7 smoesjes om Jezus niet te volgen in de supermarkt
Wie wil dat nou niet: de wereld een beetje mooier maken. Maar er zijn grenzen. Het toegangspoortje van de supermarkt is er zo een. BEAM legde de 7 meest gebruikte smoesjes om Jezus niet te volgen tussen de schappen voor aan Alfred van ‘God in de Supermarkt’.
Uh… God in de Supermarkt? Dat zijn Arjan Schoonhoven en Alfred Slomp, twee jonge mannen die zich bezighouden met de vraag hoe je in de supermarkt ‘recht’ kunt doen. Je kent de dilemma’s vast: dat ministukje vlees voor de hoofdprijs of toch maar die kiloknaller waarmee je voor de hele week klaar bent? Die chocoladereep waar je zowat een uur voor moet werken of de variant die de helft goedkoper is en ook prima smaakt? Nou, kom maar op met die smoesjes dan. Smoesje 1 - Ik ben maar een arme student. Ik heb geen geld om te denken aan wat goed is voor het milieu, mensen en dieren. Dat komt wel als ik later groot ben en een grotemensenbaan heb. Alfred: “Hoe goed ik dit ook snap, maar sorry, ik heb een ongemakkelijke waarheid voor je: God heeft er een pesthekel aan dat de wereld zo gruwelijk oneerlijk verdeeld is. Ik heb een paar tips voor je:
- Maak eens een overzicht van je uitgaven in 1 maand en zoek uit wat je uitgeeft voor jezelf en wat je uitgeeft voor een betere wereld;
- Reken eens uit hoeveel slaven er voor jou werken;
- Lees de meer dan 2000 Bijbelteksten waarin God duidelijk maakt dat hij armoede en onrecht haat en dat arme en zwakke mensen een speciaal plekje hebben in zijn hart…
- Denk eens na over de volgende stelling: Jezus volgen doe ik niet met mooie woorden in de kerk, maar met mijn boodschappenmandje in de supermarkt.”
Smoesje 2 - Die fairtrade logo’s en keurmerken zijn allemaal marketing.
“Hierin heb je deels gelijk, ga nooit alleen af op een keurmerk. Je kan het keurmerk controleren op www.keurmerken.milieucentraal.nl/keurmerken/. Daar zie je dat het fair trade keurmerk garantie geeft op eerlijke arbeidsomstandigheden en sommige andere keurmerken niet.” Smoesje 3 - Als ik biologische producten koop, is dit slecht voor het milieu. Dus ik kan maar beter normaal kopen. “Pfff… Dat is een heel ingewikkeld verhaal. Inderdaad is er ook discussie over de meerwaarde van biologisch eten, want de opbrengsten van biologische landbouw zijn meestal lager waardoor er meer land, water en brandstof nodig zijn. Biologische kip zorgt uiteindelijk voor meer CO2 uitstoot dan plofkip. Als je het dan écht goed wilt doen, ga dan biologisch én plantaardig eten – dat laatste is beter bekend als vegan – waarbij je geen dierlijke producten eet. Als je één dag plantaardig eet, bespaar je in die ene dag het water van 83 keer douchen, de CO2-uitstoot van 54 kilometer auto rijden, 22,5 kilogram graan, 9 vierkante meter bos en het leven van één dier.” Smoesje 4 – Die (plof)kip is toch al dood. Dan kan ik hem toch net zo goed opeten. Anders is ie voor niks gestorven. “Het klopt dat die kip al dood is, die heeft er inderdaad niets meer aan als je hem laat liggen. Maar… als jij die kip koopt, stimuleer je dat er meer van die kippen in de winkel komen te liggen. Wij bepalen met ons boodschappenmandje wat er in de supermarkt ligt. De keuze is aan jou.” Smoesje 5 - Die paar centen die ik meer of minder uitgeef hebben toch geen effect. “Jouw paar centen maken misschien weinig verschil, maar onze centen samen maken veel verschil. Daarnaast: God houdt van gloeiende druppels. Durf te geloven dat jouw keuze verschil maakt in het koninkrijk van God. Zalig de naïevelingen.” Smoesje 6 – Het is zoveel gedoe als ik in de supermarkt moet gaan uitzoeken wat wel en niet goed is. Dan ben ik nog 5 uur langer bezig met boodschappen doen. “Met het gevaar veel te kort door de bocht te gaan, heb ik 3 tips voor je. Eet meer plantaardig. Gooi alleen eten weg wat bedorven is. En download de app Questionmark, scan in de winkel de barcode en zie direct hoe het product scoort op het gebied van mensenrechten, dierenwelzijn, gezondheid en milieu. Koop alleen producten die op deze gebieden goed scoren. Het is niet moeilijk, maar je moet wel keuzes maken. Je kunt natuurlijk ook altijd nog onze workshop volgen!” Smoesje 7 – De producent moet dit oppakken. Ik wil best meer voor een potje calve pindakaas betalen als het dan biologisch is. Maar het is hun verantwoordelijkheid dat dit wordt opgepakt. “De industrie heeft geen geweten en geen moraal. Jij als consument wel. God heeft jou zo gemaakt dat jij keuzes kan maken die in de wereld misschien naïef lijken, maar die in zijn ogen goud waard zijn.”
Meer weten? Volg God in de Supermarkt op Facebook.