Ga naar submenu Ga naar zoekveld

8 tips om de introweek te overleven

19 augustus 2016 · Leestijd 4 min

Met een fiets, een rugzak en een slaapzak werd ik door mijn moeder afgezet in een voor mij immens grote, onbekende stad (één straat vóór de universiteit, natuurlijk). Met frisse tegenzin had ik me ingeschreven voor de Amsterdamse Intreeweek. Daar stond ik dan als 17-jarige nog-net-niet-student. Eenzaam, verdwaald en superzenuwachtig.

Waar is die tijd gebleven dat je gewoon achter je bekende vrienden aan kon sjokken, van het ene naar het andere bekende klaslokaal? Zonder zorgen, zonder enge situaties, zonder nieuwe mensen die misschien wel bijten? Sta jij er de komende week net zo bij als ik een paar jaar terug en zie je enorm op tegen je introductieweek? Allereerst: geloof me, het komt goed. Ik ben het levende bewijs. Dan nu: 8 tips om de introweek te overleven.

1. Wees niet bang
Het is niet raar om je een beetje gespannen te voelen: je bent in een nieuwe stad, omringd door onbekende mensen en je weet misschien niet waar je vanavond slaapt. Maar: je bent niet de enige. Kijk eens om je heen: het is nieuw en spannend voor iedereen. Wees jezelf, probeer aansluiting te zoeken bij een groepje, maak een praatje en geniet van de nieuwe contacten, indrukken en gezelligheid. Tijdens de introductieweek kun je zomaar vrienden voor de rest van je studententijd maken, of zelfs voor het leven.

2. Trek je lekkerste schoenen aan
De stad waar jij mogelijk heel wat jaartjes doorbrengt leren kennen, dat is één van de doelen van de introductieweek. En dat doe je niet door op één plek te blijven. Kijk er niet van op als je ’s ochtends in het centrum van de stad moet zijn, terwijl je een paar uur later in een studentenhuis in een buitenwijk wordt verwacht. Zorg voor een OV-chipkaart of een fiets en een goed paar, comfortabele schoenen. Ook handig als je tot in de laatste uurtjes op de dansvloer staat.

3. Regel een slaapplek

Kom je er om 00.58 uur achter dat de laatste trein richting huis net een paar minuten gelden vertrokken is? Dan ben je heel blij dat je je slaapzak (en matje) bij je hebt. Wil je niets van het programma missen, dan is het handig om van tevoren een slaapplek te regelen. Vaak wordt door de organisatie van de introductieweken een gym- of slaapzaal aangeboden, maar het aantal plekken is beperkt. In studentenhuizen is meestal via via wel een plekje op de bank te regelen. Anders kun je natuurlijk altijd nog terecht in een jeugdhostel of bij vrienden of familieleden die toevallig in de buurt wonen.

4. Houd je mentor te vriend
Mentoren zijn er om jou een onvergetelijke introductieweek te laten beleven. Vaak hebben zij zelf al heel wat ervaring in de studentenwereld. Maak een praatje met ze, houd ze te vriend en stel ze alle vragen die je hebt. Hun kennis kan jou goed van pas komen. En wie weet heeft jouw mentor toevallig nog wel vrienden die een nieuw huisgenootje zoeken…

5. Neem genoeg geld mee
Een lunch hier, een biertje daar. Zorg dat je genoeg geld op je rekening hebt staan om een weekje te overleven. Op de één of andere manier ben je altijd duurder uit dan je van tevoren hebt ingeschat. Het kan helpen om voor je vertrek je ouders nog even lief aan te kijken.

6. Let goed op je spullen

Hoe gezellig het ook is, zakkenrollers weten maar al te goed dat de introweken weer zijn begonnen. Let goed op je waardevolle spullen en stop je smartphone niet op een té makkelijke plek. Laat zo veel mogelijk waardevolle spullen thuis.

7. Vergeet je vitaminepilletjes niet
Grote kans dat je tijdens de introductieweek niet zo veel groente en fruit voorbij ziet komen. Wel veel fastfood en studentenmaaltijden met af en toe een verdwaald stukje courgette. Gelukkig is daar iets voor uitgevonden: de vitaminepil. Geloof me: het is jouw grootste vriend tijdens de introweek.

8. Houd je eigen grenzen in de gaten
Studenten en alcohol zijn twee begrippen die bijna niet los van elkaar kunnen worden getrokken. Ook tijdens introductieweken voor nieuwe studenten wordt er op feestjes en activiteiten flink veel alcohol geschonken. Houd je eigen grenzen in de gaten. Laat je niet gek maken en schroom niet om in plaats van een biertje of wijntje gewoon aan de Cassis te gaan.

Heb jij nog tips voor aankomende studenten? Laat ze hieronder achter!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡