Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Als ik drum, ben ik het dichtste bij God”

23 juni 2018 · Leestijd 5 min

Jeroen (28) drumde bij Heren van Amstel, een artiestenbegeleidingsband. Zo speelde hij onder andere met Xander de Buisonjé, Mr. Probz en Alain Clark. Nu is hij drummer in de band van Hanne de Vries. Jeroen: “Ik zei tegen God: ‘U wilt meer dan een lied. Dan ga ik voor u spelen.’”

“Nadat ik het conservatorium had gedaan, kwam ik in 2012 in de seculiere muziekwereld terecht. Mijn naam kwam steeds vaker voorbij en als een artiest toevallig een drummer nodig had, was de kans groot dat ze mij belden.”

De seculiere muziekwereld

“De laatste twee jaar ben ik mij vooral op worship gaan richten. Soms speel ik in de band van Kees Kraayenoord en natuurlijk bij Hanne de Vries. Hier ben ik druk mee en daarom kan ik minder doen in de seculiere muziekwereld. Als je vaak niet kan, word je vanzelf minder vaak benaderd. Xander de Buisonjé heeft mij als vaste invaller gevraagd, maar als puntje bij paaltje komt, speelt hij toch met zijn eigen band of een artiestenbegeleidingsband. Soms komt het voor dat ik toevallig een paar keer achter elkaar met hem op het podium sta. Ik ben nog wèl vervangend drummer bij Mr. Probz.”

Ik ben niet op de aarde om zestig jaar wereldse muziek te spelen

De omslag

afbeelding

“Ik was in een kerkdienst en de aanbiddingsleider begon het nummer ‘de muziek vervaagt’ te zingen. Ik had het nummer al honderden keren gehoord en gespeeld, maar de zin ‘ik geef u meer dan een lied, want een lied op zichzelf is niet waar U naar verlangt’, kwam zo hard binnen. Ik was al een tijdje aan het struggelen of ik voor de helft in de seculiere muziekwereld zou gaan werken en voor de andere helft in de christelijke. Ik wist niet hoe ik dit vorm moest geven en hoe God hierover dacht. Ik kreeg dikke tranen en het was voor mij duidelijk. Ik zei tegen God: ‘U wilt meer dan een lied. Dan ga ik voor u spelen.’ Op dat moment zat ik alleen in het Soul Survivor-bandje en deed ik er geen andere christelijke dingen naast. Ik vond het te gek dat ik dit mocht gaan doen, maar er moest ook brood op de plank komen. Ik vroeg aan God wat ik dan moest gaan doen. Vanaf toen is het balletje gaan rollen. Ik kreeg nieuwe bandjes, projecten en leerde nieuwe mensen kennen met wie ik nog steeds werk. God heeft elke keer weer voor mij gezorgd. Zo kwam ik via Soul Survivor bij Hanne de Vries en zijn band terecht.”

Keuze om voor God te spelen

“Het is een keuze geweest om meer voor God te spelen dan voor de wereld.  Ik heb het talent van Hem gekregen. Als ik zo’n keuze maak, ga ik mij daarop richten en dan is het logisch dat andere bandjes op een lager pitje komen te staan. Het is niet zo dat ik de seculiere muziekwereld stom vind en dat ik daarmee wil kappen. Ik denk alleen dat ik er niet per se voor geroepen ben. Ik ben niet op de aarde om zestig jaar wereldse muziek te spelen, terwijl ik God ook zestig jaar kan aanbidden als muzikant. Als ik drum, ben ik het dichtst bij God. Dat is mijn aanbiddingstaal. Ik kan mijn relatie met God erin kwijt. Als ik artiesten begeleid, dan speel ik een nummer en ga daarna naar huis. Als ik speel met God zit er een diepere laag in voor mij. Het betekent veel voor me. Dat gebeurt niet in de seculiere muziekwereld. Dat is vaak een donkere plek met seks, drugs en rock and roll. Daar kan ik als christen wel iets betekenen, maar mijn hart ligt bij het spelen voor God.”

Een week later belde Matthijn Buwalda op

Talent inzetten voor God

“Als God iets van je vraagt dan moet je het doen. Ik denk dat je talent inzetten voor Hem beter is dan je talent inzetten voor iets anders. God laat je dan echt niet in de kou staan. Ik wist van tevoren dat ik minder zou gaan verdienen, maar niets tekort zou komen. Vorig jaar zat ik in een coverbandje en gingen we bedrijfsfeesten af. Dat was echt Party hardy. Ik vond dat het prima geld verdiende op een relatief makkelijke manier, maar het was niet zo leuk om te doen. Ik kreeg onrust. Als ik ermee kapte zou ik een half jaar salaris weggooien. Toch had ik het idee dat God zei dat ik ermee moest ophouden. Ik ben ermee gestopt en had geen baan meer. Een week later belde Matthijn Buwalda mij op om te vragen of ik nog beschikbaar was om mee op tour te gaan. Ik kon mee, maar als ik dat andere bandje had aangehouden, had ik niet kunnen gaan. God voorziet misschien niet altijd in de dingen die ik wil, maar ik kom nooit iets te kort. Ik drum lekker fulltime en heb het goed zoals het is.”

Foto door: Bert Vonk

Geschreven door

Jade

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡