Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anne: “Ik ga samen met mijn gezin veertig dagen niet schelden.”

19 maart 2020 · Leestijd 4 min

Tijdens de veertigdagentijd zijn er veel christenen die vasten. Dat kan lekker ouderwets door niet te eten of te drinken, maar tegenwoordig vinden steeds meer jongeren creatieve manieren om te vasten. Anne (17) bijvoorbeeld. Zij vast door veertig dagen niet te schelden. “Elke keer als ik scheld, gaat er tien eurocent naar het goede doel.”

Waarom doe je mee aan de veertigdagentijd?

“Vasten betekent voor mij veertig dagen bezig zijn om een betere christen te worden. Ik vast nu al een aantal jaren en het is eigenlijk iets ‘vasts’ geworden in deze periode van het jaar. Zo heb ik al eens gevast door alleen water te drinken. Ik at wel, maar ik dronk alleen water. Het was best lastig, omdat je al gauw de neiging hebt om wat anders te drinken, bijvoorbeeld bij een feestje. Er zijn heel veel mensen op aarde die alleen water kunnen drinken. Door dit te doen ben ik wel dankbaar geworden voor zoiets kleins als een fles frisdrank. Wij hebben die luxe wel, maar heel veel mensen niet.”

Dit jaar ga je veertig dagen niet schelden. Waarom heb je voor deze manier gekozen?

“Ik was op zoek naar een manier van vasten die niet te makkelijk zou zijn. Ik vind het belangrijk dat er een uitdaging is, omdat je dan pas bewust bezig bent met wat je doet. Op een gegeven moment besefte ik me hoe vaak ik eigenlijk scheld. Als ik iets laat vallen, ruzie heb of mezelf per ongeluk pijn doe. God vindt schelden niet goed en daarom heb ik gekozen om samen met mijn gezin veertig dagen niet te schelden.”

afbeelding

Hoe gaat het tot nu toe?

“Best wel goed! Elke keer als iemand scheldt in ons gezin komt er een streepje bij zijn of haar naam. Ik heb nu zeven streepjes, maar mijn zusje heeft er bijvoorbeeld al achttien. Het gaat dus nog redelijk goed! Ik vind het soms lastig, want je moet er geregeld rekening mee houden. We hebben met z’n allen afgesproken om tijdens een ruzie elkaar er niet op te wijzen. Dan wordt de ruzie alleen maar erger. Maar als ik bijvoorbeeld iets laat vallen en me even niet in kan houden, dan hoor ik mijn zusje alweer zeggen: “Streepje!”

Omdat ik niet scheld, doen anderen het ook niet

“Buitenshuis is het een stuk lastiger. Dan kom ik in situaties terecht waar iedereen om mij heen scheld. Als ik vertel over het vasten, merk ik dat anderen hier rekening mee houden. Dat is wel een supertof effect van het vasten; doordat ik niet scheld, doen anderen het ook niet. Ik laat andere mensen nadenken over schelden en vaak zijn ze het dan met mij eens dat het eigenlijk heel vaak gebeurt. Als ik een keer scheld waar mijn familie niet bij is, moet ik wel eerlijk zijn en een streepje bij mijn naam zetten. Maar dat gaat tot nu toe goed. Elke keer als er wordt gescholden, gaat er €0,10 euro in de pot. Uiteindelijk doneren we het bedrag aan een goed doel. Tot nu toe zit er ongeveer €5,- euro in de pot, die we aan het eind verdubbelen.”

afbeelding

Waarom moeten jongeren meedoen aan het vasten?

“Ik denk dat het een prachtige periode kan zijn om meer met je geloof bezig te zijn. In mijn geval ben ik gaan kijken wat God vindt van de dingen die ik doe. Schelden is natuurlijk niet goed en door in de veertigdagentijd niet te schelden, ben ik bezig om een betere christen te zijn. Daarnaast kan ik iemand kwetsen door te schelden, dus het heeft ook een positief effect op anderen als ik het niet doe. Ga eens bij jezelf na hoeveel je eigenlijk per dag scheldt en probeer het een dag niet te doen. Je zult zien hoe vaak het eigenlijk gebeurt!”

Vorig jaar ging Else vasten door niet te gaan roddelen. “Doordat ik mij niet bewust ben van het feit dat ik aan het roddelen ben, voel ik mij ook eigenlijk nooit schuldig. Daarom ga ik op deze manier vasten.” Lees haar verhaal hier!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡