Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deveny (24) is bang voor het eeuwige leven: ‘Ik krijg paniek van het idee dat het nooit stopt'

12 juli 2023 · Leestijd 3 min

‘Voor eeeeuwig, is Uw heerschappij!’ Je herkent deze songtekst vast wel. ‘Eeuwig’ is een bijzonder begrip: het betekent dat iets nooit meer ophoudt. Het is natuurlijk vervelend als jouw zusje voor eeuwig blijft doorzeuren. Maar wat nou als je voor eeuwig moet leven? Deveny (24) kon er met haar hoofd niet bij en stuurde ons een berichtje: “Het idee dat het ‘nooit stopt’ roept paniek op omdat ik het niet snap en ergens niet wil.’

Begrijp me niet verkeerd

“Ik ben niet bang voor de dood!”, voegt Deveny eraan toe. “Ik geloof dat Jezus mijn redder is en dat wat er in de Bijbel staat goed zal zijn. Toch blijf ik het lastig vinden: ik weet niet wat er ‘straks’ gaat komen en ik heb daar geen controle over. Ik vind het idee dat mijn huidige leven een keer stopt geruststellend. Moet je je voorstellen dat je naar een verjaardag gaat die voor altijd en altijd duurt; ik ben blij dat ik zelf mag kiezen wanneer ik weer naar huis mag.”

Eeuwigdurende beloftes

De BEAM-redactie herkent zich wel in Deveny's zorgen. De Bijbel doet een hele hoop eeuwigdurende beloftes. De allerbekendste staat in het Bijbelboek Johannes: “Want God had de wereld zo lief dat Hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.” EEUWIG LEVEN? Word je dan nooit moe? Raak je niet verveeld? Als je daar voor de veertigste keer je buikje hebt volgegeten, is het dan de eenenveertigste keer ook nog leuk?

Apeirofobie

Apeirofobie is een angst voor het beseffen van oneindigheid en eeuwigheid. Dit wordt veroorzaakt omdat sommige vragen over de eeuwigheid niet te beantwoorden zijn. Wij als mens kunnen ons gewoonweg niet voorstellen wat iets oneindigs is: het heelal, het hiernamaals of iets simpelers als de oceaan. Dat onbegrip kan voor sommigen heel veel angst oproepen. Zelfs het getal pi (dat getal met oneindig veel nummers achter de komma) is dan griezelig!

Het eeuwige leven is een dimensie

BEAM Kerkdienst-spreker Jurjen ten Brinke helpt ons in deze oneindige zoektocht: “Ik vind het een hele eerlijke vraag. De Bijbel vertelt ons verderop in Johannes: ‘Dit is het eeuwige leven: dat zij U kennen.’ Het eeuwige leven begint niet als je doodgaat, het begint op het moment dat je Jezus leert kennen! We proberen met ons menselijke verstand te kijken naar de eeuwigheid, maar dwing jezelf nou niet om er toch stiekem een beeld bij te krijgen. Het is Gods dimensie. Je kunt ook niet van een kind verwachten dat hij moeilijke wiskunde-sommen snapt, dus verwacht niet van jezelf dat jij de eeuwigheid begrijpt. Het eeuwige leven is niet een periode van jaren of decennia; het eeuwige leven is een dimensie van het kennen van God. Hij in jou, jij in Hem. Dat is het eeuwige leven. Hoe wonderlijk wil je het hebben?!”

ZIEN: 15.000 jongeren zingen 'Jezus Overwinnaar' tijdens de EO-Jongerendag 2023

Lees ook over:

ZIEN: 15.000 jongeren zingen 'Jezus Overwinnaar' tijdens de EO-Jongerendag 2023

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡