Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aan deze partijen geven jongeren hun stem

16 maart 2022 · Leestijd 3 min

Het is tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen! En als jij 18 jaar of ouder bent, mag jij natuurlijk je stem uitbrengen. Je kan bij stemmen op je gevoel afgaan, op je christelijke achtergrond, je vrienden nadoen of gewoon random een vakje aankruisen. Maar het is natuurlijk slim om hier goed over na te denken. De volgende zes jongeren vertellen jou op welke partijen zij vandaag stemmen en waarom.

Naomi (18) stemt op JA21

“Ik stem op JA21 omdat de partij veel positieve dingen doet voor de zorg, de boeren, studiefinanciering, de jongeren en het milieu. Ook zijn ze bezig met de vraag hoe de stad aantrekkelijker kan worden voor de jeugd. In Lelystad, waar ik woon, hebben we maar weinig dingen te doen. We hebben amper een kroegje en er zijn weinig uitgaansgelegenheden. Ik vind dat daar verandering in moet komen.”

Erik (21) stemt op ChristenUnie

“Ik stem op de ChristenUnie omdat ik het een partij vind die gedreven is vanuit Gods liefde en het goede wil voor de mens en Gods schepping! Voor mij persoonlijk is wonen een thema dat mij raakt. De ChristenUnie wil dat er meer starterswoningen komen en meer aandacht voor jongeren. Voor mezelf kan ik bijvoorbeeld nauwelijks een kamer vinden tijdens mijn studie. En als ik er dan eindelijk wel één vind, is het vaak nog onbetaalbaar ook. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er haalbare stappen worden gezet voor het klimaat. Ook  opvang voor kwetsbaren zoals daklozenopvang en jongerenopvang zijn thema’s die mij raken vanwege mijn opleiding social work.”

Joshua (21) stemt op GroenLinks

“Ik stem GroenLinks omdat ze veel plannen hebben om de stad groener te maken. Ik denk dat we goed moeten zorgen voor Gods schepping en nu actie moeten ondernemen zodat de generaties na ons kunnen genieten van een mooie wereld. Denk aan de gemeentelijke verantwoordelijkheid van bijvoorbeeld het opruimen van afval op straat. Dat vind ik heel belangrijk! Ook willen ze in mijn stad in het centrum een stadspark en plein maken en het centrum autovrij maken.”

Eef (20) stemt op PvdA

“Ik denk dat de PvdA voor vrijheid van geloofsuitingen staat. Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ik kan er niet tegen als iemand anders behandeld wordt omdat hij of zij niet ‘volgens de norm is’. Of dat nou is omdat die persoon lhbtiq+ is, gehandicapt of een ander geloof heeft dan de meeste mensen. Voor mij is iedereen gelijk en dus verdient iedereen ook hetzelfde.”

Timon (18) stemt op SGP

“Ik stem op SGP omdat ik het goed vind dat er een christelijke stem klinkt in de Tweede Kamer. De partij heeft naar mijn mening voorop dat het belangrijk is om te kijken naar elkaar en de naasten om je heen. Vooral in deze tijden vind ik dat heel belangrijk. Zo hebben wij thuis ons huis opengesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne zodat zij hier tijdelijk of voor langer kunnen wonen.”

Sem (19) stemt op CDA

“Ik vind het belangrijk dat er meer steun komt voor mensen die goede dingen doen voor een ander. Het CDA wil meer steun voor mensen die anderen helpen: denk aan mantelzorgers en mensen die (Oekraïense) vluchtelingen opvangen of ander vrijwilligerswerk doen. Ook willen ze meer investeren in ontmoetingsplekken in de muziek, sport, kunst & cultuur binnen de gemeente. Ik denk dat die, vooral nu na corona, voor jongeren erg belangrijk zijn.”

Ga jij ook stemmen vandaag? 

5x wat doet de gemeente voor mij? (En waarom je dus moet stemmen)

Lees ook over:

5x wat doet de gemeente voor mij? (En waarom je dus moet stemmen)

Geschreven door

Tirza

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡