Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ambrien (20) strijdt op Insta tegen catcalling: ‘Ik krijg dagelijks hele nare verhalen in mijn DM’

13 oktober 2022 · Leestijd 4 min

‘Eej, meisje’, ‘Waar gaan die mooie beentjes naartoe’, ‘Hey k*thoer’. Deze intimiderende uitspraken van random jongens krijgen zussen, nichten en vriendinnen van Ambrien (20) naar hun hoofd geslingerd. Als Ambrien dit hoort, wil ze iets doen om het zogeheten ‘catcalling’ in Nederland op de kaart te zetten. Ze begint een Instagramaccount genaamd Cat Calls Of Amsterdam, waarop ze nu tienduizend volgers heeft.

Dit is een artikel uit het BEAM Magazine. Proef exemplaar ontvangen? Scroll dan naar beneden👇.

“De DM’s van Cat Calls Of Amsterdam zitten dagelijks vol met verhalen van mannen en vrouwen die gecatcalled of seksueel geïntimideerd zijn op straat. Deze verhalen schrijven mijn team en ik met stoepkrijt op de straten van Amsterdam, en van het krijtkunstwerk posten we een foto op Instagram. In 2017, toen was ik 15 jaar, postte ik mijn allereerste bericht op Cat Calls Of Amsterdam. De eerste twee jaar krijtte ik vooral ervaringen van mezelf, zussen of vriendinnen. Inmiddels is het account zó hard gegroeid dat ik ongeveer tien DM’s per dag krijg van volgers die een straatintimidatieverhaal hebben. Vaak gaat het over vervelende dingen die worden geroepen, maar soms zelfs over aanranding en verkrachting. 

Vies 

Mijn eerste heftige ervaring met catcalling gebeurde toen ik zestien was. Ik had net mijn economie-eindexamen achter de rug en zat blij op de fiets naar huis, omdat ik ‘m goed gemaakt had. In de verte zag ik een man lopen die duidelijk dronken was. Toen ik langs hem fietste zei hij: ‘Hey meisje, laat je k*tje eens zien’. Ik reed keihard door en kon niet geloven dat dat zojuist tegen mij gezegd was. Thuis aangekomen voelde ik me vies en had ik het gevoel dat ik onder een hete douche moest staan om zijn woorden van me af te wassen. Ik dacht terug aan alle omstanders die hadden gehoord wat die man schreeuwde, maar er niets van zeiden. Tegenwoordig spreek ik vaak dat soort getuigen aan: zeg of doe iets als je dit ziet gebeuren. 

06B52087-47AF-4106-8E74-B2C0F1275084

Gesprek aangaan 

Inmiddels heb ik een dikkere huid en doen catcalls me niet meer zo veel. Ik probeer altijd het gesprek aan te gaan met mannen die iets naar me roepen. Negen van de tien keer is de situatie veilig genoeg om dat te doen, bijvoorbeeld als er ook veel andere mensen langslopen. Ik probeer kalm te blijven en vraag dan: ‘Waarom deed je dat?’ Meestal schrikken ze daar erg van. Ze zijn namelijk niet gewend dat vrouwen iets terugzeggen. Ik heb dan hopelijk een punt gemaakt, en soms komen er positieve gesprekken uit. Helaas gebeurt het vaak zó snel, dat je niet eens iets terug kúnt roepen. Dan steek ik maar gewoon een middelvinger op… 

Ik heb drie awards gewonnen met het Instagram-account

Dankbaar 

Toen ik een paar jaar bezig was met het Instagramaccount, kon ik op een gegeven moment niks positiefs meer zien in mannen. Ik vroeg me vaak af: wordt het ooit beter? Krijgen we ooit een wereld zonder seksuele intimidatie, aanranding of catcalling? Maar dan ontvang ik DM’s van mensen die steun hebben aan het Instagramaccount of die gewoon hun ei kwijt moeten. Elke dag merk ik de impact van het account door de dankbaarheid die ik ontvang. Ik heb zelfs drie awards gewonnen met het account, en een Ted Talk gegeven. Ik hoop dat mijn team en ik in de toekomst ook meer gastlessen, workshops en lespakketten mogen maken, want we moeten nog een heleboel leren rondom catcalling.” 

BEAM Magazine

BEAM Magazine

Het BEAM Magazine staat vol inspirerende verhalen van jongeren, artikelen over geloof, interviews met artiesten, uitdagende columns en interessante artikelen. Benieuwd? Je kunt het magazine gratis aanvragen!

Bestel een gratis proefnummer

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡