Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Astronaut André Kuipers tegen BEAM’ers: ‘geef niet op’

6 juni 2019 · Leestijd 2 min

Gisteren was het de Dag van de HOOP, een initiatief om scholieren na te laten denken over wat hun hoop geeft. Astronaut André Kuipers bezocht het Baken Stad College in Almere om leerlingen zijn verhaal te vertellen. Elbert Smelt vroeg hem namens BEAM waar hij hoop van krijgt!

André, wat geeft jou hoop?

“De jonge generatie. Er gaan veel dingen mis op onze planeet, dat kun je vanuit de ruimte goed zien. Denk aan vervuiling, bosbranden en overbevissing. Dan denk je: dit gaat de verkeerde kant op. Maar dan kom je op aarde en ontmoet je heel veel jonge mensen met briljante ideeën. Negen van de tien halen het misschien niet, maar er is altijd wel een idee dat verder komt. We hebben veel nieuwe technologie nodig om in evenwicht te komen met de natuur, dus mijn hoop is op jonge mensen.”

Wat wil je jongeren meegeven?

“Als je iets graag wilt, moet je ervoor gaan. Dat heb ik zelf ook gedaan. Zeg niet tegen jezelf: ik kan dit niet. Als het niet lukt, heb je het in ieder geval geprobeerd. Het gaat nooit helemaal zoals je wilt, maar je moet volhouden en hoop putten uit wat wél mogelijk is.”

Heb jij dat soort tegenslagen ook gehad?

“Ik wilde graag astronaut worden, maar dat ging niet vanzelf. Ik droeg een bril, ik ben geopereerd aan een tumor op mijn negentiende en in eerste instantie werd ik niet gekozen als astronaut, dus je zou zo kunnen denken: vergeet het maar. Het is echt belangrijk dat je jezelf niet uitsluit. Volhouden, doorgaan en hopen op betere tijden.”

Beeld: ANP

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡