, breek door in je eigen talenten of doorbreek je eigen grenzen.”
Nu willen jullie zelf doorbreken met een eerste EP. Hoe pakten jullie dit aan?
“Voor het produceren van een EP is veel geld nodig. Als band wil je met de beste materialen en technieken kunnen werken om de best mogelijke muziek te maken. We beseften al snel dat we het benodigde geldbedrag via crowdfunding moesten ophalen. Dit was de enige optie, maar er zaten wel risico’s aan. De website die wij gebruikten heeft een strenge regel: als je het doelbedrag niet haalt, dan krijg je helemaal niets van het opgehaalde bedrag. Dit was een spannend proces. Er was 7500 euro nodig in zes weken tijd. Zou dit lukken? Is onze achterban groot genoeg? Deze onzekerheid was zenuwslopend.”
Jullie crowdfunding was erg origineel. Wat was jullie plan?
“We dachten: We heten Break Free Worship, dus daar moeten we iets mee doen! We willen laten zien aan onze achterban dat we er echt voor gaan, dat die EP er moet komen en dat we daar echt alles voor overhebben. Daarom zijn we YouTube video’s gaan maken, waarin we een challenge doen. Bij elke opgehaalde duizend euro werd er een video geüpload van een bandlid die uit zijn eigen comfortzone breekt door een angst te overwinnen. Deze angsten zijn heel verschillend: van sprinkhanen eten tot een hand in het mannentoilet stoppen.
Ook hebben we als dank voor de donaties tegenprestaties bedacht, vanuit onze eigen talenten en hobby’s. Met een donatie van een bepaald bedrag komen wij bijvoorbeeld een huiskamerconcert of een social media workshop geven.”
Hoe ging de crowdfunding? Gaat de EP er komen?
“Ja, onze crowdfunding heeft het doelbedrag ruim gehaald! Het was in week vier wel heel spannend. We hadden nog maar twee weken om drieduizend euro op te halen. Ik kneep hem toen wel, maar we wisten: als God dit wil laten slagen, dan zal Hij ons helpen. We maken muziek voor God, dus we vertrouwden Hem. We zijn God alle donateurs heel dankbaar. In 2020 hopen we de EP uit te brengen!”
Geschreven door
Annemarijn