Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7x waarom de aankomende verkiezingen ook belangrijk zijn voor jou 馃

14 maart 2023 Leestijd 3 min

Provinciale Staten- en Waterschappen: dat heeft toch niks met jou te maken? Jawel! Woensdag 15 maart gaan mensen in Nederland weer stemmen. De Provinciale Staten regelen alles in jouw provincie, dus wat daar gebeurt hebben zij invloed op. Zo regelen ze bijvoorbeeld het verkeer, zorg, natuur en milieu in jouw omgeving. Hieronder lees je zeven punten waarom de Provinciale Staten en Waterschapverkiezingen ook belangrijk zijn voor jou:

1. De wet veranderen kan niet zomaar

De Provinciale Staten kiest de Eerste Kamer. Wanneer wetten in de Tweede Kamer worden aangenomen m贸茅ten ze eerst worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. De wet die ervoor zorgt dat jij meer salaris krijgt bij je bijbaan moet dus eerst worden goedgekeurd door hen. Dus of jij straks die extra paar schoenen kan kopen maakt echt uit van wie daar in de Eerste Kamer zit en de wet goedkeurt.

2.聽Dit is te groot voor jouw gemeente

De Provinciale Staten gaan over het beleid dat te groot is voor jouw gemeente. Dat mooie grote natuurgebied in jouw buurt, waar je iedere dag langs fietst en zo van geniet, willen ze misschien ombouwen in een woonwijk. Te groot voor jouw gemeente om op te pakken dus dan fixt de Provinciale Staten het.

3.聽Kan de bus een keer op tijd komen?

De Provinciale Staten gaan over verkeer en vervoer. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van nieuwe fietspaden, zodat je fijn naar school kan fietsen. Maar ze gaan ook over die ene bus, die maar twee keer in het uur langs jouw dorp, of naar het dorp waar je naartoe wil gaat.

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
4.聽HELP, we verdrinken!

De Waterschappen beschermen ons tegen water zodat we niet verdrinken. Maar ook tegen de gevolgen van extreem weer, zoals zware regenval, overstromingen of droogte in de zomer. Dus als jij je weleens druk maakt om het veranderende klimaat, is het best wel belangrijk welke partijen deze beslissingen mogen gaan maken!

5.聽#Stayhydrated

De Waterschappen zorgen ervoor dat er genoeg en schoon water is voor iedereen. Op de wereld is er namelijk een steeds groter tekort aan schoon drinkwater. Bedrijven die ervoor zorgen dat wij drinkwater hebben zijn bang dat als we nu geen actie ondernemen de kans bestaat dat zij in de toekomst niet meer genoeg schoon water kunnen leveren.

6.聽Netflix & Chill?

De Provinciale Staten zorgen voor genoeg kunst en cultuur in de provincie. Komt er een nieuw museum? Krijgen jullie een bioscoop in de buurt? Of komt er een po毛ziecaf猫?

7.聽De boerenprotesten

Het is je vast niet ontgaan, de afgelopen tijd hebben boeren veel geprotesteerd om aandacht te vragen voor o.a. het stikstofprobleem. Wil jij later boer of boerin worden? Dan is het wel goed om te weten of dat nog wel kan op die ene plek die jij voor ogen hebt. De Provinciale Staten heeft hier namelijk veel over te zeggen. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

E茅n stem kan natuurlijk niet veel verschil maken, maar wat nou als iedereen zo denkt? Dus mag jij morgen stemmen? Vergeet dan je ID/Paspoort niet. Mag je nog niet stemmen? Moedig dan je broer, zus, ouders, verzorgers aan om dat wel te doen. Het heeft namelijk 茅cht zin!

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕