Amos: Israël is - net als wij - een super hypocriet volk
Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek Amos: een profeet die Israël waarschuwt. Maar als je goed kijkt naar de inhoud, zou deze waarschuwing net zo goed voor Nederland anno 2018 kunnen zijn.
Algemene informatie Amos
Aantal bladzijden: 7
Aantal hoofdstukken: 9
Betekenis naam: Het boek Amos dankt zijn naam aan de gelijknamige profeet. Amos sprak via God met het volk Israël. Zijn preken, waarschuwingen en visioenen zijn later verzameld en gebundeld tot het Bijbelboek Amos.
Populairste gedeelte: “Laat liever het recht stromen als water en de gerechtigheid als een altijd voortvloeiende beek” (Amos 5: 24).
Verhaallijn Amos
Amos was een herder en boer uit het zuiden van Israël. In de tijd dat hij leefde was het noorden van Israël afgescheiden van het zuiden. Jerobeam was koning van het noorden en God vond het verschrikkelijk hoe hij reageerde: hard, zonder empathie en egoïstisch. God vindt het dusdanig ernstig dat hij Amos de oversteek laat maken van Zuid naar Noord-Israël om de mensen daar te onderrichten en waarschuwen. Dit boek is een verzameling van deze waarschuwingen, profetieën, gedichten en preken.
God en Amos zijn boos
De eerste hoofdstukken van het boek Amos zijn nog enigszins algemeen. Amos klaagt de landen die rondom het noorden van Israël liggen aan. Hij noemt deze landen bij naam en komt steeds dichterbij Israël zelf. Als hij daar uiteindelijk beland is, gaat hij helemaal los: “Daarom zal ik de grond onder jullie voeten doen kraken, zoals een kar vol schoven kraakt in zijn voegen. De snelste man vlucht dan tevergeefs, de sterke heeft niets aan zijn kracht, de krijgsheld redt zijn leven niet, geen boogschutter houdt stand, geen hardloper ontkomt, geen ruiter brengt het er levend af, zelfs de dapperste held zal naakt moeten vluchten die dag – spreekt de HEER (Amos 2: 13-16).
God (en Amos dus ook) is boos. Dat is duidelijk. Dit gaat ook nog wel even een paar hoofdstukken door. Maar waarom is God zo boos, wat heeft het volk zo verschrikkelijk verkeerd gedaan? Het antwoord vinden we hier: “Uit alle volken op aarde heb ik alleen jullie uitgekozen, en daarom zal ik jullie voor al je wandaden straffen” (Amos 3: 2). De belofte die God aan Israël deed gaat duizenden jaren terug. God had beloofd hen te zegenen en Israël had beloofd zich aan Gods wetten te houden. God faalt niet, maar Israël wel. Hard ook. Dit is het punt in de geschiedenis waarop God besluit dat het genoeg is. Toch stuurt God Amos om het volk nog één keer te waarschuwen.
Wat wil God van Israël?
God laat via Amos weten dat hij klaar is met het hypocriete gedrag van zijn volk. Ze bouwen altaren voor hem en doen alsof ze hem aanbidden, maar tegelijkertijd mishandelen ze medemensen. Amos zegt hier namens God het volgende over: “Ik heb een afkeer van jullie feesten, ik wijs ze af, jullie samenkomsten verdraag ik niet. Ik schep geen behagen in de brand- en graanoffers die jullie mij brengen; de vetgemeste beesten van jullie vredeoffers keur ik geen blik waardig. Bespaar mij het geluid van jullie liederen; de klank van jullie harpen wil ik niet horen. Laat liever het recht stromen als water en de gerechtigheid als een altijd voortvloeiende beek” (Amos 5: 21-24).
Bovenstaand vers is echt ontzettend belangrijk en de kern van het boek Amos. Dit volgende vers zegt hetzelfde, maar op een grappigere manier: “Vrouwen, luister naar deze woorden! Jullie zijn als vette koeien die de berg van Samaria kaalgrazen: jullie onderdrukken de zwakken en mishandelen de armen” (Amos 4: 1).
Het boek Amos sluit af met een aantal visioenen. Het gedrag van Israël is verschrikkelijk en je zou verwachten dat dit boek dan ook eindigt met teleurstelling en boosheid, maar nee. Zelfs in deze duisternis is er nog hoop. Dit zijn de laatste verzen van het boek Amos: “Ik zal het lot van mijn volk Israël ten goede keren. Zij zullen hun verwoeste steden herbouwen en erin wonen, ze zullen wijngaarden planten en de wijn ervan drinken, ze zullen tuinen aanleggen en de vruchten ervan eten. Ik zal hen terugplanten in hun grond, en zij zullen niet meer worden weggerukt uit het land dat ik hun heb gegeven – zegt de HEER, jullie God” (Amos 9: 14 – 15).
Waarom lezen?
Eerlijk, ik vond Amos een verrassend vet boek. Niet omdat ik alles snap van Noord en Zuid-Israël enzo, maar meer omdat de inhoud van het boek juist in onze tijd super relevant is. Wij Nederlandse christenen zijn namelijk ook nogal goed in hypocriet zijn. We bidden braaf of God kinderen in Indonesië wil zegenen en kopen tien minuten later zonder met onze ogen te knipperen in de eerste de beste kledingwinkel een goedkoop shirtje waarvan we echt wel weten dat kinderen in Indonesië het onder verschrikkelijke omstandigheden heeft gemaakt. HYPOCRIET! En dit is nog maar één van de vele voorbeelden. Kortom: dit boek is helemaal relevant voor ons leven nu, zeker lezen!
Dit verhaal alleen dan in KEI MOOIE animatie
Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.
Geschreven door
Wilke