Ga naar submenu Ga naar zoekveld

8 TIPS: Zo houd je je geloof vast in de zomer

11 juli 2017 · Leestijd 5 min

In ons wekelijkse ritme hebben we vaak vaste momenten met God ingebouwd. Op zondag gaan we naar de kerk, hebben we ’s avonds Bijbelstudie of vereniging, doordeweeks nog een keer catechisatie en op school heb je ethiek en godsdienst. Naast je stille tijd, ben je zo op andere momenten regelmatig met God bezig. Maar wat als dat allemaal wegvalt? Geen vereniging, catechisatie en school meer. Hoe houd je in de zomerperiode, waarin we vaak de boel de boel laten, je geloof wél vast? We hebben 8 tips voor je.

1. Doe een ochtend-workout

In de zomer hebben we zeeën van tijd, is het heerlijk weer en willen we lekker actief bezig zijn. Veel mensen starten daarom hun dag met een ochtend workout. Misschien herken je dat wel - dat je in de zomer jezelf een doel geeft om minimaal drie keer per week ’s ochtends een rondje te hardlopen. Dat is een prachtig doel. Maar vergeet je geestelijke workout niet. Geef jezelf een doel om iedere ochtend een stukje te lezen uit de Bijbel, te bidden of op een andere manier stille tijd te houden. Komt de ochtend je niet helemaal lekker uit? Plan het dan in op een ander moment van de dag. Al is het maar een kwartiertje.

2. Ga Bible journalen

Lezen uit de Bijbel is voor de meesten van ons wat ‘gewoon’ geworden. Geef je bijbelleesmomenten een nieuwe impuls en maak er een creatieve bezigheid van: ga bible journalen. Houd je van tekening, handlettering en schrijven? Maak je bijbel persoonlijker door er je eigen creatieve touch aan te geven. Misschien voelt het alsof je slordig met je bijbel omgaat, maar ik denk dat het voor jou alleen maar waardevoller wordt. Google eens ‘bible journaling’ en je vindt pagina’s aan inspiratie.

3. Maak een graditute list

Soms vergeten we weleens hoe gezegend we zijn. We vragen God om van alles, maar vergeten Hem te danken voor alles dat Hij ons geeft. Om jezelf bewuster te maken van je dankpunten kun je een graditute list bijhouden. Koop een schriftje en schrijf aan het eind van de dag op waarvoor je dankbaar bent. Een lief appje van een vriend(in), een geslaagde werkdag of je gezondheid. Zo maar een aantal voorbeelden van zegenen waar we niet altijd bij stil staan. Door jezelf eraan te herinneren, wordt je je hier bewuster van. Hoe mooi als jij aan het eind van de zomer als een dankbaarder mens door het leven gaat?

4. Gebruik een Bijbellees-app

Toegegeven, we vinden het allemaal weleens lastig om structureel iedere dag uit de Bijbel te lezen. Om je goed te kunnen focussen op de Bijbel, moet je je telefoon natuurlijk wel wegleggen. MAAR… er bestaan ook fijne apps die je juist helpen en stimuleren om iedere dag een stuk uit de Bijbel te lezen. Bijvoorbeeld:
1. YouVersion – een (gratis) app met de Bijbel in meerdere vertalingen en die je ook nog eens een leesplan biedt met iedere dag een andere tekst.
2. Dagelijks Woord ken je misschien al van Facebook, Twitter of de dagelijkse updates per mail met een Bijbeltekst van de dag, maar Dagelijks Woord heeft ook een app (Dagoverdenking) met meditaties (gratis, alleen voor Android).
3. ZijnWoord Bijbelstudie (gratis voor Android, 1,09 voor iPhone) is een app met korte, heldere bijbelstudies. Je kunt de app ook offline gebruiken. Ideaal wanneer je in de auto zit op weg naar je vakantiebestemming.

5. Lees een bijbelstudieboek

In plaats van alleen de Bijbel open te slaan, kun je je ook een keer storten op een bijbelstudieboek. Ga naar je lokale christelijke boekhandel. Daar staan boekenkasten vol met interessante literatuur. Bedenk over welke vraag of thema jij graag meer wilt weten en ga op zoektocht naar jouw studieboek voor deze zomer.

6. Luister muziek

Vind je het lastig om stille tijd te houden of kun je je moeilijk focussen? Luister dan eens naar christelijke muziek. Dat kan rustig op de achtergrond terwijl je bijvoorbeeld aan het koken bent. Check onze Spotify voor fijne afspeellijstjes. Daar vind je ook een lijst met instrumentale muziek voor tijdens je stille tijd.

7. Ga sightseeën met God

Net als de talen van de liefde, heb je ook de talen van spiritualiteit. Dat betekent dat iedereen God zoekt op een andere manier. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jij God vooral ervaart in de natuur. Zoek God dus op je eigen manier. Ben je op vakantie en wil je God betrekken bij je tripjes? Ga naar buiten en ga wandelen met God en praat met Hem wanneer je een berg beklimt of bezoek een andere kerk op je vakantiebestemming.

8. Houd het reëel voor jezelf

Misschien ben je nu super gemotiveerd en denk je: ik ga dit hele lijstje afwerken. Dat verlangen is fantastisch! Houd het wel reëel voor jezelf. Je hoeft niet opeens een ‘superchristen’ te worden. Kies één of een paar doelen en ga daarmee aan de slag. Wanneer je alles wilt doen en het lukt niet, stel je jezelf alleen maar teleur. Zo houd je een negatief gevoel over aan je mooie wens om te werken aan je relatie met God en dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Succes!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡