Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Als ik nu dood ga, komt niemand daarachter”

30 september 2018 · Leestijd 4 min

In Nederland zijn er – helaas – een heleboel eenzame ouderen. Maar ook een hoop jongeren kunnen zich eenzaam voelen. Zo ontdekten ze bij Vice dat er een boel jongeren zijn die in Nederland komen om te studeren, maar vervolgens keihard tegen de eenzaamheid aanlopen. Zo ook Nguyen (24) uit Vietnam, die in Amsterdam studeert en helemaal niemand heeft.

Amerikaanse films

"Ik had misschien minder Amerikaanse films moeten kijken. Ik had torenhoge verwachtingen van mijn studentenleven, omdat al die films laten zien dat dat de tijd van je leven is. Bij mij liep dat wat anders. Ik ben alleen maar bezig met mijn studie en heb weinig vrienden. Als ik niet studeer, kijk ik tekenfilms. Daar ben ik aan verslaafd geraakt sinds ik in Amsterdam woon, omdat ik zoveel binnen zit.

De eerste maand in Amsterdam was oké. Ik had veel aan mijn hoofd en alles was nieuw en spannend. Maar daarna ging alles bergafwaarts. Ik kreeg het erg druk op school en zakte voor mijn tentamens. Ik moest heel erg wennen aan de manier van lesgeven hier, maar ik had niemand om erover te praten. Ook belastingen en andere geldzaken waren allemaal nieuwe verantwoordelijkheden. Ik moest alles zelf uitvogelen en voelde me daardoor nog meer alleen."

Verjaardag vieren met tekenfilmfiguren

"Mijn verjaardag hier heb ik ook in mijn eentje gespendeerd. Binnen, met een paar tekenfilmfiguren. Ik praatte met niets of niemand. Het was echt de meest verschrikkelijke dag uit mijn leven. Ik ging denken dat het misschien een foute keuze was geweest om hierheen te verhuizen. Misschien kan ik het gewoon niet aan. Ik dacht eraan om een ticket terug naar Vietnam kopen, zodat ik bij vrienden en familie kon zijn."

“Ik pas er niet tussen”

"Als je andere studenten ziet die veel feesten en lol hebben, ga je steeds meer naar jezelf kijken en je afvragen: waarom kan ik niet iets hebben zoals zij? Ik probeer wel naar feestjes te gaan, maar ik kan er niet echt van genieten. Het zijn vaak niet echt mijn types daar. Ik pas er sowieso niet honderd procent tussen. En als je zoveel mensen om je heen lol ziet hebben, voel je je bijna geforceerd om óók zoveel lol te hebben. Dat versterkt de nare gevoelens."

“Niemand zou weten dat ik dood ben”

"Het moeilijkste aan me eenzaam voelen vind ik het herstellen. Het is een mentale toestand. Soms word ik echt gek, dan ben ik verdrietig en voelt het alsof de hele wereld me de rug toekeert. En omdat ik dan niemand heb om mee te praten kom ik moeilijk uit die toestand. Soms als ik naar de universiteit ga en ik mensen zie praten, of als ik klasgenoten met hun vriendje zie lachen, voel ik me extreem alleen.

Er was een tijd dat ik maar niet uit die toestand kwam. Ik sloot mezelf binnen op en huilde, en niemand die daar een idee van had. Ik heb er ooit over nagedacht: als ik dood zou gaan in deze kamer zou niemand erachter komen. Niemand weet dat ik hier woon. Dat is echt fucked-up."

Niet alleen Nguyen voelt zich eenzaam in de grote stad. Nog vier andere jongeren vertelden over hun ervaringen hier in Nederland. Je leest de schrijnende verhalen op Vice.

TEKST: Ben Copeland
BEELD: Sabine Rovers
BRON: Vice.nl

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡