Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 tips voor meer liefde in je leven

12 december 2017 · Leestijd 6 min

Soms lijkt het alsof iedereen het geluk gevonden heeft en jij maar niet weet wat je verkeerd doet. Vrienden om je heen slaan allemaal de liefde van hun leven aan de haak, of zijn erg gelukkig zonder. En jij, jij hebt het gevoel dat niemand echt van je houdt. BEAM sprak met psycholoog Gladys en vroeg haar what to do als je meer liefde in je leven wilt ervaren.

“Mensen denken vaak dat je de liefde hebt gevonden wanneer je in een relatie zit, maar het is niet per se waar dat singles minder liefde ervaren. Ook in een relatie kun je het gevoel hebben dat je liefde mist in je leven. Tegelijkertijd kun je als single je juist wél heel geliefd voelen”, vertelt Gladys. “Als je liefde mist – en dan heb ik het niet per se over romantische liefde – heb je last van ‘littekens op je ziel’. Je voelt de pijn van nare dingen die je in je leven hebt meegemaakt, die een impact hebben gehad op wie je bent en op jouw eigenwaarde. Je dacht bijvoorbeeld dat iemand van je hield, maar dat bleek niet zo te zijn. Littekens doen pijn, maar dat betekent niet dat ze je leven verder moeten bepalen.”

Tip 1: plaats je leven in perspectief

“In je leven zijn er altijd mensen die jou waardevol vinden en die jou je geliefd laten voelen, en mensen die dat niet vinden en doen. Kijk vanuit een helicopter view naar je leven. Ergens is er een onbalans ontstaan in hoe je deze mensen ervaart. Wanneer je alleen negatieve bevestiging krijgt van mensen die je geen liefde geven, registreer je dat je niet geliefd bent.” Hoe weet je wanneer iemand je wél liefde geeft? “Iedereen kent liefde en ervaart ook liefde op een bepaalde manier”, legt Gladys uit. “De basis van iedere liefde is respect. Je accepteert de ander zoals hij of zij is. Dat heeft niet te maken met gedrag. Over gedrag kun je een mening hebben. Laten we het vergelijken met hoe God met ons omgaat. Hij keurt ons gedrag niet goed, maar houdt wel heel veel van ons. Zo kun je bijvoorbeeld uit liefde iemand vergeven, terwijl diegene je erg veel pijn heeft gedaan.”

Tip 2: take control

“Als je beseft dat je continu op zoek bent naar liefde en bevestiging, is het tijd om een beslissing te nemen. Dit wil je anders. Hoe zie jij je leven? Wat voor persoon wil je zijn? Als je zo doorgaat, word je dan wel die persoon? Laat je leven niet leiden door littekens of negativiteit van anderen. Jij hebt de regie. Beslis om het anders te doen.”

Laat je leven niet leiden door littekens

Tip 3: van zelfvernietiging naar zelfopbouw

“Mensen doen zichzelf vaak pijn wanneer ze pijn hebben in hun ziel. Je stopt je pijn bijvoorbeeld weg met alcohol, eten, of gaat op zoek naar seks om jezelf geliefd te voelen. Dat zijn vormen van zelfvernietiging die je tijdelijk een goed gevoel geven, maar je op de lange termijn niet opbouwen. Je toont geen liefde naar jezelf. Probeer jezelf onder ogen te komen en ontdek hoe jij jezelf pijn doet en wat je anders voor jezelf wilt.”

Tip 4: reclaim je identiteit

“In Gods ogen zijn we allemaal geliefd en waardevol. Dat weet je misschien dondersgoed, maar voel je niet altijd zo. Toch kun je oprechte, intieme liefde bij God ervaren en daar zit ook precies de heling. Hij houdt onvoorwaardelijk van ons. In Gods liefde zitten onze identiteit en waarde. Probeer dat je ten diepste eigen te maken.”

Tip 5: ken je krachtbronnen

“In welke situaties, op welke plekken en bij wie voel jij je wel en niet geliefd? Zodra je dat inziet, kun je dat gaan managen. Put je kracht uit de momenten waarop je je waardevol voelt en probeer de momenten waarop je je juist niet geliefd voelt, te verbannen. Soms kunnen we blind zijn voor de liefde van de mensen om ons heen. Dat overstijgt romantische liefde. Misschien voel je in je thuissituatie geen liefde, maar voel je je wel heel erg gewaardeerd door een docent op school. Ook dat is liefde. Om echt goed inzicht te krijgen, kun je een lijstje gaan bijhouden, bijvoorbeeld in je telefoon.”

Soms zijn we blind voor de liefde van de mensen om ons heen. 

Tip 6: neem je tijd

“Meer liefde ervaren in je leven is een proces dat jaren kan duren. Je voelt je niet in een paar maanden een volledig geliefd en waardevol mens. Zelfs niet in een jaar.” Gladys weet dit als geen ander. Zelf heeft ze lange tijd gestruggled met een gebrek aan liefde en eigenwaarde. “Ik miste liefde in mijn leven en vond die ook niet bij God. Ik wilde zo graag voelen dat iemand mij waardevol vond. Toen ik 12 jaar was, verliet mijn vader ons gezin. Dat kon ik niet begrijpen. Ik dacht dat hij niet van me hield. Als mijn eigen vader niet van mij hield of mij waardeerde, wie dan wel? Daardoor was ik lange tijd blind voor de liefde en waardering van anderen.”

Tip 7: richt je op God

“We begrijpen God niet altijd. Ik kon soms ook heel boos zijn op God”, vertelt Gladys. “Ik vond dat hij mij niet liefhad. Terwijl God misschien wel zei: ‘Gladys, ik houd van je en je ziet het niet eens!’ Ik ging de strijd met God aan. In een droom liet God me zien dat ik te ver ging en het mijzelf juist moeilijk maakte. Toen ging de knop om. Mijn belangrijkste tip is daarom ook: veel bidden en vragen om hulp. Je mag het uitschreeuwen naar God. Hij is een persoonlijke God en wil je echt graag helpen!”

TEKST ANNEKE GROEN

Dit artikel staat in ons nieuwe magazine!! Ontvang je nou nog geen BEAM-magazine? Jammer voor je. Nee grapje natuurlijk, je kan HIER helemaal gratis en voor niets het magazine aanvragen. Dan kan je nog veel meer steengoede artikelen lezen. Superleuk!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡