Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Als christen moet je niet stemmen, punt uit"

3 maart 2017 · Leestijd 4 min

Met alle drukte rondom de verkiezingen op 15 maart, zou je bijna vergeten dat er ook nog mensen zijn die niet stemmen. Soms zelfs om hele principiële redenen. Leo Tolstoj (1828-1910), een Russische schrijver, dacht hier in zijn tijd al over na. We gaan terug in de tijd voor een interview.

Dag meneer Tolstoj, u heeft meerdere keren iets gezegd over geweld en de overheid, kunt u daar iets over vertellen?
“Ja, zeker kan dat. Mijn belangrijkste vraag is de volgende: hoeveel mensen zijn er nodig om kwaad in rechtvaardigheid te veranderen? Eén man mag niet doden. Als hij dat wel doet, is het moord. Twee, tien, honderd man, mogen op eigen verantwoordelijkheid niet doden. Als ze dat wel doen is het nog steeds moord. Maar een staat of natie mag zoveel mensen doden als ze wil en dat is dan geen moord. Het is rechtvaardig, noodzakelijk, prijzenswaardig en terecht.
Zorg ervoor dat je genoeg mensen krijgt die het met je eens zijn en de slachting van een ontelbare hoeveelheid mensen is compleet onschuldig. Maar hoeveel zijn daarvoor nodig? Dat is de vraag.
Waarom mag één, mogen tien, honderd man Gods wet niet overtreden, maar heel veel meer wel?”
U heeft het veel over de term non-resistance (Niet-Verzet) in uw boeken, waar komt dat vandaan?
“Van het bevel van Jezus: …verzet u niet tegen wie kwaad doen… en …keer uw andere wang toe… (Mattheüs 5: 39)”
Moet het woord ‘verzet’ in de breedste zin van het woord worden genomen? Mogen we ons dan nooit tegen kwaad verzetten?
“Nee, Jezus heeft het strikt over kwaad met kwaad vergelden. We mogen ons verzetten tegen het kwaad met alle rechtvaardige middelen die we hebben, maar nooit met kwaad zelf.”

Een staat of natie mag zoveel mensen doden als ze wil, en dat is dan geen moord

Mag een christen iemand anders doden of verwonden in zelfverdediging?
“Nee.”Mag een christen een rechtszaak tegen iemand aanspannen om hem te laten straffen?
“Nee, want wat hij doet door anderen doet hij in wezen zelf.”Mag een christen in het leger vechten tegen vijanden of tegen binnenlandse rebellen?
“Natuurlijk niet. Hij kan niet meedoen in een oorlog of in oorlogsvoorbereidingen. Hij mag geen dodelijke wapens hanteren. Hij mag geen verwonding terugbetalen met verwonding, en daarin maakt het niet uit of hij alleen is of met anderen, door het zelf te doen, of door anderen.”Mag hij militairen uitrusten voor de regering?
“Hij kan zoiets niet doen als hij aan het bevel van Christus wil gehoorzamen.”Mag hij vrijwillig geld geven om de regering te helpen, als de regering steunt op militaire kracht, de doodstraf en geweld in het algemeen?
“Nee, als het geld niet is bedoeld voor een specifiek doel dat goede bedoelingen heeft.”Mag hij belasting betalen aan zo’n regering?
“Nee; hij moet niet vrijwillig de belasting betalen, maar hij moet zich ook niet tegen de inzameling van de belasting verzetten, dat kan namelijk niet zonder geweld. De belasting door een regering wordt opgehaald of de bevolking het wil of niet. Een christen moet dan dus wel zijn bezit opgeven.”
Mag een christen stemmen bij verkiezingen of zelf deelnemen in een rechtszaal of parlement?
“Nee. Het stemmen bij verkiezingen, of de deelname in de rechtszaal of het parlement, is een deelname aan het geweld dat door de regering wordt gepleegd. Daarom mag een christen niet op zo’n regering stemmen.”Hartelijk dank voor dit interview en veel succes tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Ja, die ga ik niet meer meemaken, maar bedankt.

Wat vind jij? Ben je het eens met Tolstoj of niet? Wij zijn als redactie nog hard op zoek naar mensen die voor het eerst gaan stemmen dit jaar! Ben jij of ken jij zo iemand? Laat het ons weten door een mail te sturen naar beamredactie@ eo.nl, wij zijn enorm benieuwd naar jouw redenen?

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡