Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze 8 dingen wist jij nog niet over prinses Amalia!

6 december 2021 · Leestijd 6 min

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. Dat is de volledige naam van de Prinses van Oranje. BEAM verzamelde – aan de hand van het boek van Claudia de Breij – 8 weetjes over het leven van de jarige jet!

Het laatste nieuws

Vandaag is ook bekend geworden dat de TBS-opname voor de bedreiger van Amalia met twee jaar is verlengd. De 34-jarige man stuurde in januari 2020 berichten naar Amalia op Instagram. Hij zei daar dat hij aan het sparen was voor een pistool en naar haar school zou komen. De rechtbank heeft nu besloten dat de man nog een aanwezige stoornis heeft en dus nog behandeld moet worden.
BRON: Algemeen Dagblad

1. Dit wilde Amalia worden toen ze klein was

Al op jonge leeftijd weet Amalia wat ze later wil worden. Verrassend genoeg of juist niet: prinses! “Maar dan zo’n prinses van Disney,” voegt vader Willem-Alexander eraan toe. En Máxima: “Met een grote roze jurk en lippenstift.” Maar ook nu Amalia ouder is geworden, is ze dol op tiara’s. Ze zegt elk Europees exemplaar te kunnen herkennen: wow!

2. Met deze oorbellen maakte Amalia een bijzonder statement

Amalia is niet alleen dol op tiara’s, maar snuffelt ook graag tussen haar moeders sieraden. Ze is bovendien weleens met de schoenen van haar moeder gespot: ideaal! Maar Amalia zet haar kleding soms ook met een bepaald doel in: op Koningsdag 2020 droeg ze oorbellen van het merk SeeMe. Deze zijn gemaakt door vrouwen die het slachtoffer zijn (geweest) van huiselijk geweld. SeeMe geeft de vrouwen de kans om aan een nieuwe toekomst te bouwen.
Kleedgeld krijgt de prinses overigens niet, wel zakgeld.

3. Amalia’s grootste passies

Haar grote passies zijn zingen en paardrijden. “Op een paard ben ik het meest wie ik ben,” vertelt ze aan Claudia de Breij, schrijfster van het boek Amalia. Het paard waar ze het dan over heeft, heet Mojito. Daar rijdt ze al jaren op. Daarnaast houdt ze dus van muziek. Samen met een klasgenoot schreef ze bijvoorbeeld een eigen musical (tijdens de scene waar een vriend op rode laklaarzen paaldanste, zou prinses Beatrix haar wenkbrauwen hebben opgetrokken). Amalia omschrijft muziek als een manier om verdriet en stress kwijt te raken. Maar af en toe goed wakker worden met ‘Atje voor de sfeer’ vindt ze ook heerlijk.

4. De prinses over geloof en mentale gezondheid

“Kom bij mij niet aan met ‘God wou dat ik het deed.’ Je bent zelf verantwoordelijk.” Amalia is opgevoed met het protestants, christelijke geloof, al is haar moeder katholiek. De Bijbel ziet ze als poëzie; niet een boek dat je letterlijk moet nemen, maar waar je steun, troost of levenslessen uit kunt halen. Als het Amalia even allemaal te veel wordt, maakt ze een afspraak met een professional. “Iedereen praat over gezond eten en sporten. En dat ís ook heel belangrijk. Maar hoe belangrijk is het om je mentale gezondheid bij te houden?”

In 2019 had maakte ze een bijzondere reis naar Zuid-Afrika. Twee weken lang liep ze - zonder ouders en zonder telefoon – met een rugzak op door de savanne. De prinses bracht veertig uur alleen door op een berg, om zichzelf te leren kennen.

5. Koninklijke deadline junkie

Claudia de Breij omschrijft de prinses in haar boek als een ‘deadline junkie’. Zelf zegt Amalia daar het volgende over: “Als je me ergens tien jaar de tijd voor geeft, begin ik er na negen jaar en elf maanden aan.” Herkenbaar? Ondanks deze last minute manier van werken, sleepte Amalia dit jaar een gymnasiumdiploma binnen en slaagt ze cum laude! Daar ging wel behoorlijk wat stress, tranen en weinig slaap aan vooraf, omdat de prinses per se cum laude wilde slagen. Haar vader had namelijk gezegd dat ze de eerste van de familie zou zijn met die titel. Gelukkig was haar vader er ook toen ze van de stress in tranen was. Claudia de Breij quote Willem-Alexander: “Het hóéft niet hè? Ik wilde het alleen maar zeggen.”

Op dit moment heeft de prinses een tussenjaar. Wat ze precies doet, is onbekend. Wel heeft ze eerder aangegeven graag stage te willen lopen bij grote, internationale bedrijven, waarschijnlijk in Amerika. Wat ze hierna gaat studeren, weet ze nog niet helemaal. Hoe dan ook lijkt het haar dan ook leuk om naar het buitenland te gaan, bijvoorbeeld voor haar master.

6. Zo gaat Amalia om met de schijnwerpers

Er zijn weinig mensen die als ze net geboren zijn al zo bekend zijn als een Prinses der Nederlanden. En Amalia zal met de jaren alleen maar bekender worden: “Dan kijkt iedereen naar je alsof je een goudvis op je hoofd hebt. Dat is nu al zo als ik met mama de stad in ga.” Over alle (online) haat die ze krijgt, zegt ze in het recent verschenen boek over haar leven: “Ik zou het mijn ergste vijand niet toewensen.” Om zichzelf ertegen te beschermen, heeft ze een muurtje om zichzelf heen gebouwd. Op Koningsdag 2019 geeft Amalia toe dat het "af en toe nog onwerkelijk voor mij is om te realiseren dat dit echt mijn leven is."

7. Ook prinsessen schelden

In het boek ‘Amalia’ krijgt de lezer ook iets mee van het taalgebruik van de prinses. Schrijfster Claudia de Breij vertelt hoe Amalia over het algemeen haar woorden heel bewust kiest en erg beschaafd spreekt, maar hoe er af en toe ook een ‘fokkit’ in haar woordenschat thuishoort. Ook prinsessen schelden dus. Net als haar zusje Alexia, die tijdens het wintersporten een skistok verloor en - voor het oog van de camera – ‘Kut, kut!’ riep.

8. Dit verandert er nu Amalia 18 is geworden

18 jaar worden betekent dat je mag stemmen, alcohol drinken en autorijden. Maar voor Amalia verandert er meer dan dat. Als haar vader – koning Willem-Alexander – nu zou overlijden, wordt Amalia automatisch koningin. Vroeger was dat iets om haar zusjes mee te plagen: ‘Ik ga later nee zeggen, en dan mag Alexia het lekker gaan doen!’ Inmiddels zegt Amalia haar toekomst te hebben geaccepteerd en haar leven te geven aan Nederland.
Vóór de 18e verjaardag van Amalia zou koningin Máxima de taak van het koningschap op zich hebben genomen als koning Willem-Alexander zou overlijden. Die regeling vindt Amalia voorlopig nog wel prima – ook nu ze 18 is – en ze hoopt vooral dat haar vader lekker gezond blijft eten en veel sport.

Daarnaast doet Amalia haar toetreding tot de Raad van State. Dat is een club die de regering adviseert. Het is een symbolische rol, dus ze hoeft er niets voor te doen. Wel zal ze er morgen – op 8 december 2021 – een korte toespraak houden.

Tot slot heeft de prinses vanaf vandaag recht op een jaarlijkse ‘uitkering’ van ongeveer 1,6 miljoen euro. Een tijdje geleden heeft Amalia in een brief aan premier Mark Rutte laten weten dat ze dit geld nog niet wil ontvangen. Tegen Claudia de Breij zegt ze hierover: “Ik ben enorm bevoorrecht. (…) Ik weet heus wel dat het ook anders kan.” En als ze echt krap komt te zitten, neemt ze wel een baantje. Zo werkt ze nu af en toe in een strandtent, waar ze de beste cocktails maakt.

Foto: ANP
Bronnen: 'Amalia' door Claudia de Breij,
Blauw Bloed

De leukste - niet zo standaard - foto's van de koninklijke familie

Lees ook over:

De leukste - niet zo standaard - foto's van de koninklijke familie

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡