Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 studietips om het tempo erin te houden

6 oktober 2016 · Leestijd 3 min

ALARM! Hbo-studenten doen steeds langer over het halen van hun diploma. Is dit erg? Op zich niet, want als jij 6 jaar over je hbo wilt doen, dan mag dat natuurlijk. Maar veel studenten vinden het niet relaxt om achter te lopen en het kost ook nog eens bakken met geld. BEAM is de beroerdste niet en geeft jou 7 haalbare tips om het tempo er een beetje in te houden.

1. Slaap genoeg

Een hele fijne tip om mee te beginnen, toch? Als je slaapt, heeft dat briljante brein van jou even rust. Er komt geen nieuwe informatie binnen en je hersenen hebben alle tijd om nieuwe informatie te kunnen verwerken. Mensen die onvoldoende slapen, presteren minder goed op school.

2. Adem in, adem uit
Als student doe je zo’n beetje alles op 12 vierkante meter. Je slaapt er, eet er, ontspant er en… studeert er. Probeer de afleiding zoveel mogelijk te beperken en als het even kan: ga lekker in de bieb zitten. Een grotere ruimte met veel zuurstof (en weinig afleiding!) verhoogt je studieprestaties namelijk. Zo’n 40 procent van de zuurstof die je inademt gaat meteen naar je hersenen. Kun je niet uitwijken? Zet dan in ieder geval een raam open.

3. Boek links, aantekeningen rechts

Wat is dit nou weer voor tip? Nou, een hele goeie! Alles wat je links ziet komt in het het rechterdeel van je hersenen terecht. Het linker deel van je hersenen kan goed lineaire informatie verwerken, zoals teksten. Het rechter deel van je hersenen kan goed structuur begrijpen en een overzicht creëren (bij linkshandigen is dit trouwens net andersom).

4. Ezelsbruggetjes

Je moet er een beetje creatief voor zijn, maar ezelsbruggetjes kunnen je helpen om de stof goed te onthouden. Zorg er alleen wel voor dat je ezelsbruggetje niet te ingewikkeld is. Anders heb je weer een ezelsbruggetje voor je ezelsbruggetje nodig...

5. Maak flashcards

Klinkt lekker Hans Kazan, hè, flashcards? Toch hebben deze kaarten niks met goochelen te maken, maar alles met studeren. Schrijf aan de ene kant een vraag over de studiestof, aan de andere kant het antwoord. Goeie manier om jezelf te trainen en te overhoren.

6. Take a break

Ah, net zo’n fijne tip als de eerste! De spanningsboog van de meeste mensen houdt het maar zo’n drie kwartier vol. Gun jezelf even een kleine plas-, thee- of wandelpauze zodat je de volgende drie kwartier fris doorkomt.

7. Eet gezond

Wat gezond eten met studeren te maken heeft? Nou, alles! Het is bijvoorbeeld niet handig om verzadigde vetten en suikers te eten als je gaat leren. Dat gaat ten koste van je concentratie. Groente en fruit zijn wel oké. En een visje tussendoor kan ook geen kwaad. Vette vis die veel omega 3 bevat is heel goed voor je hersenen. En o ja, eet niet te veel. Een volle maag gebruikt namelijk heel veel zuurstof, en die heb je juist nodig voor je hersenen.

Goed, hiermee moet het wel lukken. Nu weer als een malle aan de slag. Succes! Over drie kwartier weer een break.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡