Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anneke (16) werd gedoopt in een drinkbak voor koeien: “De kerk was het er niet mee eens”

14 november 2019 · Leestijd 4 min

Waar de meeste mensen zich laten dopen in een doopvont, lag dat voor Anneke net iets anders. Zij liet zich dopen in een drinkbak voor koeien. Waarom? Ze vertelt het BEAM!

“De kerk vond ik maar saai. Mijn ouders hebben me gelovig opgevoed, ik ging elke zondag naar de kerk maar ik vond er niks aan. Ik kon mijn aandacht niet bij de preek houden en de liedjes spraken me niet aan. Ik geloofde alleen maar omdat mijn ouders dat ook deden.

Dat veranderde helemaal toen ik met mijn broer meeging naar YEP. YEP staat voor Youth, Eat, Pray en dit was een soort club voor gelovige jongeren. Ik was nog maar 13 toen ik daarheen ging, maar ik had het hier erg naar mijn zin. Na een tijdje werd er gezegd dat er weer een Alpha-cursus gegeven zou worden. Ik hoorde wat dat inhield en dacht: ‘Dit is wat voor mij!’.”

Enthousiast door Alpha

“Tijdens het volgen van de Alpha-cursus heb ik heel veel geleerd. Het was echt fantastisch. Ik ben erachter gekomen wat geloof voor me betekent. Nu zie ik het geloof als belangrijkste uit mijn leven en zie ik God echt als Vader. Ik zou de Alpha-cursus iedereen aanraden, op welk punt in je geloof je ook staat. Na het volgen van deze cursus dacht ik: ‘Nu wil ik me laten dopen!’.

afbeelding

Eerder dat jaar had mijn pleegzus zich in de kerk laten dopen. Toen had ik al tegen mijn ouders gezegd: ‘Als ik me ooit wil laten dopen, wil ik dat op de boerderij in plaats van in de kerk!’. Ik ben opgegroeid op de boerderij en ik geef veel om de dieren die daar rondlopen. De boerderij betekende op dat moment meer voor me dan de kerk. Mijn broer heeft zich ook op de boerderij laten dopen, in de kieper achter de trekker.”

Doop in drinkbak

“Zo gezegd, zo gedaan. Op 10 december 2016 ben ik in de drinkbak voor de koeien gedoopt. Het was net op tijd, als ik wat ouder was geweest had ik er niet meer ingepast, haha. Mijn favoriete spreker van de Alpha-cursus heeft een preekje gehouden en daarna ben ik door haar en mijn vader gedoopt. Er waren niet veel mensen bij, een stuk of 15, maar het was een ontzettend mooi moment.“

Jezus liet zich dopen in de Jordaan, waarom zou ik me in een stenen gebouw moeten laten dopen?

“De kerk was het hier achteraf niet helemaal mee eens. Zij vonden het lastig om mee om te gaan, omdat ik me niet in een kerk had laten dopen. Hiernaast was ik ook nog erg jong – ik was een week daarvoor 14 geworden. Ik dacht hierover: ‘Jezus liet zich dopen in de Jordaan, waarom zou ik me in een stenen gebouw moeten laten dopen?’. Ik heb er nooit spijt van gehad.”

Boost voor geloof

“Mijn doop heeft mijn leven veel veranderd. Op school merkten mijn vrienden en klasgenoten het op, ik stond heel anders in het geloof. Het is echt een boost voor mijn geloof geweest. Hierna heb ik nog wel ups en downs gehad, maar ik denk dat dat normaal is.”

Zoek een kerk die bij je past!

“Ondertussen zit ik niet meer in de kerk waar ik ben opgegroeid. Deze kerk sprak me niet echt aan en daarom ben ik een lange tijd niet naar de kerk geweest. Tegenwoordig ga ik wel weer naar de kerk met een basisschoolvriendin. Dit is een andere kerk, waar om de week jongerendiensten worden gegeven. Deze diensten spreken me echt aan.

Ik zou iedereen willen aanraden: zoek een kerk die bij je past! Het is makkelijk om te zeggen dat je het saai vindt in je kerk, maar doe er ook echt iets mee. Je kunt ook verbeterpunten aandragen in de kerk, misschien doen ze daar ook wel iets mee. Natuurlijk zou ik ook een Alpha-cursus voor iedereen aanraden!”

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡