Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anna werkt met mensen in de prostitutie: "Deze vorm van onrecht is mensonterend"

24 april 2020 · Leestijd 4 min

Anna werkt als outreachend medewerker bij het Leger des Heils met de mannen en vrouwen in de prostitutie waar wij deze week samen met jou zoveel mogelijk geld voor op willen halen. Ze is ontzettend blij met Code Rood, want ze merkt dat het geld keihard nodig is: “Ik zie de stress in de ogen van deze vrouwen als ze praten over hun families die ze nu niet meer kunnen onderhouden. Ze komen vaak niet in aanmerking voor een uitkering en staat er in deze corona-crisis helemaal alleen voor.”

In april haalden wij ruim 40.000 euro op voor mensen die in de prostitutie werken en door de coronacrisis zonder inkomsten op straat belandden. Lees hier meer over onze actie Code Rood!

“Het is moeilijk om de vrouwen met wie ik werk te omschrijven, want ze zijn zo verschillend! Ik werk met meiden uit Oost-Europese landen zoals Roemenië en Hongarije, maar ook vaak met vrouwen uit Zuid-Amerika. Een deel van de vrouwen doet dit werk om hun familie en kinderen financieel te steunen. Vaak zitten die families nog in de landen waar ze vandaan komen en sturen ze regelmatig geld naar hen op. Tijdens mijn werk heb ik denk ik zo’n 100 vrouwen die werkzaam zijn op bordelen gesproken en ik ben er nog maar eentje tegengekomen die me vertelde dat ze dit werk deed omdat ze het leuk vond. Het zijn bijna altijd mensen die zichzelf opofferen omdat ze geen andere uitweg meer zien of gedwongen worden, bijvoorbeeld door een pooier.”

Deze vorm van onrecht is mensonterend

“Dit werk als outreachend medewerker doe ik omdat ik heel erg van mensen houd en geniet van alle verschillende culturen. Tegelijkertijd wil ik me voor deze mensen inzetten omdat het onrecht wat hen wordt aangedaan echt mensonterend is. De vrouwen die dag en nacht dit werk doen, worden naar mijn mening als persoon echt tekort gedaan.”

Bang voor hun pooier

“Tijdens mijn werk loop ik in mijn Leger des Heils outfit regelmatig een rondje in de rosse buurt en probeer ik het gesprek aan te gaan met de vrouwen die hier werken. Het eerste contact is vaak kort. Ik geef een folder met informatie en kan telefonisch een tolk inschakelen als de vrouwen geen Nederlands of Engels spreken. Als ze dit goed vindt, kom ik later nog een keer terug. Zo bouwen we langzaam een band op. Ik krijg niet vaak negatieve reacties. Wel zijn vrouwen soms erg gesloten. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld uit angst voor hun pooier. Als ik merk dat ze dit werk gedwongen door een pooier doen, geef ik dit door aan het mensenhandel-team van de recherche. Dit team onderzoekt of er inderdaad sprake is van mensenhandel en kan vervolgens ingrijpen.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Deze week kwam er een vrouw uit Zuid-Amerika naar me toe die uit paniek haar ziektekostenverzekering had stilgezet. Ze kon het simpelweg niet meer betalen nu ze niet mag werken. Ik zie veel emotie en stress bij de vrouwen als ik met hen praat over hun families. Ze maken zich ontzettend zorgen nu ze geen geld kunnen overmaken en ook niet naar hen toe kunnen reizen om te kijken of alles wel goed gaat.”

Extra druk tijdens crisis

“Het is extra druk op mijn werk tijdens deze coronacrisis en ik ben ontzettend dankbaar voor de Code Rood actie die nu gaande is. Er is een appgroep met hulpverleners waar we onder andere bespreken hoe en waar we dit opgehaalde geld zo goed mogelijk kunnen besteden. In werk bijvoorbeeld in een huiskamer die zich in dezelfde straat bevindt als de bordelen. Hier kunnen vrouwen terecht voor praktische zaken zoals Nederlandse les, het doen van papierwerk en het afsluiten van een zorgverzekering, maar we drinken hier ook veel koppen thee en organiseren af en toe een kledingruil. Op zo’n kledingruil komen veel vrouwen af waardoor ze onderling contact opdoen en ontdekken dat wij een veilige plek bieden. Ook weten ze dat ze bij ons terecht kunnen als ze uit de prostitutie willen stappen. Wij willen hen daar graag bij helpen, maar die keuze moeten ze zelf maken. Het is fantastisch dat het Leger des Heils met dit gedoneerde geldbedrag deze vrouwen op zoveel verschillende plekken in Nederland kan helpen en steunen.”

Lees ook: "Mensenhandel in de prostitutie is moeilijk te bestrijden" 

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡