Alles wat je moet weten over begraven en cremeren
Het is nou niet bepaald een onderwerp waar je dagelijks over nadenkt (hopen we). Maar het is zeker interessant om er eens bij stil te staan: de keuze tussen begraven of cremeren. Waarschijnlijk weet je al ongeveer waar je voor kiest als je einde is gekomen, maar mocht je nog twijfelen, dit zijn alle feiten op een rij:
Wie kiest wat?
In Nederland kiest ongeveer 40% voor een begrafenis en 60% voor een crematie. Aardig gelijk verdeeld dus!
Begraven of cremeren in de bijbel
In christelijke kringen wordt er over het algemeen gekozen voor begraven. Voor veel mensen is die keuze gebaseerd op 1 Thessalonicenzen 4:16, als Jezus terugkomt staan de gelovigen op uit de dood. Dat kan alleen als je in een graf ligt, denken sommige christenen. Het is natuurlijk absoluut niet gezegd dat mensen die gecremeerd zijn in dat geval pech hebben. Dat zou namelijk betekenen dat drenkelingen of mensen die omkomen in een brand ook geen schijn van kans meer maken.
De prijs
Totaal niet relevant als je een mooie uitvaart wil natuurlijk. Toch is een begrafenis over het algemeen een stuk duurder. Je betaalt voor een kist, een plek, de steen en het onderhoud van het graf. Tenzij je een urn nog op een speciale plek wil bewaren, heb je na een crematie geen extra kosten meer.
De alternatieven
Naast begraven en cremeren zijn er tegenwoordig ook een hoop andere dingen die je met je lichaam kunt doen. Uiteraard kun je je lichaam ter beschikking van de wetenschap stellen, maar er zijn nog meer vreemde, bijzondere en mooie opties. Zo kun je je lichaam laten resomeren: een soort vloeibare crematie, of je kiest voor een natuurlijke begrafenis: geen kist, geen grafsteen. Bij cryomatie wordt je lichaam bevroren en het overschot begraven. Je kan het zo gek niet bedenken.
Hoewel Jezus begraven was, en dit een gebruikelijke uitvaartmethode was in de bijbel, keurt de bijbel cremeren niet af. Er zijn geen regels over de manier waarop je je lichaam al dan niet laat bewaren na je overlijden. Conclusie: kies vooral iets waar je jezelf goed bij voelt!
Een bijbaan als kistdrager op begrafenissen? Voor de 21-jarige Daan is het heel normaal, lees hier hoe dat in zijn werk gaat.
Geschreven door
Anouk