Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Alles over chocola en hoe GELUKKIG het je maakt

5 september 2017 Leestijd 2 min

IEDEREEN op deze aardbol heeft een mening over chocola. Wij willen de waarheid nou wel eens boven tafel hebben, dus we zochten het uit. Vo卯la!

Het psychologische verhaal

Er zitten 2 interessante stoffen in chocola die te maken hebben met geluk: tryptofaan en fenylethylalanine.

Trypofaan
Trypofaan is een eiwit en eiwitten kennen we allemaal. Ze zitten vooral in kaas, vlees en bijvoorbeeld kip. Van eiwit wordt serotine gemaakt en dat is een stofje dat je goed doet voelen. Het zorgt voor een beter humeur, beter geheugen en een tevreden gevoel: trypofaan for the win.
Fenylethylalanine (goed woord voor galgje)
Door dit stofje maken je hersenen endorfine aan, dit geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij als je sport of wanneer je zoete of vette producten eet. Nu is chocolade ook nog een zoet product, dus dit maakt dat je een dubbele dosis endorfine binnen krijgt. PUUR GELUK. Of melk, of hazelnoot.  

Het emotionele verhaal

Chocola. Alleen het woord doet veel mensen al denken aan heerlijke herinneringen, vette vreetbuien en fijne filmavondjes. Het geluksgevoel betreft chocola zit dan ook een beetje tussen onze oren. Door de positieve associatie borrelt het gevoel van geluk op wanneer we chocola eten, daarom is het ook zulk fijn voedsel als je verdrietig bent.   Ook zou het geluksgevoel kunnen ontstaan omdat chocola smelt op de tong. Dit kan als sensueel worden ervaren, wat ook weer een gelukkig gevoel geeft. Dat chocola verslavend zou zijn, is onzin. Er zitten wel wat verslavende stoffen in, maar dit zijn minimale hoeveelheden. We praten het dus vooral onszelf aan dat w verslaafd zijn aan chocola.

Deze week hebben we het over geluk. Meepraten? Kijk woensdagavond om 19.00 uur naar BEAM LIVE op ons YouTube kanaal: EOBEAM.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕