Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anna (19): “Ik bid vaak voor mijn toekomst, maar waarom blijft God stil?”

15 januari 2021 · Leestijd 5 min

Anna (19) heeft haar vwo niet afgemaakt en besloot voor een jaar vrijwillig diaconaal medewerker te worden bij de Herberg in Oosterbeek. Dit is een plek waar mensen een aantal weken naartoe kunnen komen om tot rust te komen en op te laden. Anna heeft hier overdag verschillende taken: zij verzorgt maaltijden, maakt veel schoon en ze zit af en toe op de receptie. Haar jaar in de Herberg zit er bijna op en nu moet ze nadenken wat ze verder wil doen. Dit neemt ze regelmatig mee in gebed: “Hoe mag mijn toekomst eruitzien?”

“De Herberg is een plek waar mensen uit verschillende kerken naartoe kunnen komen. Wij bieden deze mensen rust, structuur en gesprekken met een begeleider. De gasten krijgen een time-out van thuis, in de hoop dat ze na een aantal weken uitgerust en opgeladen terug naar hun leven kunnen. Dit gaat om mensen die bijvoorbeeld net uit een scheiding komen, mensen met een burn-out of mensen die uit een zwaar gezin – met bijvoorbeeld gehandicapte kinderen – komen. Iedereen kan hier terecht.”

Het jaar is bijna om; wat moet ik dan?!

“Ik ben vrijwillig diaconaal medewerker en dat vind ik fantastisch. Samen met drie andere meiden verzorgen wij het ontbijt en avondeten voor deze mensen. Ook helpen we met koken en schoonmaken van de kamers. Daarnaast zit ik op de receptie waar ik mailtjes stuur en telefoontjes pleeg. Ik verblijf zelf door de weeks op deze locatie en heb hier een eigen kamer. In de weekenden ga ik naar huis om mijn ouders op te zoeken. Een jaar lang kon ik dit werk hier met veel plezier doen. Dat jaar is nu bijna voorbij en daar baal ik heel erg van, want ik heb het zo naar mijn zin. In februari moet ik wat anders vinden om te doen en ik heb nog geen idee wat.”

afbeelding

Geleid door God

“Mijn examenjaar van vwo op de middelbare school ging niet zo lekker. Ik haalde wel goede cijfers, maar het ging met mij persoonlijk niet goed. Met burn-outklachten ben ik gestopt met school. De volgende dag heb ik de Herberg ontdekt. Mijn vader heeft er voor zijn taak in de kerk een keer een training gehad en hij kwam met het idee. Ik vond het wel wat en benaderde hen voor de vrijwilligersbaan ‘diaconaal medewerker’. Een week later had ik daar een meeloopdag, vlak daarna hoorde ik dat ik mocht komen en weer een week later zat ik op mijn nieuwe kamer. Het is allemaal enorm snel gegaan en daarom geloof ik dat God het heeft geleid en dat het geen toeval was.”

Veel geleerd

“Ik heb heel veel geleerd in het afgelopen jaar: van snel leren afwassen tot hoe je een wc het beste kan schoonmaken. Ook dacht ik altijd dat ik een goede luisteraar was, maar ontdekte ik dat ik liever heb dat mensen snel tot hun punt komen. Ik kwam erachter dat het hebben van een kantoorbaantje niks voor mij is; ik moet namelijk echt met mijn handen aan de slag."

Ik bid veel voor mijn toekomst, maar God heeft nog weinig van zich laten horen

"Dit zijn allemaal praktische en persoonlijke dingen die ik heb geleerd. Verder heb ik ook veel van God gezien, wat ik super waardevol vind. Zo heb ik gezien dat God werkt in de levens van de mensen die hier komen. Soms zie je mensen na een bepaalde tijd in de Herberg veranderen en ik geloof dat God dat doet. Dat vind ik heel bijzonder.”

Geen diploma van de middelbare school

“Ik heb mijn vwo dus nooit afgemaakt en ik twijfel of ik dat nog wel ga doen. Het schijnt dat je vanaf je 21egewoon kunt studeren; dit kan door het halen van een toelatingstoets in plaats van een diploma van de middelbare school. Dat zou ik kunnen afwachten. Verder kan ik vanaf februari gaan werken en daar een leertraject naast doen. Er zijn heel veel keuzes en ik weet niet wat de juiste is. In februari stop ik dus hier bij de Herberg, wat betekent dat tegen die tijd wel duidelijk moet zijn hoe mijn toekomst eruit gaat zien. Ik bid er veel voor, maar God heeft nog weinig van zich laten horen. Daarom hoop ik dat Hij het snel duidelijk zal maken.”

Het blijft stil

“God speelt een grote rol in mijn leven. Ik ben christelijk opgevoed en ben in mijn tienerjaren gaan nadenken of het geloof echt voor mij is. Toen kwam ik tot de conclusie dat dat wel het geval was. In april 2019 heb ik belijdenis gedaan en sindsdien ben ik actief in de kerk en enthousiast over God."

Ik geloof dat God mijn toekomst zal leiden

"Zo volg ik elke week de kerkdienst op zondag. De dienst duurt van half tien tot elf uur, dus kan de BEAM Kerkdienst er gewoon achteraan. Verder geef ik catechisatie en speel ik verschillende instrumenten in de band van de kerk. Ik geloof echt dat God mijn toekomst zal leiden, maar ik vind het wel eens ingewikkeld dat het vaak pas op Zijn tijd duidelijk wordt. Soms zou het fijn zijn als God alvast een seintje geeft. Helaas blijft het tot nu toe stil.”

Waarom beantwoordt God mijn gebeden niet? In de Bijbel staan veel verschillende mensen, met verschillende gebeden. In dit artikel duiken we in het gebedsleven van de profeet Habakuk.

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡