Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ark Mission over Halloween: “Vier het leven, niet de dood”

19 oktober 2019 · Leestijd 5 min

Christen-zijn én Halloween vieren is voor veel jongeren een vet lastige combinatie. Want mag het nou wel of niet? De christelijke organisatie Ark Mission wil de focus leggen op de andere kant van dit donkere feestje: het licht van Jezus! Jolanda Kromhout van Ark Mission beantwoordde vragen over Halloween en vertelde aan BEAM over het project Light in the Night: een positief alternatief om het licht te vieren.

Halloween wordt in Nederland steeds vaker gevierd, maar waar komt het precies vandaan?

Jolanda: “Halloween is oorspronkelijk een oud, Keltisch feest. De Kelten woonden in de gebieden die nu worden gezien als Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland. Zij geloofden in natuurgeesten die zorgden voor vruchtbaarheid, het vee en de oogst. Op 31 oktober, Samhain, eerden zij deze geesten in het bijzonder. Deze dag stond in het teken van het eind van de oogst en het begin van de winter.”

Het Keltisch oud en nieuw, eigenlijk! Wat hebben spoken en skeletten dan met Halloween te maken?

“De Kelten geloofden dat rond Samhain de grens tussen de echte wereld en de dodenwereld flinterdun was en ze dus contact konden leggen met de geesten. Zij eerden hun overleden voorouders en nodigden hen ook uit om mee te eten. De mensen waren ook wel bang om tijdens Samhain zelf door zo’n geest mee genomen te worden naar de dodenwereld. Daarom verkleedden ze zichzelf ook als dode of spook om de geesten te verwarren. Die zouden dan niet meer weten of ze met een dode of levende te maken hadden, waardoor ze niemand zouden meenemen naar de dodenwereld.”

Zorgt dat geestelijke aspect ervoor dat niet elke christen Halloween wil vieren?

“De Bijbel is heel uitgesproken over contactlegging met de doden. Toen koning Saul de doden wilde raadplegen, was dat een gruwel voor God. De Israëlieten pakten het anders aan toen Mozes overleed en werd meegenomen door God. Ze zeiden: “We laten de dode voor wat het is en wij gaan voor het leven.” Ze trokken door en zijn niet naar hem gaan zoeken. Vanuit het christelijk geloof gelooft Ark Mission dat de Bijbel zegt juist het leven te omarmen en te vieren en je niet bewust bezig te houden met de geestelijke wereld en het dodenrijk.”

Wat is het doel van Ark Mission tijdens Halloween?

“Wij willen een stuk voorlichting geven over Halloween, omdat we zien dat het in Nederland steeds groter wordt en de uitvoering van Halloween steeds extremere vormen aanneemt. Dit waait over vanuit Amerika. We zien onschuldige feestjes, maar ook bijeenkomsten die gericht zijn op het zaaien van angst. Er zijn feesten geweest waar met nepbloed over het publiek wordt gespoten, clowns met hakbijlen lopen en geesten worden opgeroepen. Het begint er steeds meer op te lijken dat er wordt teruggegaan naar de Keltische versie van Halloween. Het kringetje is weer bijna rond.”

Waarom kan dat problematisch zijn?

We vinden dit een enge ontwikkeling, omdat we geloven dat angst op die manier simpelweg niet gezond kan zijn. We hebben niets tegen spanning en niets tegen griezelen: dat is ook leuk, dat gevoel mag er ook zijn. Als je bijvoorbeeld in het donker een speurtocht doet, is dat spanend en roept dat een beetje angst op. Maar op het moment dat er echt angstaanjagende taferelen plaatsvinden die zo’n negatieve impact hebben op je psychische en emotionele situatie, staat dat voor Ark Mission haaks op wat God bedoeld heeft. Namelijk: het in vrijheid en blijdschap mogen leven.”

Jullie project Light in the Night heeft daarmee te maken! Kun je daar wat over vertellen?

afbeelding

“Ark Mission heeft voor scholen en kerken lespakketten ontwikkeld om het licht te verspreiden en het leven te vieren. Voor elke les is een Bijbelverhaal hier het uitgangspunt voor. We willen kinderen leren dat de dood niet eng is, dat Jezus de dood heeft overwonnen! Door middel van proefjes, verhalen en spelletjes leren de kinderen hoe er verschillend kan worden omgegaan met de dood. We willen een positief alternatief bieden voor Halloween.

Ook vinden we het belangrijk dat kinderen leren om hun eigen keuzes te maken. De lesmaterialen van Light in the Night moedigen dat ook erg aan. Bewustwording zorgt ervoor dat een kind zelf kan bepalen en redeneren waarom hij of zij ergens wel of juist niet aan mee wil doen en vooral weet waarom hij of zij dit doet. Het wel of niet vieren van Halloween is een keuze die een kind, eventueel met ouders, zelf moet maken.”

Kun je een bewuste en Jezusliefhebbende christen zijn en tegelijkertijd Halloween vieren?

 “Dat is niet aan ons om te bepalen. Ark Mission is met Light in the Night geen anti-beweging en dat willen we ook niet zijn. We verbieden Halloween niet. We hopen alleen dat we het verhaal van Halloween kunnen verspreiden, zodat kinderen, jongeren en hun ouders weten waar het feest vandaan komt. We moedigen ouders aan om met hun kinderen in gesprek te gaan: als een kind graag naar een Halloweenfeestje of naar Walabi Fright Night wil, praat er samen over! Kom erachter waarom het kind dit graag wil, spreek je mogelijke twijfels uit als je bang bent dat er heftige dingen gaan plaatsvinden, leg uit wat de mogelijke gevaren zijn. En onthoud: griezelen mag en spanning is een normale emotie. Maar het gaat te ver als dit blijvende schade aanricht voor de gezondheid.”

Bewustwording en balans zijn dus cruciaal?

“Het is voor de opgroeiende doelgroep belangrijk om te onthouden dat Jezus altijd groter is dan al het donker op de wereld. Met Light in the Night willen we de andere, positieve kant van Halloween laten zien: het licht van Jezus waarin wij elke dag mogen leven!”

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡