Ga naar submenu Ga naar zoekveld

8 dingen die je nog niet wist over augustus

1 augustus 2016 · Leestijd 2 min

HAPPY AUGUST Deze dingen heb jij altijd al willen weten over de achtste maand van het jaar.

1. In een schrikkeljaar begint augustus op dezelfde dag van de week als februari. Dat is dit jaar het geval, dus. Je moet het maar weten.

2. Augustus heette niet altijd augustus. Vroeger was haar naam ‘Sextilis’. Nee, dat heeft niets met seks te maken, het betekent gewoon ‘zesde maand’. Keizer Gaius Iulius Ceasar Octavianus, beter bekend als Keizer Augustus, kwam met de nieuwe naam. Hij was namelijk jaloers op Julius Ceasar, die ook zijn eigen maand had: juli.

3. Augustus wordt ook wel de oogstmaand genoemd, omdat het op het noordelijk halfrond tijd is voor de oogst. Sterker nog: het woord ‘oogst’ is van augustus afgeleid.

4. De gemiddelde temperatuur van augustus is 17,5 graden. Dus houd op met zeuren dat het ‘maar’ 20 graden is. Je woont in Nederland.

5. Zie je vanaf vandaag heel veel nutteloze feitjes en filmpjes voorbij komen in je tijdlijn (zoals dit artikel, waarvoor excuses?) en denk je: waar gaat het heen met de wereld? Geen paniek, augustus = komkommertijd. Oftewel: er is weinig nieuws te melden, bijvoorbeeld omdat politici op verlof zijn, en er zijn veel komkommers in omloop. Sportevenementen zijn voorbij en mensen zijn op vakantie. Dus zal er ergens deze maand vast weer ergens in Nederland een wolf opduiken. Wacht rustig af, het wordt vanzelf weer september.

6. BEAM-redacteur Henk-Jan is in de maand augustus jarig. De vijftiende welteverstaan. Niet vergeten die cadeautjes op tijd aan de postbode af te geven, dus.

7. Deze weerspreuk kende je vast nog niet: ‘Augustus eerste week heet en laf, ziet met veel winterse sneeuw, wacht maar af.’ Leuk om indruk mee te maken op je vrienden.

8. De allereerste Koninginnedag van Nederland werd gevierd in augustus, en wel op 31 augustus 1890. Denk nog even aan ons tijdens je volgende potje Triviant.

Nutteloze feiten, Kunst-en-cultuur.infonu.nl, KNMI

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡