Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Als trouwambtenaar hoor ik de meest romantische verhalen”

16 januari 2018 · Leestijd 5 min

Evelien heeft misschien wel de mooiste bijbaan die er is. In haar toga heeft ze de eer om als trouwambtenaar allemaal verschillende koppels te laten trouwen voor de wet: “God heeft het huwelijk ingesteld om ons een deel van Zijn onvoorwaardelijke liefde te laten zien. Hij is trouw, en wij mensen kunnen dat ook zijn. Dat is toch prachtig.”

“Drie jaar geleden trouwde een goede vriendin van mij. Ze had een hele mooie bruiloft en we hebben heel wat traantjes weggeveegd. De zus van die vriendin had een toespraak gegeven en ik was daar erg van onder de indruk. Toen ik na de bruiloft dat uitsprak zei iemand: ‘Weet je Evelien, dit is ook écht iets voor jou!’ Die opmerking is mij altijd bijgebleven. Een tijdje later zag ik een advertentie voor een cursus voor trouwambtenaars, ik dacht: Ik ga dit gewoon doen.

Toen ik de cursus had afgerond had heb ik een gesprek gehad met de burgemeester om te solliciteren. Als je bent aangenomen moet je ook nog beëdigd worden in de rechtbank, maar daarna kon ik aan de slag.

Ik weet nog heel goed hoe zenuwachtig ik was voor mijn eerste bruiloft als trouwambtenaar. Draag mij hier weg, dacht ik nog. Gelukkig hing er een ontspannen sfeer in de zaal. Omdat ik aan ’t begin dus nog wel heel zenuwachtig was en hele hoge, wiebelige hakken aan had, deed ik die uit. Ik had toen ook de toga van de dominee geleend en die heeft, nou ja, nogal een buikje, dus die was ook veel te lang."

Ik had toen ook de toga van de dominee geleend en die heeft, nou ja, nogal een buikje, dus die was ook veel te lang!

God in het middelpunt van een relatie

"Als het stel christelijk is, laat ik dat altijd naar voren komen in de toespraak. Soms een subtiele ondertoon, een andere keer is het veel duidelijker. Het hangt ook heel erg af van de bruid en de bruidegom. Als God een hele belangrijke rol in hun leven heeft, dan krijgt dat in de speech natuurlijk ook een duidelijke plek. Zo trouwde ik bijvoorbeeld een stel waar God echt het middelpunt van hun relatie was. Als ze een meningsverschil hadden zei de man dan vaak: ‘Schat, zullen we nu samen God zoeken en Zijn perspectief over deze situatie vragen? Het stel was zo verschillend, maar in God stonden ze sterk.

God heeft het huwelijk ingesteld om een beetje aan Zijn onvoorwaardelijke liefde te laten zien aan ons. Daar ben ik van overtuigd. Ik kom in mijn werk als trouwambtenaar veel verschillende koppels tegen en ik zie hoe belangrijk het is om samen God te beleven. Als God een belangrijke plek heeft in het huwelijk, dan bouw je samen aan een gezonde en sterke relatie."

Niet jankend voor het altaar staan

"Door mijn werk hoor ik de mooiste liefdesverhalen en kom ik op de meest adembenemende plaatsen. Het huwelijk van Daniëlle en Jasper bijvoorbeeld, was prachtig. Ze hadden een schuur afgehuurd, op een prachtige plek bij Apeldoorn. Voor de ceremonie waren wel 200 mensen uitgenodigd en iedereen had het naar hun zin. Er werd gelachen en het stel was hilarisch. Daar kan ik zo van genieten.

Af en toe komen er ook verhalen langs die je raken. Ik trouwde bijvoorbeeld een koppel waarvan de bruid weduwe was. Als trouwambtenaar kun je niet echt jankend voor het altaar gaan staan en ik kan die emoties redelijk aan de kant zetten. Aan de andere kant leef je wel heel erg met ze mee en het raakt mij, zeker als we voor de bruiloft gesprekken hebben, wel.

Het is een prachtig beroep en ik hoor veel mooie verhalen. God is oneindig trouw. In het huwelijk kunnen man en vrouw die onvoorwaardelijke liefde die God geeft ook aan elkaar bewijzen. Zoals Hij ons heeft liefgehad, mogen wij ook elkaar liefhebben! Prachtig vind ik dat!"

"De prins op het witte paard mag nu wel langsrijden"

"Ik heb zelf de liefde van mijn leven nog niet gevonden, maar wordt ook niet echt jaloers op al die verliefde stelletjes. Natuurlijk denk ik weleens: Nou, die prins op het witte paard mag nu wel een keer langsrijden. Ik vind het juist heel leuk om heel veel verschillende bruiloften te zien. Dan bedenk ik hoe ik zelf graag wil trouwen. Ik zou heel veel bloemen hebben, want ik hou echt heel erg van bloemen en veel met hout. Ik wil ook heel graag persoonlijke geloften en ik wil mooie speeches houden voor de mensen die heel veel voor mij betekenen. Lekker buiten, met een klein, hecht gezelschapje."

Heb jij een mooi, ontroerend of hilarisch verhaal dat je met ons wilt delen? Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl of WhatsApp naar het nummer 06-83673700. Vinden we tof!

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡