Anonieme feedback krijgen via 'Say at' kan uit de hand lopen
Sayat.me is een gratis tool waarmee je anoniem feedback kan geven aan de persoon die hierom vraagt. Deze anonimiteit zorgt voor eerlijkheid, wat super goed is, maar wordt ook misbruikt om mensen volledig af te kraken. Dit laatste was voor Jenthe (15) de reden om op haar Instagram te zetten hoe belachelijk ze Say at eigenlijk vindt. De BEAM-redactie was toch te benieuwd en vroeg via Say at om feedback. Dit is wat er gebeurde:
Zeg me wat je echt van BEAM vindt, eerlijk en anoniem:
HEEL VEEL LIEFDE
"Jullie truien zijn vet, tof en gaaf!"
"Jullie gaan actuele onderwerpen die spelen bij jongeren maar die soms lastig liggen ten overstaande van geloof niet uit de weg, dat vind ik gaaf. Jullie zijn niet bang ergens voor te staan, ik denk dat dat jongeren van nu aanspreekt en prikkelt. So keep up the good work!"
"Ik wil jullie echt bedanken voor dat Pic Me artikel! Ik heb een relatie met de mooiste meisje ooit nu!"
"Super leuk en leerzaam. Ik vind vooral de blogs op de site interessant om te lezen en ik ontdek allemaal nieuwe artiesten, albums of liedjes! Doordat jullie een keer "Good, good Father" van Anthem Lights hebben geplaatst, ben ik tot geloof gekomen! Can't thank you guys enough <3"
Dit is natuurlijk super leuk om te lezen! Dit is waarom we zo enthousiast zijn over BEAM en elke dag ons best doen om zoveel mogelijk (christelijke) jongeren te bereiken. Ook was er veel eerlijke, opbouwende feedback, kijk maar:
EERLIJKE, OPBOUWENDE FEEDBACK
"Ik vind jullie erg leuk, maar soms mag het wat meer gaan over het geloof en God, dus iets meer serieuze dingen."
"Jullie zijn cool, maar voel me de laatste tijd minder betrokken. Dat komt denk ik omdat het naar mijn mening een beetje ‘te grappig en makkelijk’ wordt. Maar verder vind ik jullie nog heel leuk!"
"Ik vind dat BEAM een beetje te populair probeert te doen. Tuurlijk, het moet aantrekkelijk blijven voor de jeugd, maar ik snap de relevantie niet van dingen als christelijke openingszinnen. Deze komen voor mij eerder spottend over."
Nou, dat was kritisch, maar opbouwend. Het kan zijn dat we het niet eens zijn met wat er wordt gezegd, toch hebben we er zeker wat aan! De laatste categorie is helaas wat minder nuttig:
HAAT
"God bestaat niet, achterlijke randdebielen. Hoe infantiel ben je wel niet als je nog in zo'n achterlijk sprookje gelooft. Domme christenen..."
"Jullie zijn niet de Bijbelbelt gekkies die ik mij had voorgesteld bij BEAM. Alleen Wilke is een gekkie maar helemaal zoals God dat voor haar had bedacht."
"Waarom posten jullie zulke heidense dingen? Kom op man, dit is toch een christelijk account? Eén ding waar God een hekel aan heeft zijn lauwe mensen. Er staat ook letterlijk in jullie bio dat dit tussen haakjes christelijk is maar hoezo die haakjes? Kom er gewoon voor uit ofzo. Echt jammer, zelfs de christenen worden werelds. Wees een voorbeeld voor christenen."
"Waarom is die ene Joram Kraat zo'n presentator van Biechten Bitch en vraagt hij dingen zoals hoeveel bedpartners etc. What the shit man, dit is een christelijke presentator die een voorbeeld moet zijn??"
"Wilke is totaal niet grappig."
Je ziet dat de toon van deze reacties heel anders is. In 'haatreacties' worden vaak individuen aangevallen. Op de BEAM Redactie konden we bovenstaande reacties wel handlen, maar er zijn gevallen bekend waarin tieners ontzettend gepest worden via Say at. Zo werd er vorig jaar onderzoek gedaan naar de zelfmoord van George (15). Opmerkingen via Say at zouden de aanleiding voor de zelfmoord zijn geweest.
"Ik ben helemaal klaar met Say at"
Jenthe (15) zit in havo 5 en irriteert zich aan Say at: “Ik keek mijn Instastory’s en werd helemaal gek van alle (vooral brugklassers en tweedeklassers) die Say at vragen of cijfers gooien. Het is gewoon vervelend. Say at is anoniem en mensen worden echt kapot gemaakt en bijvoorbeeld dik of slet genoemd. Ik was er gewoon klaar mee en maakte toen deze Instastory:"
"Ik kreeg via Instagram meer dan 35 DM’s van mensen die het herkenden. Ik kan begrijpen dat je Say at doet vanuit soort verveling, maar als iemand op die manier naar bevestiging zoekt, kan dat echt verkeerd gaan denk ik. Ik vind het belangrijk om te weten wie mijn echte vrienden zijn, die mogen me feedback geven. Ik vind het niet nodig dat mensen die me niet kennen anoniem allerlei vooroordelen over me uitspreken. Vandaar mijn Instagrampost: meer liefde, minder haat."
Lees hier ALLE reacties op onze Say at oproep!
Geschreven door
Wilke