Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anne-Ruth (15): “Ik twijfel of ik wil deelnemen aan het avondmaal”

12 december 2019 · Leestijd 4 min

Wat doe je precies als je avondmaal viert? En wie mag het avondmaal eigenlijk vieren? Anne-Ruth (15) zou wel deel mogen nemen aan het avondmaal in haar kerk, maar vraagt zich af of ze dat wel wil. “Besef ik wel goed genoeg wat ik doe als ik deelneem aan het avondmaal?”

"In mijn kerk – de Vergadering der Gelovigen - hebben we elke week avondmaal. Ik vind dit heel goed en Bijbels, Jezus roept ons op om het avondmaal te vieren. ‘Doet dit tot mijn gedachtenis’ is geen vraag, maar een opdracht aan ons. Maar is het wel wat voor mij?"

Bidden om wijsheid

"Ik ben 15 en ik weet niet of ik aan het avondmaal wil. Een jaar geleden besloot een vriendin aan het avondmaal te gaan, sindsdien heb ik me er meer in verdiept. Ik lees veel over het avondmaal, bid tot God of Hij me wijsheid wil geven maar ik ben er nog niet over uit. Ik zou het wel graag willen, om te laten zien dat ik echt geloof.

In mijn kerk hoef je niet een bepaalde leeftijd te bereiken of een bepaalde actie uit te voeren om aan het avondmaal te gaan. De meeste volwassenen nemen deel aan het avondmaal, vanaf mijn leeftijd beginnen de meesten erover na te denken. Als je als jongere besluit dat je aan het avondmaal wilt, krijg je een gesprek met een van de ouderen of leiders. De zondag daarna wordt de mededeling gedaan dat er met jou overlegd is en dat je vanaf dat moment meedoet aan het avondmaal."

Zelfonderzoek

"Ik denk dat het belangrijk is om goed te weten wat het avondmaal inhoudt als je eraan deel wilt nemen. Paulus zegt in 1 Korintiërs 11:27-29 dat het belangrijk is om zelfonderzoek te doen. Ben je je ervan bewust wat het avondmaal inhoudt? Echt besef van Jezus’ opoffering is zo belangrijk. Dit is een belangrijk punt waarover ik twijfel, besef ik dit wel goed genoeg?"

Misschien hebben mijn ouders liever dat ik nog een paar jaar wacht

"Thuis heb ik het er bijna nooit over. Dit is een andere reden dat ik twijfel. Ik ben er niet zo goed in om tegen mijn ouders ergens over te beginnen. Ooit heb ik het wel met mijn ouders over avondmaal doen gehad, zij vertelden toen dat ze allebei rond hun 18e begonnen met hun deelname aan het avondmaal. Ik weet niet hoe ze zullen reageren, misschien vinden ze me te jong en hebben ze liever dat ik nog een paar jaar wacht maar het kan ook dat ze er juist erg blij mee zijn."

Heidens

"Ik zit op een reformatorische middelbare school. Dit verschilt best wel met mijn kerk, maar ik vind dit juist wel interessant. Ik vind het leuk om het er met mijn vriendinnen over te hebben hoe het verschilt in onze kerken. Bij mijn kerk vieren we namelijk veel vaker avondmaal dan de meeste reformatorische kerken en ook op een iets andere manier. Ik weet niet wat beter is, daarvoor weet ik de motieven van andere kerken niet goed genoeg. Er zijn nog meer verschillen tussen mijn kerk en reformatorische kerken, zo heb ik bijvoorbeeld geen catechisatie maar bijbelles. Jongens uit mijn klas zeggen soms voor de grap dat ik heidens ben omdat ik nooit naar catechisatie ga, maar daar trek ik me weinig van aan.

Het is fijn om te weten dat ik wel welkom zou zijn aan het avondmaal in mijn kerk. Ik ben niet de enige jongere die meedoet aan het avondmaal en de sfeer is open. Gelukkig is het geen vreemd verschijnsel en word ik geaccepteerd. We zullen zien wanneer het zo ver is!"

Lees hier hoe in verschillende kerken avondmaal wordt gevierd!

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡