Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Afko’s en Oma Weet Raad: Dit moet je weten als je gaat studeren

16 augustus 2021 · Leestijd 4 min

Je studententijd hoort de meest fantastische tijd van je leven te zijn, maar is in het begin vooral heel erg verwarrend. Een nieuwe school, nieuwe mensen en misschien een nieuwe woonplek. Om ervoor te zorgen dat jij alles uit je studententijd kunt halen, zijn hier de meest wijze lessen die ik de afgelopen jaren van mijn vrienden heb geleerd. Met deze tips heb jij een onvergetelijke en onbezorgde studententijd.

Michiel: "Niemand kan koken, maar iedereen kan een recept volgen"

“Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, kook je de eerste weken waarschijnlijk alle standaard maaltijden die je vader en moeder ook al achttien jaar voor je hebben gemaakt. Je bent niet gelijk de nieuwe Herman den Blijker en dat is niet erg. Koop een kookboek, check de site van Allerhande of haal een verspakket. Als je kunt lezen, dan kun je ook koken. Plus, in de meeste studentenhuizen is er de ongeschreven regel dat je niet hoeft af te wassen als je hebt gekookt. Kun jij lekker uitbuiken na het eten." 

Marlijn: "Onderhoud je vriendschap met God"

“Tijdens mijn studententijd heb ik altijd het verlangen gehad om dicht bij God te blijven, maar wist ik nooit heel goed hoe ik dat praktisch kon maken. Totdat ik leerde dat het onderhouden van je relatie met God eigenlijk hetzelfde is als een relatie met een goede vriend. Je leest de Bijbel om Hem te beter te leren kennen en in je gebed mag je bij God brengen wat er in je omgaat. Ik vind het fijn om hier elke dag een vast moment en een vaste plek voor te hebben, wat meestal de ochtend is. Lekker met een kop thee op een stoel in mijn kamer neem ik even tijd voor God. Je ontmoet veel nieuwe vrienden in je studententijd, maar werk ook aan je relatie met God alsof het een goede vriend is waar je veel mee praat en afspreekt.”

Suzanna: "Deze afko's zijn echt HDP"

In de studentenwereld moet je ook een nieuw vocabulair ontwikkelen om mee te komen in de gesprekken. Daarvoor is het belangrijk dat je alle afko’s (afkortingen) kent. Als je altijd up to date wil zijn van de laatste afko-ontwikkelingen, moet je het Instagram account ‘De haarclip van marie claire’ even volgen. Dit zijn in ieder geval de essentiels die iedereen moet kennen:

HDP = Heerlie De Peerlie

Esca = Escalatie

Itakru = Italiaanse kruiden

AVG’tje = Aardappels, Vlees, Groenten

Kwarrel = Kwalitatieve scharrel

Rela = Relatie

Hefla = Chaotisch feestje

Spebi = Speciaal Bier

Job: "Oma Weet Raad beantwoordt je domste vragen"

“Toen ik op kamers ging wist ik vrij weinig over huishouden, koken, elektra of klussen. Alsjeblieft, vraag daar hulp bij. Wacht niet, zoals ik, met hulp vragen aan een technische huisgenoot tot nadat je bent geëlektrocuteerd door een lampje. Ik woon inmiddels al vijf jaar in een studentenhuis en bel mijn moeder nog steeds als ik bepaalde vlekken niet uit mijn kleren krijg, of als mijn zelfgemaakte boerenkool er niet uitziet zoals zij het maakt. Doordat ik hulp vroeg weet ik nu wat ik moet doen als de keuken onderwater staat, dat je altijd van boven naar beneden moet schoonmaken en dat de allesreinigerdoekjes van de Albert Heijn een ‘gamechanger’ zijn. En voor de echte domme vragen die je eigenlijk niet durft te stellen, heb je altijd het internet met sites zoals ‘Oma Weet Raad’.”

Danielle: "Je weekend is heilig"

“Als student leef je met de dag. Op maandag heb je nog geen idee wat er in het weekend gaat gebeuren en andersom. Je leven bevat allesbehalve structuur. Toch wil ik je de tip geven om te plannen. Zo voorkom je de twee grootste valkuilen van een student: Geen sociaal leven hebben omdat je school te serieus neemt, of studievertraging omdat je studententijd ‘lang leve de lol’ is. Zet je wekker eens wat eerder zodat je niet ’s nachts nog hoeft te blokken voor een tentamen, en zorg dat je op zaterdag en zondag ook echt weekend hebt. Zo heb je een goede balans tussen school en vrienden.”

Wil je erachter komen wat voor soort student jij bent? Doe hier een test om erachter te komen!

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡